Možná vám přijde výroba domácí hořčice zbytečná. Vždyť i v obchodě seženete spoustu druhů – již zmíněnou kremžskou, plnotučnou, ale také například medovou, dijonskou, dokonce i chilli hořčici, koprovou apod. Ovšem není třeba si nic namlouvat, domácí hořčice bude chutnat přesně podle vašich představ a co víc, nebudete muset řešit její složení. Namísto konzervantů či barviv totiž získáte zcela přírodní produkt, který potěší nejen vaše chuťové buňky. A ještě prospějete svému zdraví!
(Ne)obyčejná hořčice
Hořčičná semínka, která jsou – jak už název napovídá – základní surovinou oné štiplavé pochutiny, kterou si zpříjemňujeme nejen grilování, mají i řadu výhod pro naše zdraví. Například studie uveřejněná v roce 2017 v časopise Molecules potvrdila, že hořčice je bohatá na řadu důležitých antioxidantů se spoustou pozitivních účinků. Patří mezi ně protizánětlivé, antivirové a antibakteriální působení. Připisuje se jí rovněž schopnost regulovat hladinu glukózy u pacientů s diabetem.
Zajímavé jsou rovněž poznatky o benefitech hořčice na naši pokožku. Slibné výsledky má například u lidí trpících lupénkou či kontaktní dermatitidou a některými typy ekzému – tedy podle výzkumu, jehož závěry publikoval odborný časopis Journal of Dermatology v roce 2013.
Naše babičky pak často používaly hořčičné semínko do obvazů, například když je bolely klouby. Olej z hořčičného semínka je pak přírodní vzpruhou pro unavené nebo poškozené vlasy.
Vyzkoušejte některý z následujících receptů na domácí hořčice:
Exotická ananasová hořčice
Vyzkoušejte recept na exotickou ananasovou hořčici. Palčivá chuť hořčice se sladkým ananasem vytváří v ústech naprostou harmonii chutí a vůní.
Potřebujete:
- 100 g hořčičného semínka (tj. jedno balení),
- 60 g ananasu,
- 160 ml vody,
- 2 lžíce octa,
- 3 lžíce cukru,
- 1 lžička soli
Postup: Očištěný a na malé kousky pokrájený ananas smícháme s hořčičným semínkem, přidáme všechny ostatní ingredience a necháme přes noc odležet v ledničce. Odleženou směs rozmixujeme a opět dáme odpočinout do chladničky. Po jednodenním odležení můžeme podávat. Hořčici skladujeme v uzavřené sklenici v chladničce.
- Hořčice je zpočátku hodně pikantní, ostrá chuť se však v průběhu několika dní rozleží.
- K rozmixování můžeme použít tyčový mixér. Pro hladkou strukturu je však lepší použít běžný mixér.
Hořčice s curry kořením
Kombinace hořčičných semínek s oblíbeným curry kořením, které je naprostou explozí chutí. Výsledkem je proto nejen výrazná vůně, ale i chuť.
Potřebujete:
- 100 g hořčičného semínka (tj. jedno balení),
- 160 ml vody,
- 2 lžíce octa,
- 3 lžíce cukru,
- 1 lžička soli,
- 2 lžičky curry koření
Postup: Všechny suroviny dáme do mísy a důkladně promícháme. Směs necháme 24 hodin odpočinout v chladničce. Odleželou směs rozmixujeme. Jemnost mixování zvolíme podle vlastní preference. Rozmixovanou hořčici dáme znovu na 24 hodin odležet do chladničky, kde ji následně také skladujeme.
- Čerstvě připravená hořčice je hodně pikantní. Dopřejte jí pár dní na rozležení, aby se ostrý říz trochu vstřebal.
- Díky curry koření bude mít hořčice krásnou sytě žlutou barvu.
Citronová hořčice
Potřebujete:
- 100 g hořčičného semínka (tj. jedno balení),
- 160 ml vody,
- 2 lžíce octa,
- 3 lžíce cukru,
- 1 lžička soli,
- 1 lžička citronové kůry,
- 1 lžička citronové šťávy
Postup: Všechny suroviny dáme do mísy a důkladně promícháme. Směs necháme 24 hodin odpočinout v chladničce. Odleželou směs rozmixujeme. Jemnost mixování zvolíme podle vlastní preference. Rozmixovanou hořčici dáme znovu na 24 hodin odležet do chladničky, kde ji následně také skladujeme.
- Čerstvě připravená hořčice je hodně pikantní. Dopřejte jí pár dní na rozležení, aby se ostrý říz trochu vstřebal.
- Díky citronu bude mít hořčice krásnou světle žlutou barvu.
Chilli hořčice
Potřebujete:
- 100 g hořčičného semínka (tj. jedno balení),
- 160 ml vody,
- 2 lžíce octa,
- 3 lžíce cukru,
- 1 lžička soli,
- 1 lžička drceného chilli
Postup: K jednomu balení hořčičného semínka přidáme chilli a všechny ostatní suroviny a důkladně promícháme. Směs dáme na 24 hodin odležet do ledničky. Po odležení směs rozmixujeme. Pokud chceme dosáhnout dohladka rozmixované konzistence, je vhodnější použít běžný mixér. Pro hrubší strukturu postačí použití tyčového mixéru. rozmixovanou hořčici dáme na dalších 24 hodin odpočinout do ledničky, poté můžeme podávat.
- S množstvím chilli můžeme experimentovat, avšak s respektem – i malé množství dodá hořčici ostrý říz.
Hořčice se sladkou paprikou
Potřebujete:
- 100 g hořčičného semínka (tj. jedno balení),
- 160 ml vody,
- 2 lžíce octa,
- 3 lžíce cukru,
- 1 lžička soli,
- 1 lžíce olivového oleje,
- 1 lžička sladké mleté papriky.
Postup: Všechny suroviny dáme do mísy a důkladně promícháme. Směs necháme 24 hodin odpočinout v chladničce. Odleželou směs rozmixujeme. Jemnost mixování zvolíme podle vlastní preference. Rozmixovanou hořčici dáme znovu na 24 hodin odležet do chladničky, kde ji následně také skladujeme.
Medová hořčice
Potřebujete:
- 100 g hořčičného semínka (tj. jedno balení),
- 160 ml vody,
- 2 lžíce octa,
- 3 lžíce cukru,
- 1 lžička soli,
- 1 polévková lžíce medu
Postup: Všechny suroviny důkladně promícháme v míse, zakryjeme a necháme 24 hodin odležet v lednici. Poté je rozmixujeme buď tyčovým nebo klasickým mixérem (ten je vhodnější, pokud preferujeme hladkou konzistenci). Rozmixovanou hořčici necháme znovu 24 hodin uležet v chladničce a poté můžeme servírovat. Hořčici uchováváme v zavřené skleničce v chladničce.
Tymiánová hořčice
Chystáte zahradní party s grilováním, nebo jen plánujete drobné pohoštění ke sledování vašeho oblíbeného filmu? Co takhle připravit variaci dipů a hořčic, které ozvláštní jakoukoli chuťovku? Plnotučnou a kremžskou hořčici zná u nás každý, ale taková hořčice provoněná tymiánem vás posune do naprosto jiných gastronomických výšek. Milujete-li bylinky, s hořčicí s tymiánem rozhodně nešlápnete vedle.
Potřebujete:
- 100 g hořčičného semínka (tj. jedno balení),
- 160 ml vody,
- 2 lžíce octa,
- 3 lžíce cukru,
- 1 lžička soli,
- 1 lžička sušeného, nebo čerstvého tymiánu
Postup: Všechny suroviny dáme do mísy a důkladně promícháme. Směs necháme 24 hodin odpočinout v chladničce. Odleželou směs rozmixujeme. Jemnost mixování zvolíme podle vlastní preference. Rozmixovanou hořčici dáme znovu na 24 hodin odležet do chladničky, kde ji následně také skladujeme.
- Čerstvě připravená hořčice je hodně pikantní. Dopřejte jí pár dní na rozležení, aby se ostrý říz trochu vstřebal.
- Díky tymiánu bude mít hořčice krásnou, výraznou vůni.
Další info: These 10 facts about Yellow Mustard that make it a superfood; The Health Benefits of Mustard
Recepty: Labeta