Vyrábíme, 25. 8. 2022

Foto: Shutterstock

Teplé dny budou za chvíli pryč a s nimi i zahrádka plná letních dobrot. Uchovejte si ve vzpomínkách slunečné dny a zahřejte se za chladných podzimních večerů pečeným čajem z kvalitního ovoce, který si snadno připravíte i z pohodlí domova. Uvidíte, že vás šálek zahřeje i příjemně naladí.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Banány ne, švestky ano

Ovoce, ze kterých budete pečený čaj připravovat, vybírejte podle vlastních preferencí. Doporučujeme do směsi přidávat i trochu rakytníku, který čaji dodá osvěžující chuť a vitamin C. Vyhněte se banánům, které zhořknou a nevypadají hezky. Naopak švestky udělají parádu v každém čaji.

Doporučujeme použít směs, kde bude ve stejném poměru kyselejší i sladší ovoce. Malé plody nekrájejte a nechte je v celku, na menší kousky rozdělte jen ty větší, které zbavte pecek i jadřince.

Bez cukru to nepůjde

I u slazení se vyplatí dbát na kvalitu a při výběru volit bio variantu. Cukr slouží jako konzervant a zaručí, že se váš pečený čaj nezkazí.

Obecně platí, že by jeho množství mělo odpovídat asi poloviční dávce ovoce. Ale opět záleží na výběru, v případě kyselejších plodů můžete přidat sladidla více. Nebojte se ochutit čaj i kapkou alkoholu dle vlastního výběru. Doporučujeme například rum.

Podzimní pečený čaj

Budete potřebovat:

  • 2 kg oblíbeného ovoce v biokvalitě (jablka, hrušky, švestky, rybíz)
  • 1 kg bio cukru
  • 1 ks bio citrónu
  • 1 balíček bio badyánu
  • 1 balíček bio skořice
  • 2 dcl rumu

Postup:

Jablka, hrušky i švestky použijte zhruba ve stejném poměru. Očistěte je, zbavte pecek a jadřince a nakrájejte je na stejně velké kostičky, kuličky rybízu nechte v celku. Kombinovat ovoce můžete dle libosti. Vše promíchejte a přidejte rum. Zasypejte kořením a zakápněte citrónem. Ovoce vložte na pekáč a posypte cukrem. Ve vyhřáté troubě pečte asi 45 minut, občas promíchejte. Jakmile je směs hotová, vyjměte badyán a naplňte připravené skleničky asi do jedné poloviny. Zavíčkujte a převraťte dnem vzhůru.

Kvalita na prvním místě

Dbejte na to, abyste při jeho přípravě vybírali pouze kvalitní suroviny. Ty nejhodnotnější pocházejí z ekologického zemědělství a zaručí vám maximální množství minerálů a vitamínů. Zároveň nenesou stopy chemických látek v podobě reziduí pesticidů či herbicidů. Bioprodukty jsou dostupné na farmách hospodařících v režimu ekologického zemědělství prostřednictvím bedýnkových systémů nebo v obchodech pod označením logem biolistu nebo biozebry.

(Zdroj: TZ Bio)

Autor článku: Andrea Veselá