Domov, 18. 8. 2020

Foto: Shutterstock

Pro běžné skladování potravin je ideální klasická kombinovaná chladnička s mrazákem, její větší sestra „amerika“ nebo kombinace monoklimatické chladničky a skříňového mrazáku připomínajícího lednici ‒ tyto spotřebiče mají své místo v kuchyni. Pokud ale máte velkou zahradu a každoroční úrodu vlastního ovoce a zeleniny nebo spoustu masa ze zabíjačky, pořiďte si velký truhlicový mrazák připomínající pulty v obchodě.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Takový mrazák dejte ideálně do sklepa nebo do technické místnosti, pokud je nemáte. Při výběru se vyplatí důkladně zvážit tři nejdůležitější parametry. Jaké to jsou?

Nepodceňte objem

První, na co byste se měli zaměřit, je velikost mrazáku. Objem je uváděn v litrech, samotné číslo vám ale moc neřekne. Někdo rozlišuje hrubý a užitný objem mrazáku. Řiďte se tím užitným, hrubý v sobě zahrnuje i prostory, které se k mrazení využít nedají.

Aby byla provoz ekonomický, měl by být mrazák zaplněný alespoň ze 70 %. Proto zvolte raději menší, který budete mít většinu času téměř plný, než větší a využitý pouze z poloviny. Na osobu se osvědčila kapacita 40 litrů. Jste-li ale majiteli zahrádky nebo dokonce chováte slepice, králíky nebo pašíka, bez váhání sáhněte po modelu s vnitřním objemem 150-200 litrů.

Jak je to s výkonem

Mrazák by nikdy neměl být umístěn přímo vedle topení nebo jiného zdroje tepla, ale ani v místnosti, kterou vytápíte na příjemnou pokojovou teplotu. Čím nižší bude teplota v místnosti s mrazákem, tím nižší bude spotřeba elektrické energie a výsledný účet za elektřinu. Při umístění mrazáku myslete navíc i na nepravidelný hluk, který mrazák vydává. Proto je vhodné jej umístit do míst, kde netrávíte svůj čas. Vhodným řešením je technická místnost, chodba nebo sklep s teplotou alespoň 10 °C.

Přesnou informaci o spotřebiči získáte z energetického štítku – na něm vidíte nejen, do jaké energetické třídy je zařazen, ale i roční spotřebu v kWh, vnitřní kapacitu a hlučnost v dB.

Lednice, nebo mrazák?

Někdy potřebujete mrazit, někdy byste naopak radši získali prostor s teplotou sklepa, který prostě nemáte. „Je praktické, když můžete intenzitu chladicího výkonu měnit podle momentální situace. Na trhu jsou už i modely, které vám nabídnou si vybrat mezi hlubokým či běžným mrazením i chlazením. Budete tak mít obrazně řečeno otevřená zadní vrátka pro situace, kdy budete potřebovat víc sklep nebo chladničku než mrazák,“ doporučuje odborník Rok Omladič.

Autor článku: Ivana Koutná