Dezerty z lásky, které se hodí nejen na Valentýna

Vyrábíme, 13. 2. 2021

Foto: Shutterstock

Láska prochází žaludkem, to je známá pravda. Tak připravte na Valentýna svému miláčkovi třeba romantickou snídani do postele. Ale netravte v kuchyni moc času, ať zbyde nějaký také na lásku. Proto přinášíme recepty na rychlovky se 100% výsledkem.

Valentýnské tartaletky

Potřebujete:

  • Linecké cukroví bez lepku,
  • 100 g másla,
  • 1 vejce,
  • Puding čokoládový bez lepku,
  • 300–400 ml mléka,
  • 2-3 lžíce cukru,
  • ovoce na ozdobení

Postup: Připravíme si těsto na linecké cukroví dle návodu na krabičce (připravenou směs vymícháme s vejcem a máslem). Těsto vyválíme, ale nebudeme vykrajovat, místo toho jím vyložíme formičky na tartaletky. Těsto ve formičkách propícháme vidličkou, ze zbytků těsta vykrojíme malá srdíčka a vše dáme péct na 10 min při teplotě 180 °C. Mezitím si nachystáme čokoládový puding podle návodu na sáčku – použijte jen polovinu mléka, aby byl hustý. Hotový puding rozdělíme do předpečených tartaletek, zvýšíme teplotu na 200 °C a pečeme dalších 10-15 min. Ozdobíme ovocem a lineckými srdíčky.

Zamilované muffiny

Potřebujete:

  • Kakaové muffiny bez lepku,
  • 75 g měkkého másla,
  • 120 ml mléka,
  • 1 vejce,
  • 200 g mražených malin,
  • 3–4 lžíce cukru krupice,
  • 250 g mascarpone,
  • 4 lžíce krupicového cukru,
  • 200 ml 40% smetany ke šlehání,
  • čerstvé maliny a cukrové sypání ve tvaru srdíček na ozdobení

Postup: Jako první si musíme připravit malinové pyré. Maliny dáme s cukrem do kastrůlku a necháme společně chvilku povařit. Ještě teplé přepasírujeme přes síto, abychom odstranili zrníčka. Z uvedeného množství malin vznikne asi 120–140 g pyré, hodně záleží na tom, kolik vody maliny pustí a jak intenzivně budeme pasírovat. Přikryjeme folií a dáme chladit do lednice. Pyré musí být studené, abychom ho mohli vyšlehat s mascarpone a smetanou, takže si ho můžeme připravit den předem a uchovat v lednici. Obsah balení kakaových muffinů smícháme se 75 g měkkého másla, 120 ml mléka a 1 vejcem. Směs šleháme do hladkého těsta. Těstem naplníme košíčky cca do 3/4 objemu. Pečeme v předehřáté troubě na 150 °C po dobu 25-30 minut. Zkontrolujeme pomocí špejle, zda jsou muffiny již propečené. Mascarpone promícháme s malinovým pyré a cukrem. Pak vlijeme smetanu a společně vyšleháme do tuhého krému. Ke konci je lepší šlehat pomalu, abychom nepřešlehali. Dle chuti přisladíme. Krém přendáme do zdobicího sáčku a nastříkáme na vychladlé muffiny. Posypeme srdíčky a dozdobíme malinou.

Panna Cotta

Potřebujete:

  • 500 ml smetany ke šlehání,
  • 10 g Želatiny čiré (tj. půl balení),
  • 2 Vanilinové cukry,
  • čerstvé maliny nebo jiné (ideálně červené) ovoce

Postup: Smetanu přivedeme k varu a rozpustíme v ní vanilinový cukr. Promícháme a odstavíme z plotny. Do horké smetany vmícháme želatinu a šleháme ručním šlehačem asi 1-2 minuty. Hotovou směs rozlijeme do studenou vodou vypláchnutých mističek a dáme ztuhnout do lednice alespoň na 4 hodiny. Hotový dezert ozdobíme rozmačkanými čerstvými malinami nebo jakýmkoliv jiným čerstvým ovocem.

Bezlepkové kukuřičné lívanečky se zakysanou smetanou a ovocem

Potřebujete:

Na lívance:

  • 490 ml mléka,
  • 350 g Kukuřičné mouky,
  • 1 Instantní droždí,
  • špetka soli,
  • 1 vejce,
  • 50 g cukru,
  • trocha vanilky a citronové kůry na dochucení

Na ozdobu:

  • 200 g zakysané smetany,
  • čerstvé ovoce,
  • Toping s příchutí jahoda,
  • čerstvá máta

Postup: Smícháme všechny sypké ingredience potřebné na lívance, přidáme vejce a teplé mléko a necháme na teplém místě kynout asi 45 minut. Z nakynutého těsta smažíme lívance dozlatova na olejem vymazaném lívanečníku. Zdobíme je zakysanou smetanou, čerstvým ovocem, topingem či lístky máty. V zimě můžeme na ozdobu použít ovoce mražené, které prohřejeme a případně zahustíme škrobem.

Kakaové bábovičky bez lepku

Na 6 mini báboviček potřebujete:

Na těsto:

  • 180 g rýžové mouky,
  • 2 lžíce holandského kakaa,
  • 80 g cukru,
  • 75 ml plnotučného mléka,
  • 75 ml rostlinného oleje,
  • 1 vejce,
  • 1 lžička kypřicího prášku do pečiva bez lepku,
  • ¼ lžičky jedlé sody,
  • špetka xantanové gumy,
  • špetka vanilky

Na čokoládovou polevu:

  • 40 g 70% čokolády,
  • 80 ml 33% smetany,
  • lžíce másla

Na ozdobu:

  • lyofilizované ovoce a sušené květy

Postup: Troubu předehřejeme na 160 °C a formičky na mini bábovky vymažeme olejem, aby se po upečení lépe vyklápěly (skvělým pomocníkem je olej ve spreji). V jedné míse smícháme všechny sypké suroviny na těsto a důkladně promícháme. V druhé míse vyšleháme vejce s cukrem do pěny. Do pěny poté zašleháme olej a postupně vmícháme také sypkou směs z první mísy a mléko. Spojíme v hladké těsto, které vlijeme do báboviček. Pečeme na 160 °C po dobu 18-20 minut. Před vyklopením otestujeme špejlí, zda jsou bábovky propečené. V hrnci ohřejeme smetanu a rozpustíme v ní čokoládu. Poté vmícháme máslo a necháme lehce zchladnout. Čokoládovou polevou polijeme bábovičky a dozdobíme sušeným ovoce a květy.

Náš tip: Množství surovin v receptu odpovídá polovině běžné bábovky. Pokud zdvojnásobíme množství všech surovin, můžeme upéct jednu velkou bábovku. Pozor však na dobu pečení, bude delší.