Tradice zdobení vajíček započala nejspíš už ve starověku, kdy si lidé na začátku jara barvili skořápky vajíček, aby si připomněli počátek života. Tento zvyk praktikovali i v Egyptě nebo Persii, kde se na svátky jara barvila vejce načerveno.
Pro odlišnost
Až s křesťanstvím dostalo barvení vajíček jiný rozměr. Kromě náboženské symboliky byl pak důvod čistě praktický. Po půstu, který mimo jiné zakazoval pojídání vajíček, se jejich zásoby nahromadily a lidé tak řešili, co s tím.
Uvařená vejce měla delší trvanlivost, ale bylo potřeba je rozlišit. A tak se vařená barvila na červeno. Postupem času se začaly používat i další přírodní barvy a vajíčka se také po večerech různě zdobila a darovala koledníkům.
Není vejce jako vejce
Zaměřte se při výběru vajíček na ta kvalitní, která pocházejí z ekologického zemědělství. Bio vejce koupíte jak v supermarketech, tak přímo na ekofarmách. Řada z nich dnes své produkty prodává ve faremních obchodech nebo také pomocí tzv. bedýnkových systémů či přes e-shop.
A pokud zrovna nemáte čas na nějakou tu ekofarmu vyrazit, nezoufejte a vyrazte do nejbližšího maloobchodu. Vejce z ekologického chovu spolehlivě poznáte jedině podle označení logy biolistu nebo biozebry na obalu a kódu začínajícího číslicí 0 přímo na vajíčku. Právě první číslice na vajíčku označuje, jak byla slepice, která vejce snesla, chována a pro ekologické chovy, tedy bio vejce, je určena číslice 0.
„Skotská“ vejce
- 500 g bio mletého bio masa
- 5 ks bio vajec uvařených natvrdo
- 1 ks bio vejce čerstvé
- 1 ks bio šalotky
- 150 g bio mouky
- 300 g bio strouhanky
- hrst nasekané bio petrželky
- špetka soli a pepře
- špetka bio muškátového květu
Vajíčka uvařená natvrdo oloupeme a obalíme v mouce. Dále si připravíme mleté maso, které okořeníme muškátovým květem, solí a pepřem. Na závěr přidáme petrželku nasekanou najemno. Masovou směs rozdělíme na 5 stejných dílů, ze kterých tvarujeme placičky. Na každou pak položíme vajíčko a touto masovou směsí ho zabalíme. Vytvarujeme koule, které obalíme v trojobalu tak, jako klasické řízky. Kuličky smažíme namočené v oleji na pánvi nebo fritovacím hrnci asi 5 minut do zlatova. Podáváme s bramborem nebo za studena s chlebem a hořčicí.
Plněná vejce hráškovým pyré (8 kusů)
- 4 ks bio vajec uvařených natvrdo
- ¼ hrnku bio hrášku
- 1 ks bio česneku
- šťáva z půlky bio citronu
- 1 lžíce bio majonézy
- špetka soli a pepře na dochucení
Vajíčka oloupejte, očistěte a vyjměte z nich žloutek. Tyčovým mixérem pak zapracujte hrášek (můžete čerstvý i sterilovaný), postupně přidejte žloutky, česnek nakájený najemno, lžíci majonézy, citronovou šťávu, sůl a pepř na dochucení. Takto připravený krém dejte do zdobičky a naplňte ním přepůlená vejce.
Lahodná vajíčková pomazánka
- 8 ks bio vajec uvařených natvrdo
- 120 g bio másla pokojové teploty
- 2 lžičky bio hořčice
- špetka soli a pepře
- bio jarní cibulka a ředkvičky na ozdobení
Vajíčka uvařená natvrdo oloupejte a nakrájejte na drobné kostičky. Přidejte změklé máslo a hořčici. Vše promíchejte a výslednou směs dochuťte solí s pepřem. Před namazáním doporučujeme nechat odležet. Dle chuti můžete navíc přidat také nastrouhaný tvrdý sýr, žervé či trochu majonézy.
Zdroj: TZ Bio