Malé kuličky, spousta výhod
Borůvky patří k nejoblíbenějším druhům ovoce. A také nejzdravějším! Obsahují vitaminy C a K a k tomu další vitaminy a minerály. Nejcennější jsou ale na nich flavonoidy – velmi silné antioxidanty, které jsou spojovány nejen s pomalejším stárnutím, ale také s možností preventivního působení proti řadě vážných onemocnění, včetně nádorových. Kromě toho borůvky dokáží regulovat krevní tlak a tím chránit vaše srdce. Prospívají také mozku, který chrání před některými degenerativními chorobami.
Skvělým spojencem jsou borůvky také pro všechny, kteří se snaží zhubnout – šálek těchto modrých plodů totiž obsahuje pouhých 84 kalorií a jsou z 85 % tvořeny vodou. Když k tomu připočítáte vlákninu, je jasné, že svačinka, která zasytí, ale po které nepřiberete, je na světě.
Ovšem spořádat celou úrodu borůvek (či ty které si přinesete z lesa) může být občas docela oříšek. Co s nimi všechno můžete provést?
Kompot z lesních borůvek
Co potřebujete:
- 1 litr lesních českých borůvek
- 1 litr vody
- 1 lžičku kyseliny citrónové
- 300 g krupicového cukru
- 150 g BIO Třtinového želírovacího cukru
Postup: Borůvky důkladně proberte od lístečků, properte vlažnou vodou a nechte okapat. V hrnci připravte nálev na kompot z litru vody, obou cukrů i kyseliny citrónové. Začněte zahřívat a mícháním rozpusťte všechen cukr v nálevu. Do tekutiny přidejte borůvky a 5 minut společně povařte. Připravte si na hluboký plech na pečení plínky nebo čistou utěrku a nalijte na ně pár centimetrů vody. Troubu rozehřejte na 100 °C. Nyní plňte kompot do čistých sklenic – pro jistotu je můžete před plněním ještě sterilizovat rumem, kterým je vypláchnete. Do sklenice naklaďte cca 2/3 borůvek a dolijte nálevem. Pevně skleničky zavíčkujte, postavte je dnem vzhůru na plech a sterilujte při snížené teplotě 85 °C asi 15 minut. Pak už jen nechte kompot vychladnout a mírně ho protřepte před uložením do temna a chladu.
Džem z borůvek, josty a rybízu
Potřebujete:
- 250 g borůvek (ideálně lesních)
- 700 g černého rybízu nebo josty
- 500 g červeného a bílého rybízu
- 1 svazek čerstvé meduňky
- 1 sáček Ovocného pektinu
- 1 kg krupicového cukru
- 1 lžičku kyseliny citrónové
Postup: Natrhané a od stopek a korunek očištěné ovoce vložíme do dostatečně velkého hrnce, ideálně se silným dnem. Přímo na ovoce nasypeme 3/4 dávky cukru promíchaného s pektinem a kyselinou citronovou. Do hrnce s ovocem ponoříme svazek meduňky. Tyto druhy drobného ovoce stačí vařit asi deset minut, záleží především na obsahu vody. Po pěti minutách vyjměte bylinky a pokud máte rádi džem jemný, rozmixujte. Džem ochutnejte a podle chuti doslaďte cukrem nebo čerstvě vymačkanou citrusovou šťávou. Pokud nemáte rádi zrníčka, horký džem přepasírujte. Poté ihned plňte do umytých nahřátých sklenic, zavíčkujte, otočte víčkem dolů, přikryjte utěrkou a nechte hodinu „chladnout„. Pak už stačí jen skleničky s džemem označit a uložit v chladu a temnu.
Borůvkovo-levandulový sirup
Co potřebujete:
- 0,5 l borůvek
- 300 g Třtinového želírovacího cukru
- 0,5 lžičky kyseliny citrónové
- pár stonků levandule
- půlku citrónu
- případně vodu na doředění
Postup: Den předem prosypeme borůvky želírovacím cukrem a pořádně rozmačkáme, aby pustily šťávu. V tuto chvíli rovnou přidáme kyselinu citronovou a vše, čím chceme sirup dochutit a necháme přes noc odležet v chladu. Želírovací cukr zajistí, že sirup z něj bude krásně hustý. Druhý den směs pořádně přecedíme, doředíme vodou dle svých preferencí a chuti, svaříme a plníme do sterilizovaných lahviček. Hrdla i víčka otřeme alkoholem, uzavřeme, a obrátíme dnem vzhůru až do vychladnutí. Tímto univerzálním receptem lze zužitkovat téměř jakékoli ovoce. Větší kusy jen místo rozmačkání nadrtíme tyčovým mixérem.
Višňový džem s borůvkami a rybízem
Co potřebujete:
- 600 g višní
- 300 g borůvek
- 150 g červeného rybízu
- 1000 g cukru
- 1,5 balíčku Ovocného pektinu
Postup: Nejprve ovoce omyjeme pod slabým proudem vody. Višně vypeckujeme, kuličky rybízu obereme ze stopek a vše smícháme s borůvkami. Směs ovoce rozmixujeme a propasírujeme přes síto, abychom se zbavili slupek a drobných peciček. Cukr promícháme s ovocným pektinem a vsypeme do propasírovaného ovoce. Důkladně promícháme, za stálého míchání přivedeme k varu a povaříme asi 3-5 minut. Hotový džem lijeme do čistých skleniček, zavíčkujeme, postavíme dnem vzhůru a necháme zchladnout. Džem skladujeme nejlépe na suchém, temném a chladném místě.
Naše tipy
- jsou-li višně moc kyselé, můžeme během vaření džem přisladit
- džem bude výborný i s jinou odrůdou višní, třeba s navinule sladkými sladkovišněmi
Zdroje: HealthLine.com; TZ Labeta