Nakládám, nakládáš, nakládáme
Češi jsou „nakládací“ národ – do sklenice zkrátka ukryjeme, co se dá. Aby ne! Zelenina (ale i ovoce) ve správném nálevu vydrží při správném skladování třeba do dalšího roku. O tom, jak se i některé nudné plody díky láku promění v opravdový gurmánský zážitek, ani nemluvě… Ostatně každá rodina má svůj více či méně tajný recept na domácí okurky nebo třeba houby v láku.
Ovšem proč zůstávat jen a jen u starých postupů? Vyzkoušejte i některý z dalších, neokoukaných receptů, které skvěle doplní třeba večer u táboráku nebo grilu, případně vám i v chladných podzimních a zimních dnech díky své chuti připomenou, jaké to bylo v létě.
Následující naložené dobroty sice vydrží klidně i několik měsíců, ale jsou tak dobré, že se je budete před mlsnými jazýčky snažit uchránit alespoň do konce léta…
Nakládaná zelenina
Suroviny:
- 1 balení kořenicího přípravku k nakládání zeleniny
- hořčičné semínko
- 120 g cukru
- 500 ml octa a 1,75l vody
- zelenina, kterou budete chtít zavařovat
Postup: Lák si připravíme jako první. Suroviny pro výrobu láku stačí svařit a nechat odležet. Do směsi můžete přidat dle své vlastní chuti i např. koriandr, bazalku, výborné je semínko kopru. Narovnejte si zeleninu do vyvařených skleniček. Může to být například směs okurčiček, beraních rohů, cibulek a chilli papriček. Menší kousky pokrájíme, pro výraznější chuť můžeme přidat kuličky pepře a nového koření, nebo třeba kolečka mrkve. Víčka a hrdla vydesinfikujeme, zalijeme lákem, a sterilujeme 20-30 min podle velikosti sklenic buď v zavařovacím hrnci, nebo ponořené ve vodě v kastrolu na plotně.
Broskvové chilli chutney
Suroviny:
- 1 balíček kořenicího přípravku k nakládání zeleniny (např. Lako)
- 700 g broskví
- 1 cibule
- 1 stroužek česneku
- 1 jalapeňo paprička
- 150 g třtinového želírovacího cukru
- celý římský kmín
- celá semínka koriandru
- čerstvě mletý pepř
- kůra a šťáva ze 2 limetek
Postup: Broskve spaříme, oloupeme a nakrájíme na drobno. Mezitím na sucho ve vysoké pánvi necháme rozvonět římský kmín a koriandr – pozor, snadno se můžou spálit. Hned potom přidáme všechny ostatní suroviny pokrájené na jemno, a dobře promícháme. Lako je důležité přidat pouze podle potřeby – abychom neměli chutney přesolené. Želírovací cukr přidáváme také postupně, podle chuti. Díky jeho želírovací složce nám chutney hezky zahustí a šťáva z limetek zase podpoří přirozenou kyselost a potlačí chuť cukru. Chutney zavařujeme stejně, jako všechny džemy – ponořené ve vodě na plotně či v troubě, anebo plníme do horkých sterilizovaných skleniček a obracíme dnem vzhůru.
Nemusíte se bát, že by výsledné chutney nějak pálilo. Chilli tam dáte podle vlastní chuti, a sladkost ovoce tu ostrost také stáhne. Recept je velmi variabilní, a broskve můžete nahradit jiným ovocem.
Sladkokyselé nakládané houby
Suroviny:
- 3 dcl vody
- 2 dcl octa
- 10 g cukru
- 10 g soli
- 4 kuličky nového koření
- 4 kuličky pepře
- 3 bobkové listy
- trocha tymiánu
- 7 g hořčičného semínka
- houby
- cibule
Postup: Vodu, ocet, cukr, sůl, všechno koření a hořčičné semínko smícháme, přivedeme k varu a za stálého míchání vaříme asi 5 minut. Uvařený nálev necháme vychladnout. Přichystané houby 5 minut povaříme v osolené vodě, přecedíme a necháme také vychladnout. Na dno zavařovací sklenice dáme na půlkolečka nakrájenou cibuli, vychladlé houby a zalijeme nálevem. Sterilujeme při 100 °C asi 30 minut.
Pikantní nakládané okurky
Suroviny:
- 100 g kořenicího přípravku k nakládání zeleniny
- 1,75 ml vody
- 500 ml octa
- 120 g cukru
- okurky
- mrkev
- cibule
- kopr
- čerstvé chilli papričky
Postup: Kořenicí přípravek, vodu, ocet a cukr smícháme, přivedeme k varu a za stálého míchání vaříme asi 5 minut. Uvařený nálev necháme vychladnout. Na dno zavařovací sklenice poklademe na kolečka nakrájenou mrkev, půlkolečka cibule a poté přidáme očištěné okurky, chilli papričky a snítku kopru (vše dle chuti). Obsah sklenice zalijeme připraveným vychladlým nálevem, uzavřeme a sterilujeme při 80 °C asi 20 minut. Sklenice po sterilizaci otočíme dnem vzhůru, necháme vychladnout a skladujeme v temnu a chladu.
Cuketová čalamáda
Nevíte, co připravit k večeři, nebo čím oživit grilované maso? Vyrostla vám na zahradě cuketa, nebo jste jich dostali od sousedů hned několik? Ideální chvíle připravit si dokonalou cuketovou čalamádu. A že vám cuketa nevoní? Takhle jste ji ještě nejedli! Vynikající je ke grilovanému masu, k domácímu burgeru i na topinky.
Suroviny:
- 3 kg oloupané cukety bez jadérek
- 1 kg bílé papriky
- 4 ks červené papriky
- 1 kg cibule
- 1 balíček kořenicího přípravku k nakládání zeleniny
- 300 g cukru
- 0,3 l octa
Postup: Cukety, cibule a papriky nakrájíme na jemné kostičky. Vše smícháme s kořenicím přípravkem, cukrem, octem a necháme odležet asi 1 hodinu. Odleželou čalamádu napěchujeme do zavařovacích skleniček i se šťávou a sterilujeme na 80 st. C asi 25 minut.
Zdroj: TZ Labeta