Zahrada, 8. 4. 2023

Foto: Shutterstock

Pokud si rádi pochutnáváte na turecké kávě, nevyhazujte lógr, který zbude na dně šálku! Může se totiž hodit jako hnojivo nebo jako vůně do lednice. Využijete ji na víc věcí, než byste si mysleli!

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Hnojivo na květiny

Kávový lógr je plný důležitých živin, které květiny, jež vyžadují kyselejší půdu, prostě milují (a potřebují). Přidejte jej proto na záhon či do květináčů.

Ochrana proti kočkám

Pokud vaše opečovávané záhonky používají kočky z okolí jako toaletu, přichystejte jim překvapení, které je od této zvyklosti odradí! Smíchejte lógr s najemno nakrájenou pomerančovou či citronovou kůrou a směsí záhony posypte.

Vůně do lednice

Pokud se potřebujete zbavit pachu v lednici, nechte v ní přes noc v několika mističkách lógr či ještě nepoužitou mletou kávu. Pohltí nežádoucí pachy a ještě lednici příjemně provoní.

Pomoc při vymetání popele

Pokud máte doma klasický krb, dobře víte, jak je těžké jej vymést, aniž byste jím pokryli polovinu místnosti. Příště proto popel posypte vlhkým lógrem – nebude tolik prášit a bude se snáze uklízet!

Tip pro rybáře

Živá návnada v podobě červů a žížal vám vydrží mnohem déle, pokud do půdy, v níž je uchováváte, přidáte trochu lógru. Zdá se totiž, že jsou stejnými milovníky kávy jako my. Navíc jim lógr dodá živiny, které potřebují.

Zdroje: How to Use Coffee Grounds in Your Garden; 16 Creative Ways to Use Old Coffee Grounds

Autor článku: Petra Chmelová