Usnadněte si, 21. 7. 2021

Foto: Shutterstock

Sezóna sklízení zeleniny a hledání hub se rozjíždí naplno, a tak spousta z nás přemýšlí, jak všechnu tu úrodu zpracovat. Vyzkoušejte některý z osvědčených receptů na nakládanou zeleninu, houby, ale také na skvělé ovocné chutney!

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Nakládám, nakládáš, nakládáme

Češi jsou „nakládací“ národ – do sklenice zkrátka ukryjeme, co se dá. Aby ne! Zelenina (ale i ovoce) ve správném nálevu vydrží při správném skladování třeba do dalšího roku. O tom, jak se i některé nudné plody díky láku promění v opravdový gurmánský zážitek, ani nemluvě… Ostatně každá rodina má svůj více či méně tajný recept na domácí okurky nebo třeba houby v láku.

Ovšem proč zůstávat jen a jen u starých postupů? Vyzkoušejte i některý z dalších, neokoukaných receptů, které skvěle doplní třeba večer u táboráku nebo grilu, případně vám i v chladných podzimních a zimních dnech díky své chuti připomenou, jaké to bylo v létě.

Následující naložené dobroty sice vydrží klidně i několik měsíců, ale jsou tak dobré, že se je budete před mlsnými jazýčky snažit uchránit alespoň do konce léta…

Nakládaná zelenina

Suroviny:

  • 1 balení kořenicího přípravku k nakládání zeleniny
  • hořčičné semínko
  • 120 g cukru
  • 500 ml octa a 1,75l vody
  • zelenina, kterou budete chtít zavařovat

Postup: Lák si připravíme jako první. Suroviny pro výrobu láku stačí svařit a nechat odležet. Do směsi můžete přidat dle své vlastní chuti i např. koriandr, bazalku, výborné je semínko kopru. Narovnejte si zeleninu do vyvařených skleniček. Může to být například směs okurčiček, beraních rohů, cibulek a chilli papriček. Menší kousky pokrájíme, pro výraznější chuť můžeme přidat kuličky pepře a nového koření, nebo třeba kolečka mrkve. Víčka a hrdla vydesinfikujeme, zalijeme lákem, a sterilujeme 20-30 min podle velikosti sklenic buď v zavařovacím hrnci, nebo ponořené ve vodě v kastrolu na plotně.

Broskvové chilli chutney

Suroviny:

  • 1 balíček kořenicího přípravku k nakládání zeleniny (např. Lako)
  • 700 g broskví
  • 1 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 1 jalapeňo paprička
  • 150 g třtinového želírovacího cukru
  • celý římský kmín
  • celá semínka koriandru
  • čerstvě mletý pepř
  • kůra a šťáva ze 2 limetek

Postup: Broskve spaříme, oloupeme a nakrájíme na drobno. Mezitím na sucho ve vysoké pánvi necháme rozvonět římský kmín a koriandr – pozor, snadno se můžou spálit. Hned potom přidáme všechny ostatní suroviny pokrájené na jemno, a dobře promícháme. Lako je důležité přidat pouze podle potřeby – abychom neměli chutney přesolené. Želírovací cukr přidáváme také postupně, podle chuti. Díky jeho želírovací složce nám chutney hezky zahustí a šťáva z limetek zase podpoří přirozenou kyselost a potlačí chuť cukru. Chutney zavařujeme stejně, jako všechny džemy – ponořené ve vodě na plotně či v troubě, anebo plníme do horkých sterilizovaných skleniček a obracíme dnem vzhůru.

Nemusíte se bát, že by výsledné chutney nějak pálilo. Chilli tam dáte podle vlastní chuti, a sladkost ovoce tu ostrost také stáhne. Recept je velmi variabilní, a broskve můžete nahradit jiným ovocem.

Sladkokyselé nakládané houby

Suroviny:

  • 3 dcl vody
  • 2 dcl octa
  • 10 g cukru
  • 10 g soli
  • 4 kuličky nového koření
  • 4 kuličky pepře
  • 3 bobkové listy
  • trocha tymiánu
  • 7 g hořčičného semínka
  • houby
  • cibule

Postup: Vodu, ocet, cukr, sůl, všechno koření a hořčičné semínko smícháme, přivedeme k varu a za stálého míchání vaříme asi 5 minut. Uvařený nálev necháme vychladnout. Přichystané houby 5 minut povaříme v osolené vodě, přecedíme a necháme také vychladnout. Na dno zavařovací sklenice dáme na půlkolečka nakrájenou cibuli, vychladlé houby a zalijeme nálevem. Sterilujeme při 100 °C asi 30 minut.

Pikantní nakládané okurky

Suroviny:

  • 100 g kořenicího přípravku k nakládání zeleniny
  • 1,75 ml vody
  • 500 ml octa
  • 120 g cukru
  • okurky
  • mrkev
  • cibule
  • kopr
  • čerstvé chilli papričky

Postup: Kořenicí přípravek, vodu, ocet a cukr smícháme, přivedeme k varu a za stálého míchání vaříme asi 5 minut. Uvařený nálev necháme vychladnout. Na dno zavařovací sklenice poklademe na kolečka nakrájenou mrkev, půlkolečka cibule a poté přidáme očištěné okurky, chilli papričky a snítku kopru (vše dle chuti). Obsah sklenice zalijeme připraveným vychladlým nálevem, uzavřeme a sterilujeme při 80 °C asi 20 minut. Sklenice po sterilizaci otočíme dnem vzhůru, necháme vychladnout a skladujeme v temnu a chladu.

Cuketová čalamáda

Nevíte, co připravit k večeři, nebo čím oživit grilované maso? Vyrostla vám na zahradě cuketa, nebo jste jich dostali od sousedů hned několik? Ideální chvíle připravit si dokonalou cuketovou čalamádu. A že vám cuketa nevoní? Takhle jste ji ještě nejedli! Vynikající je ke grilovanému masu, k domácímu burgeru i na topinky.

Suroviny:

  • 3 kg oloupané cukety bez jadérek
  • 1 kg bílé papriky
  • 4 ks červené papriky
  • 1 kg cibule
  • 1 balíček kořenicího přípravku k nakládání zeleniny
  • 300 g cukru
  • 0,3 l octa

Postup: Cukety, cibule a papriky nakrájíme na jemné kostičky. Vše smícháme s kořenicím přípravkem, cukrem, octem a necháme odležet asi 1 hodinu. Odleželou čalamádu napěchujeme do zavařovacích skleniček i se šťávou a sterilujeme na 80 st. C asi 25 minut.

Zdroj: TZ Labeta

Štítky: léto , recepty

Autor článku: Ivana Koutná