Jak na to, 14. 8. 2023

Foto: Shutterstock

Jak se zdá, ještě nás čeká pár pařáků. Horké sluneční paprsky proudící do interiéru skrze okna nebo rozpálené zdi rázem promění domov v neobyvatelnou pec. Pokud nechcete nebo nemůžete využít ochlazení vzduchu pomocí klimatizace, existuje několik dalších kroků, které pomohou snížit teplo v interiéru na přijatelnou hranici.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Kdy a jak větrat

Pokud vedra trvají několik dní jdoucích po sobě, dům se prohřeje zvenku i zevnitř, včetně samotných zdí. To je pak v podstatě nemožné vyvětrat během dne. Proto se doporučuje větrat pouze v brzkých ranních a pozdních večerních hodinách, kdy už venku není horko. Nejstudenější vzduch je venku přibližně kolem 4. hodiny ráno, je proto vhodné větrat především během noci. Ideální je také řízený průvan napříč celým bytem nebo domem s využitím nejchladnější místnosti, která přesune chladný vzduch do místnosti v níž potřebujete vzduch ochladit.

Pozor na okna

Největší plochou, která pouští do místnosti nejvíce tepla, jsou okna. Ta navíc vytváří skleníkový efekt. V případě, že máte v interiéru velká okna, často nepomůže ani zaclonění závěsy či žaluziemi. Nejvhodnějším řešením zde bývá clonění z venkovní strany, aby se slunce nedostalo k prohřívání skrz skleněnou plochu. S regulací horka v interiéru pomohou také protisluneční fólie, které zabraňují přímému prostupu horka. Výhodou těchto fólií je také, že zadrží minimálně 98 % škodlivého UV záření.

Izolací to začíná

Teplo do interiéru proniká také skrz samotné zdi, pokud domu chybí kvalitní tepelná izolace. Bez izolace se zdivo zahřívá a horko se tak dostává dovnitř domu. Nejvíce samozřejmě trpí slunečné strany budovy. Proto ve chvíli, kdy pociťujete horko pronikající skrz zdi, je vhodné zvolit adekvátní tepelnou izolaci. Tu oceníte následně i v zimě, kdy ušetříte díky menším tepelným ztrátám za topení.

Světlíky a světlovody

Dalšími místy, která mohou vpouštět horko do místnosti, jsou světlíky a světlovody bez izolace. Světlíky v podstatě fungují podobně jako okna. Světlovody pak přivádějí světlo do místnosti pomocí potrubí. Jak u světlíků, tak především u světlovodů, je důležitá odborná montáž a správně provedená izolace, která pomáhá přívod horka eliminovat.

Zdroj: TZ Lightway

Štítky: léto

Autor článku: Radek Kovář