Vyrábíme, 19. 3. 2023

Foto: Shutterstock

Zapomeňte na suchou placku bez chuti uprostřed housky. Šťavnatý a chutěmi nabitý burger si můžete připravit i bez masa. Inspirujte se osvědčenými tipy z praxe. V článku se dozvíte konkrétní recepty na "plant based" placky i triky pro správné sestavení a obložení burgeru. Výsledkem nadchnete i zaryté masožrouty.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Proč si dát burger bez masa?

Burgery bez masa jsou jasnou volbou pro lidi, kteří jsou vegetariáni nebo vegani. To ovšem neznamená, že jsou určené jen pro ně. Vyměnit občas hovězí placku za rostlinnou variantu může přinést hned několik benefitů. Jakou mají kvalitní domácí „veggie“ burgery výhodu?

  • Obsahují více vlákniny
  • Mají nižší obsah nasycených tuků
  • Jsou zdrojem antioxidantů a biologicky aktivních látek
  • Pomáhají atraktivní formou zakomponovat „obyčejné“ ingredience

Jaký je rozdíl mezi vege plackou a vege burgerem?

Když máte v plánu vyzkoušet burger bez masa, můžete se setkat s různými verzemi. Některé si můžete dát ve fastfoodech, jiné koupit v obchodě jako hotový výrobek. Veggie placka většinou nepřipomíná maso a ani si na to nehraje. Je to zkrátka zeleninový burger často z mrkve, hrášku a další zeleniny. Pak se také můžete setkat s pojmem „rostlinný plátek“ nebo „vege placka“, která je zdrojem rostlinných bílkovin, mleté maso však nepřipomíná. Objevit však můžete také varianty burgerů, které nejsou jak kolečko „lančmítu“, ale blíží se typově mletému masu. Přesně jako směs Vege burger.

Experimentovat je přikázáno

Příprava bezmasých burgerů je perfektní prostor pro vaši fantazii, kreativitu a experimentování. Neexistuje pár jediných fungujících receptur. Správná receptura je ta, která přinese výborný výsledek. Vláčný a chuťově atraktivní burger, který je navíc zdrojem výživných ingrediencí. Zapojte houby, luštěniny, ořechy, vločky, semínka nebo i rostlinný protein. Sekejte, míchejte, hňácejte, hlavně směs dobře ochuťte. Divy dělá sušený česnek, uzená paprika, směsi koření na zeleninu či výraznější adžika.

Jaké suroviny se nejlépe hodí?

Na domácí rostlinný burger se vám bude hodit pečená červená řepa, uvařené černé i červené fazole, fazole adzuki, konzervovaná cizrna, jemně mleté ovesné vločky, tofu, žampiony, hlíva, restovaná cibule, česnek, hrášek, dobře uvařená červená rýže, vejce a samozřejmě koření.

Základní pravidla pro přípravu

  1. Ingredience na burger zpracujte ideálně v sekáčku. Někdy se také nazývá „cutter“ nebo „food processor“. Díky němu všechny ingredience snadno rozsekáte najemno, vše se krásně promíchá, pořád ale zůstane žádoucí struktura.
  2. Ze směsi tvořte asi centimetr vysoké placky, které by měly být stejně velké jako průměr housky.
  3. Dbejte na výběr dobré bulky. V pekárnách dnes běžně seženete čerstvé. Není nutné kupovat balené plné zbytečných aditiv. Nebo si je upečte doma. Cvik dělá mistra. Bulku před kompletováním burgeru rozřízněte a řeznou stranou dolů krátce opečte. Bude lehce křupavá a bude chutnat atraktivněji. Pokud máte na výběr, zvolte hutnější housku. Nasákne vše, co má a přitom se nebude zbytečně rozpadat.
  4. Vrstvení a skládání burgeru je vždy individuální záležitostí. Někteří kuchaři máznou na spodní část housky máslo, aby nebyla suchá, jiní na ni dávají list salátu, aby burger housku příliš nerozmočil. U vege burgeru se řiďte typem a šťavnatostí placky. Při kompletování je zásadní, aby po sobě jednotlivé vrstvy neklouzaly. Aby se burger pohodlně jedl a zbytečně se nerozjížděl v rukách.
  5. Při přípravě vegetariánské varianty nechte na vege burgeru roztéct plátek cheddaru. Patří přesně na toto místo. Při přípravě veganské varianty můžete burgeru dodat šmrnc hezkou vrstvou restovaných kroužků cibule nebo slabou bramborovou plackou. Je to pracnější, ale stojí to zato.
  6. Kromě čerstvého listového salátu nemusí být v burgeru syrová zelenina. Dokonce i plátek čerstvého rajčete můžete krátce na sucho opéct na pánvi. Bude se tak v burgeru lépe jíst. Změkne a nebude pouštět šťávu.

Tipy na jednoduché omáčky

Připravit si domácí omáčku je nejlepší volba. Fantazii se meze nekladou a můžete si snadno vytvořit svoji vlastní jedinečnou. Klasikou jsou omáčky, jejichž základ tvoří majonéza. Majonézu si můžete vyrobit domácí, nebo koupit její různé druhy. Běžně seženete light nebo vegan verzi. Pak ji jen dochucujte a míchejte s „hladkými“ ingrediencemi, nebo jí naopak dodejte strukturu pomocí nasekané kvašené zeleniny, lahůdkové cibulky nebo sušených rajčat. Burger také můžete máznout domácí česnekovou „aioli“ majonézou nebo moderním avokádovým dipem.

Zde je několik osvědčených kombinací na domácí omáčku:

  • majonéza – hořčice – cibulka najemno – kyselá okurka nastrouhaná – sůl – pepř
  • majonéza – kečup – hořčice – kyselá okurka – sůl – pepř
  • hustý jogurt – majonéza – harissa – česnek – sůl
  • majonéza – hořčice – kečup – worcester – kyselá okurka – cibule – sůl – pepř
  • majonéza – pečený česnek – sušená nakládaná rajčata – hořčice – chilli paprička – citronová šťáva – sůl – pepř

Inspirujte se!

Fazolový burger

Na 2 burgery potřebujete: 100 g uvařených červených fazolí nebo fazolí Adzuki, 100 g pečených batátů, 1 lžíci rajčatového protlaku, sůl, pepř, 1 lžičku uzené papriky, 1 stroužek česneku, 1 lžíci jemně mleté mouky, 1 lžíci olivového oleje, 2 lžíce strouhanky, můžete dát i sušenou cibuli

Nejdříve v cutteru rozsekejte fazole, pak přidejte batáty a ostatní ingredience. Z hmoty utvořte 2 placky, které opečte na nepřilnavé pánvi nebo je upečte v troubě.

Burger z rostlinné alternativy mletého masa „Vege burger“

Na 4 burgery potřebujete: 1 balení alternativy mletého masa Vege burger Labeta, které už je ochucené. Stačí ho jen smíchat s olejem, vodou, nechat nabobtnat a pak už jen vytvarovat a opéct.

Tato varianta je extra snadná na přípravu a ocení ji ti, kteří si chtějí rychle a jednoduše vyrobit dobrý burger bez masa. Tuto směs můžete pořídit ve 3 variantách (klasik, se zeleninou, s cibulkou) a funguje také v kombinaci s dalšími ingrediencemi jako čerstvá cibule, žampiony či uvařené luštěniny.

Veggie burger od šéfkuchaře

Základem tohoto burgeru je vyladěná kombinace mnoha ingrediencí, které zajistí vláčnost, chuť i strukturu. Potřebujete 100 g uvařených černých fazolí, 100 g uvařené cizrny, 200 g orestovaných žampionů, 100 g uvařené červené řepy, 80 g jemných ovesných vloček, 1 lžíci lahůdkového droždí, chilli vločky, sůl, pepř, sušený česnek, 1 lžičku bramborového nebo tapiokového škrobu.

Všechny ingredience dejte do robotu a rozmixujte tak, až se vše propojí, ale stále zůstane struktura. Dolaďte hustotu hmoty tak, aby šly rukou tvořit burgery.

Na závěr

Vynikající burger nedělá jen masová či veggie „placka“. Dejte si záležet na výběru housky a vyrobte výraznou hustou omáčku. Použijte křupavé listy salátu a zapojte zkaramelizovanou cibuli či lehce rozteklý plátek čedaru. Když je burger šťavnatý a nabitý chutěmi, je perfektní i v rostlinné variantě. Doporučuji vyzkoušet jednu z veggie verzí všem bez ohledu na styl stravování. Hodí se umět poradit si i bez masa.

Autor článku: Petra Chmelová