Vyrábíme, 4. 3. 2023

Foto: Shutterstock

Odlehčené varianty poctivých jídel, s použitím bezlepkových produktů, pro vás připravila lektorka zdravého životního stylu a specialistka na zdravé stravování Ing. Kamila Metzová, autorka webu www.varilamysicka.cz.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Plněná bageta vege masovými koulemi se sladkokyselou červenou cibulí

Potřebujete

  • 1 balení Vege burger s cibulkou,
  • 190 ml vody + 60 ml oleje do směsi,
  • 1 bageta francouzská nebo tmavá,
  • zelenina k obložení – lístky rukoly, plátek rajčete,
  • omáčka k potření bagety dle chuti – např. ochucená vege majonéza, česneková omáčka, pepřová atd.

Na nakládanou cibuli: 2 červené cibule, ½ hrnku jablečného octa, ¾ hrnku vody, 2 lžíce cukru, malá lžička soli

Postup

Sladkokyselou cibuli si naložte den předem do skleničky. Jednoduše v malém rendlíku svařte vodu s octem a cukrem a dochuťte solí. Červenou cibuli oloupejte, nakrájejte na proužky a naskládejte do skleničky. Zalijte nálevem a po vychladnutí uzavřete víčkem a skladujte v lednici. Cibuli dávejte do baget, sendvičů nebo jako chuťovku k dalším jídlům. Směs Vege burger s cibulkou připravte podle návodu a nechte alespoň 30 minut odležet. Naolejovanýma rukama tvořte kuličky a vyskládejte je na nepřilnavý plech. Pečte do lehkého zezlátnutí na 190 °C asi 15 minut. Zatímco se pečou kuličky, můžete si umíchat vlastní omáčku do bagety. Na fotce je jednoduchá omáčka z veganské majonézy ochucená citronovou šťávou, hořčicí a špetkou jemného kari koření. Bagetu na jedné straně podélně rozřízněte a potřete omáčkou. Klaďte vrstvu rukoly, případně pár tenkých koleček rajčat. Vložte upečené vege kuličky a doplňte dle chuti nakládanou cibulí, a ještě trochou omáčky.

Vege lasagne bez lepku

Užít si tradiční jídlo plné vůně a chuti ve vege verzi? Ano, a je to opravdu snadné. Rostlinná alternativa mletého masa „Vege burger“ se hodí jak do moderní kuchyně a speciálních jídel bez masa, tak do osvědčených receptů našeho dětství.

Potřebujete (na 4 porce)

  • 12 plátků lasagní bez lepku, extra panenský olivový olej k servírování

Na červenou omáčku

  • 1 láhev 750 ml pasírovaných rajčat,
  • 1 balení Vege burger klasik,
  • 200 ml vody,
  • 60 ml oleje,
  • 2 lžíce rajčatového protlaku,
  • na dochucení sůl, pepř a italské bylinky,
  • cca 100 ml vody na doladění konzistence

Na bílou bešamelovou omáčku

  • 250 ml rostlinné smetany – např. mandlové,
  • 250 ml rostlinného mléka,
  • 40 g másla nebo jiného tuku,
  • 40 g Rýžové mouky hladké,
  • na dochucení sůl, bílý pepř, na špičku nože muškátového oříšku nebo květu

Postup

Směs na vege burgery smíchejte s vodou a olejem podle návodu a nechte 30 minut nabobtnat. Směs v hlubší pánvi smíchejte s pasírovanými rajčaty, ochuťte kořením či bylinkami, osolte a 3 minuty společně povařte. Dle uvážení dořeďte trochou vody, aby směs byla šťavnatá. Na bílou „bešamelovou“ omáčku v hrnci rozpusťte máslo, vsypte rýžovou mouku a krátce zasmahněte. Vlijte smetanu, rostlinné mléko a metličkou míchejte do hladké konzistence. Osolte a ochuťte decentně pepřem a muškátovým květem. Povařte asi 8 minut do krémové konzistence. Zapékací mísu střední velikosti na dně vytřete olejem a potřete trochou bílé omáčky. Na ni dejte 3 plátky lasagní a pak červenou omáčku. Na ni zase bešamel, lasagne, omáčku. Skončete bílou omáčkou. Zapékací nádobu přiklopte a pečte na 200 °C asi 30 minut. Lasagne nechte chvíli odpočinout, zchladnout a teprve až pak je porcujte.

Náš tip: do omáčky na lasagne se hodí nejen Vege burger klasik, ale také Vege burger se zeleninou.

Vege (ne)masové kuličky

Potřebujete

Na kuličky

  • 1 balení směsi Vege burger s cibulkou (nebo Vege burger klasik),
  • 200 ml vody,
  • 60 ml oleje

Na omáčku

  • 1 plechovka (400 ml) kokosového mléka – lze použít i jinou rostlinnou smetanu,
  • 250 ml zeleninového vývaru,
  • 1 lžíce Rýžové mouky hladké,
  • sůl,
  • pepř,
  • 1 lžička jemného kari koření typu Madras,
  • 1 lžička hořčice,
  • olej na opečení kuliček,
  • k podávání pečené brambory

Postup

Jako první dejte alespoň na půl hodiny bobtnat směs na kuličky. K suché směsi na vege burgery přidejte 200 ml vody a 60 ml oleje. Brambory vhodné k pečení ve slupce očistěte, nakrájejte na měsíčky, ochuťte solí, kmínem nebo kořením na brambory a dejte péct do trouby do zlatova. Na omáčku vlijte do hlubší pánve či rendlíku smetanu, vývar, koření, sůl, pepř a metličkou zapracujte lžíci hladké rýžové mouky. Nechte na mírném stupni 5 minut provařit, chuť dolaďte ještě troškou hořčice. Ze směsi tvořte rukama menší kuličky. Do nepřilnavé pánve dejte trochu oleje a kuličky na střední stupeň opečte ze všech stran do zezlátnutí.  Do hlubšího talíře naservírujte opečené brambory, kuličky a přelijte omáčkou.

Vege kuličky se žampiony pečené v troubě – Party chuťovky

Chuťově výrazné kuličky, které připomínají ty masové. Perfektní alternativa pro vegetariány a vyznavače rostlinné stravy. Skvěle se hodí jako součást pohoštění na různé party, Silvestra i oslavy během roku. Namáčet do dipů je můžete teplé i studené. I bez masa to jde, a dokonce velmi chutně.

Suroviny na 1 plech kuliček

  • 1 balení Vege burger s cibulkou nebo Vege burger klasik,
  • 190 ml vody,
  • 60 ml olivového oleje,
  • 200 g čerstvých malých žampionů,
  • 4 lžíce jemných ovesných vloček,
  • olej na orestování žampionů,
  • různé druhy barevných dipů k podávání

Postup

Jako první krok si připravte podle návodu hmotu na Vege burger. Směs smíchejte s vodou a olejem a nechte alespoň 30 minut nabobtnat. Mezitím si omyjte žampiony a nasekejte je nadrobno. Buď nožem nebo v robotu. V oleji rozpalte trochu oleje a žampiony krátce orestujte. Nabobtnalou vege směs smíchejte se žampiony a zhutněte ovesnými vločkami. Z hmoty tvořte menší kuličky „jednohubky“ a skládejte je na plech vyložený pečícím papírem. Pečte do zlatova na 190 °C asi 20 minut. Připravte si dle chuti různé dipy. Jako základ dobře funguje kombinace zakysané smetany a majonézy. Jednu verzi ochuťte třeba řeckým kořením na tzatziki, druhou žlutým kari kořením a třetí pikantním kečupem. Masové kuličky napíchejte na párátka či barevné party napichovátka a servírujte na tácu společně s dipy.

Tipy navíc

– Jako další plech můžete upéct kostičky batátů, cukety či paprik a připravit hostům barevný talíř s pečenou zeleninou, která se také může namáčet do dipů.

– Pokud vám z jakéhokoliv důvodu nevyhovují houby, můžete místo nich do směsi zakomponovat nadrobno posekanou konzervovanou cizrnu. Vyzkoušená kombinace.

– Pro vegany můžete snadno připravit čistě rostlinný dip z krémového tofu a veganské majonézy. Ochutit jej můžete česnekem, bylinkami či kořením podobně jako jogurtový dip.

Vege čevabčiči s dušeným kyselým zelím

Potřebujete

Na čevabčiči

  • 1 balení Vege burgeru s cibulkou,
  • 1 střední cibule,
  • 1 lžička koření bez soli vhodná do mletých mas – např. Adžika, Balkánská čubrica nebo jen mletá paprika,
  • olej

Na dušené zelí

  • 1 balení bílého kysaného zelí (500 g),
  • 1 velká cibule,
  • 1 velké sladší jablko,
  • menší hrnek vody nebo vývaru,
  • 1 vrchovatá lžička tmavého přírodního cukru

Postup

Směs na vege burger připravte podle návodu na obalu. Smíchejte s najemno nakrájenou cibulí, ochuťte kořením a nechte odležet 30 minut. Mezitím si připravte dušené zelí. Zelí vymačkejte a překrájejte na drobnější kousky. Cibuli nakrájejte na menší kostičky a orestujte ji na oleji lehce do zlatova. Přidejte zelí, nahrubo nastrouhané jablko, oslaďte a podlijte. Pod pokličkou duste 30 minut tak, aby zelí bylo měkké a tekutina pryč. Z „masové“ směsi tvořte rukou válečky a ty opékejte ze všech stran do zlatova na nepřilnavé pánvi vytřené olejem. Na talíř servírujte vege čevabčiči s porcí zelí a bramborem nebo s chlupatými knedlíky zakápnutými přepuštěným máslem.

Vege plněné papriky s rajskou omáčkou

Potřebujete

Na papriky

  • 500 g bílých nebo menších barevných paprik,
  • 1 balení Vege burger (varianta klasik nebo s cibulkou),
  • 190 ml vody,
  • 60 ml oleje,
  • olej na potření pekáče

Na rajskou omáčku

  • 700 g pasírovaných rajčat (velká sklenice),
  • 1 cibule,
  • olej nebo přepuštěné máslo,
  • 2 lžíce rajského protlaku,
  • 200 ml zeleninového vývaru,
  • sůl, cukr a citronová šťáva na základní dochucení,
  • koření na rajskou (nové koření, bobkový list, hřebíček, skořice),
  • 2 lžíce Rýžové mouky hladké

Postup

Ze všeho nejdřív si dle návodu na obalu připravte a nechte alespoň 30 minut nabobtnat rostlinnou směs Vege burger, kterou budete plnit papriky. Mezitím omyjte papriky, odkrojte klobouček a vyjměte zevnitř semínka. Papriky naplňte směsí a dejte do vymaštěného menšího pekáčku. Pečte na 180 °C asi 40 minut. Papriky by měly být měkké a zlehka zezlátlé. Zatímco se pečou papriky, připravte si omáčku. Nadrobno nakrájenou cibulku lehce orestujte na tuku, zasypte 2 lžícemi mouky a krátce zarestujte. Vlijte pasírovaná rajčata, přidejte protlak a ochuťte solí, pepřem a kořením na rajskou. Zároveň omáčku dostatečně oslaďte, aby se vyrovnala kyselá chuť rajčat. Na mírném plameni nechte za občasného promíchání provařit cca 30 minut. Na závěr dle potřeby dolaďte hustotu a projeďte tyčovým mixérem. Získáte tak extra hladkou konzistenci a dochuťte tak, aby vám sedla. Plněné upečené papriky dejte na talíř a zalijte omáčkou. Servírujte s rýží.

Tipy navíc

– Pokud byste chtěli naplnit větší množství paprik z jednoho balení Vege burgeru, nastavte nabobtnalou směs další ingrediencí. Může to být kuskus, nadrobno nasekaná cizrna nebo uvařená červená čočka. Chutná to perfektně!

– Jídlo můžete pojmout po česku a použít tradiční slovenské papriky a sladkou rajskou. Další skvělou možností je toskánská verze. Zapojte barevné papriky a omáčku dochuťte italskými bylinkami a balzamikovým krémem. Podávejte s opečenou ciabattou, olivovým olejem a máte zase jiné jídlo.

Bezlepkové chlupaté knedlíky se zelím a cibulkou

Různé druhy českých knedlíků si můžete bez obav dopřát i v bezlepkové a odlehčené verzi. V tomto receptu se zaměříme na knedlíky zvané „chlupaté“, které jsou tradiční kombinací vařených a syrových brambor. Stačí přidat vejce a vše krásně propojit vychytanou Univerzální směsí bez lepku. Celkem snadno vyrobíte atraktivní přílohu k omáčkám nebo samostatné staročeské jídlo.

Suroviny na 4 porce 

  • 400 g vařených brambor ve slupce,
  • 200 g syrových brambor,
  • 180 až 200 g Univerzální směsi bez lepku,
  • 2 střední vejce, 1 lžička soli

Postup

Předem uvařené a vychladlé brambory ve slupce oloupejte a propasírujte či nastrouhejte najemno, stejně, jako při přípravě domácích bramborových knedlíků. Syrové brambory oškrábejte, nastrouhejte na jemném struhadle a rukou z nich vymačkejte vodu. Ve větší míse smíchejte uvařené brambory, syrové brambory, vejce, sůl a postupně zapracovávejte Univerzální směs bez lepku. Přesné množství mouky se vždy řídí konkrétní situací a druhem brambor. Těsto má být kompaktní, pružné, ne však příliš tuhé. S těstem pracujte ihned. Lžící odebírejte kousky těsta a vkládejte je do většího hrnce s vroucí vodou. Lepší je udělat 2 samostatné várky. Je v pořádku, že knedlíky nemají pravidelný tvar a jsou střapaté. Vařte je asi 8 minut. Knedlíky z hrnce vylovte děrovanou naběračkou a ihned je omastěte, aby se neslepily. Skvělé je na to přepuštěné máslo Ghí. Podávejte jako přílohu k tradičním českým jídlům, nebo jako samostatné jídlo s dušeným zelím a proužky do zlatova orestované cibule.

Tipy navíc

– Do tradičních chlupatých knedlíků se přidává hrubá mouka. Pokud chcete dosáhnout větší kyprosti knedlíků, můžete 50 g univerzální směsi bez lepku nahradit bezlepkovou rýžovou krupičkou nebo jemnou pohankovou krupicí.

– Pokud knedlíky děláte poprvé a nejste si jisti jejich správnou konzistencí, připravte je místo vaření ve vodě na páře. Díky přípravě v páře zůstanou vždy vcelku a výsledek je jistý. Perfektní je na to komínkový parní hrnec s rovným dnem.

– Když chcete knedlíky podávat jako samostatné jídlo, vynikne k nim krásně dušené červené zelí. Povrch talíře pak můžete doplnit bílkovinou v podobě opečeného tofu, tempehu nebo tradičně kostičkami libové slaniny.

Vege řecká musaka

Musaka je tradiční jídlo typické pro oblast středomoří. Jeho základ tvoří v originální verzi masovo-rajčatová omáčka, lilky a bešamel. Můžete si ho ale snadno připravit i ve vegetariánské verzi. Díky směsi Vege burger je jídlo syté, chuťově plné a atraktivní.

Potřebujete

  • 2 střední lilky,
  • olej na opečení lilků

Na rajčatovou omáčku:

  • 1 balení Vege burger se zeleninou,
  • 190 ml vody + 60 ml oleje do směsi,
  • 1 cibule,
  • 2 stroužky česneku,
  • 1 plechovku sekaných rajčat,
  • 100 g rajčatového protlaku,
  • 300 ml vody nebo vývaru,
  • sůl, pepř, olivový olej, 1 lžičku sušených bylinek v řeckém stylu (oregano, tymián apod.)

Na bešamelovou omáčku:

  • 50 g másla,
  • 40 g Rýžové mouky hladké,
  • 500 ml mléka nebo jeho alternativy,
  • na dochucení sůl, pepř, bobkový list, špetka muškátového květu

Postup

Jako první si připravte základ pro rajčatovou omáčku. Směs na Vege burger smíchejte dle návodu s vodou a olejem a nechte 30 minut odležet. Lilky nakrájejte na půlcentimetrová kolečka, posolte a nechte 10 minut vypotit. Osušte je ubrouskem a opečte na trošce oleje z obou stran do zlatova. V hlubší pánvi orestujte na kostičky nakrájenou cibuli, přidejte nasekaný česnek, nabobtnalou směs Vege burger a protlak. Zalijte rajčaty, vodou, ochuťte a nechte 15 minut společně provařit.

Mezitím si připravte bílou bešamelovou omáčku. Postup je tradiční. V menším rendlíku rozpusťte máslo, zasypte rýžovou moukou. Míchejte na mírném stupni a vytvořte světlou jíšku. Zalijte mlékem, metličkou promíchejte a ochuťte kořením. Provařte 8 minut do zhoustnutí. Vyjměte bobkový list. Zapékací mísu o objemu 2,5 litru vytřete tukem a jako první vrstvu dejte opečené lilky. Na ně polovinu rajčatové směsi. Pak bešamel. A znovu opakujte. Lilek, rajčatová směs, bešamel. Zapékejte na 185 °C 40 minut. Po upečení nechte trochu vychladnout a servírujte pomocí širší lopatky.

Náš tip

Pro ještě větší množství můžete jako jednu z vrstev přidat slabé plátky do poloměkka uvařených brambor. Jedná se o jednu z dalších verzí tradiční musaky. Gurmáni si zase pro extra chuť navíc mohou do bešamelu přidat hrst nastrouhaného sýra.

Vláčný dýňový chlebíček bez lepku

Potřebujete

  • 300 g dýňového pyré (upečená rozmixovaná dýně Hokkaidó),
  • 150 g Univerzální směsi bez lepku,
  • 2 vejce,
  • 190 g přírodního cukru nebo sypké alternativy dle osobní preference,
  • 100 ml rostlinného oleje,
  • 1 lžíce přírodního cukru či jeho alternativy,
  • 10 g Kypřicího prášku do pečiva bez lepku,
  • 1 zarovnaná lžička mleté skořice,
  • 1 lžička citronové kůry

Poleva dle chuti – citronová, čokoládová, medová

Postup
Jako první si připravte dýňové pyré. Klidně den předem. Dýni Hokkaidó omyjte, rozřízněte, vydlabejte semínka a nakrájejte ji na větší kusy. Dejte na plech a upečte do měkka na 180 °C asi 45 minut. Po vychladnutí dýni jen rozmixujte do hladka a dýňové pyré je hotové. Vejce vyšlehejte s cukrem do pěny, přidejte pyré, olej a promíchejte. Vsypte bezlepkovou směs, prášek do pečiva, ochuťte kořením a citronovou kůrou. Chlebíčkovou formu vymažte máslem a vysypte např. rýžovou krupičkou. Směs rozprostřete rovnoměrně pomocí stěrky. Pečte na 180 °C asi 50 minut do zlatova a propečení vyzkoušejte špejlí.

Tipy navíc

– Tento dýňový chlebíček je vynikající i ve více kořeněné verzi. Chuť dýně skvěle doplní a zvýrazní mletý zázvor, badyán nebo kardamom.

– Pokud nemáte po ruce chlebíčkovou formu, můžete těsto rozdělit i do košíčků na muffiny. Dobu pečení v tom případě zkraťte na 25 minut.

Medvědí svačinka bez lepku

Na 2 plechy medvídků potřebujete

  • 1 balení Muffiny bez lepku,
  • 230 ml mléka,
  • 100 ml oleje,
  • 3 vejce,
  • tuk a bezlepkovou krupičku na vymazání a vysypání formy,
  • 2 kostičky rozehřáté čokolády na vytvoření očí,
  • trochu kakaa na obarvení části těsta

Postup

Obsah balení Muffiny bez lepku smíchejte dle návodu s mlékem, olejem, vejci a důkladně vyšlehejte. Na závěr ještě přidejte trochu mléka navíc, aby směs nebyl příliš hutná. Stačí 30 ml. Znovu prošlehejte. Pokud chcete medvídkům vytvořit tmavá bříška či tlapky, malou část těsta obarvěte kakaem. Kakaové těsto pak malou lžičkou naneste do formy na místa tlapek či bříšek. Světlým těstem naplňte formičky do ¾.  V obchodech seženete silikonové formy na větší medvídky, nebo klasický plech s malými medvídky. Pokud použijete klasickou formu, vymažte ji tukem a vysypte hrubou bezlepkovou moukou či krupicí. Medvídci jdou pak krásně vyklopit. Pečte na 170 °C asi 15 minut do lehkého zezlátnutí. Medvídky vyklopte z formy a nechte vychladnout. Pokud chcete, vytvořte jim roztomilá očka pomocí špejle a kousku rozpuštěné čokolády.

Tipy navíc

Pokud budete mít silikonovou formu na větší medvídky, zkuste do nich pro změnu zakomponovat náplň. Může to být jakýkoliv tužší vanilkový krém, oříšková pomazánka či zavařenina.

Bezlepkové kefírové lívance s jáhlovou moukou (bez kynutí)

Potřebujete

  • 500 ml kefíru,
  • 2 vejce,
  • 100 g Univerzální směsi bez lepku,
  • 100 g Jáhlové mouky hladké,
  • 1 lžíce přírodního cukru či jeho alternativy,
  • 1 lžička Kypřícího prášku do pečiva bez lepku,
  • tuk na opékání lívanců – ideálně přepuštěné máslo Ghí

Postup

Kefír metličkou důkladně prošlehejte s vejci, přidejte lžičku prášku do pečiva, oslaďte a postupně promíchejte s moukami. Když je čas, mouku prosijte přes sítko. Těsto nechte alespoň 5 minut odležet. Na středně rozpálený lívanečník vytřený tukem nanášejte lžící těsto. Když je lívaneček zespoda opečený a nahoře není tekutý, otočte ho a opečte z druhé strany. Lívanečky odkládejte do keramické nádoby, aby zůstaly teplé. Na stole je pak zdobte dle chuti. Tvarohovým krémem, řeckým jogurtem, medem, povidly, džemem, ovocem.

Křehké mandlové bezlepkové sušenky z cizrnové mouky

Na 12 malých sušenek potřebujete
(pro plný talíř doporučujeme dvojitou várku těsta)

  • 60 g jemně namletých mandlí (nebo mandlové mouky),
  • 60 g Cizrnové mouky hladké,
  • 60 g kokosového oleje,
  • 50 g přírodního cukru,
  • 1 lžička Kypřícího prášku do pečiva bez lepku,
  • 7 g Pudingu s vanilkovou příchutí bez lepku

Postup

Všechny ingredience na sušenky dejte do mísy a vařečkou několik minut důkladně promíchávejte a třete, až vznikne mazlavé kompaktní těsto. Z těsta udělejte malý bochánek a zabalte ho do fólie. Dejte odležet do lednice alespoň na 30 minut nebo déle. Z bochánku rukou odebírejte malé kousky těsta a rukou vytvořte kuličky. Ty skládejte na nepřilnavý plech nebo plech vyložený pečícím papírem. Každou kuličku lehce stlačte. Pro strukturovaný povrch můžete vytvořit ozdobný efekt např. pomocí kovové mřížky na bramborový salát. Pečte v předem vyhřáté troubě na 180 °C 15 až 20 minut do zlatova.

Rychlý bezlepkový moučník s tvarohovo-pudingovým krémem

Potřebujete

Na korpus

  • 1 balení Muffiny bez lepku,
  • 200 ml mléka,
  • 3 vejce,
  • 100 ml rostlinného oleje

Na krém

  • 1 balení Pudingu s vanilkovou příchutí bez lepku,
  • 250 ml mléka,
  • 1 tučný tvaroh ve vaničce (250 g),
  • 1 kelímek husté zakysané smetany (ideálně 30%),
  • několik lžic jemně mletého cukru nebo jiného sladila dle chuti

Postup

Jako základ moučníku využijte směs na bezlepkové muffiny. Jednoduše ji připravte během minutky dle návodu a vlijte na menší plech vyložený pečicím papírem. Plech doporučujeme ve velikosti 33 x 25 cm, aby byl moučník ve výsledku „akorát vysoký“. Pečte do zlatova na 175 °C asi 25 minut. Vanilkový pudingový prášek bez lepku důkladně rozmíchejte s 250 ml mléka a 2 lžícemi cukru nebo jiné alternativy. Přiveďte k varu a na mírném stupni míchejte do zhoustnutí. Do této pudingové báze dáváme záměrně poloviční množství mléka než na klasický puding, aby vznikla hutná hmota. Puding nechte mírně vychladnout a během chladnutí promíchejte. Puding ve větší nádobě pomocí metliček vyšlehejte do hladka a postupně zapracujte tvaroh a zakysanou smetanu. Výsledkem je hladký jemný krém, který můžete dosladit, jak vám vyhovuje. Krém pomocí stěrky naneste na vychladlý korpus. Vidličkou můžete do krému udělat ozdobné vlnky a na závěr moučník decentně poprašte kakaem.

Náš tip

Základ těsta je hutný, proto „unese“ i ovocnou vrstvu. V zimě ho můžete před upečením poklást zavařenými broskvemi nebo mraženými borůvkami, v létě zase čerstvými jahodami či meruňkami. Na závěr potřete lehkým krémem ze zakysané smetany, nebo jen ozdobte šlehačkou.

Autor článku: Ivana Koutná