Domov, 18. 4. 2023

Foto: Shutterstock

Nastává období teplejšího počasí a také pravý čas pro přípravu balkonu nebo terasy na příjemné chvíle oddechu. Ať už plánujete romantické večery, rodinné večeře, party nebo oddech s knížkou, měl by prostor kromě pohodlí nabízet také maximální funkčnost. Zastřešení, zastínění, ochrana před deštěm nebo nechtěnými pohledy sousedů, ale také odolná a bezpečná podlaha – o to vše lze snadno místo obohatit. Jak si z prostoru vytvořit oázu klidu, kterou nerozhodí ani nepříznivé počasí?

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Před sluncem ochrání markýza

Markýzy slouží především k zábraně a regulaci slunečního svitu a jejich velkou výhodou je úplné srolování. Nelze ale očekávat plnohodnotnou ochranu v případě silného větru nebo deště. Obchody nabízejí mnoho variant provedení, ať už podle designu, velikosti, konstrukce, třídy odolnosti větru, upevnění nebo ovládání.

Výběr mezi kloubovou, polokazetovou nebo kazetovou konstrukcí by měl být jedním z hlavních rozhodovacích parametrů, každý typ totiž přináší jiné výhody. „Kloubová konstrukce je u zákazníků oblíbená především kvůli příznivému poměru ceny a kvality, její montáž je zároveň nejjednodušší. Látka ovšem není chráněna před vnějšími podmínkami. Polokazetová už naopak poskytuje ukrytí látky markýzy v pouzdře. Nejlepší ochranu nabízí kazetová konstrukce chránící jak kloubová ramena, tak látku. Markýzy lze také rozdělit podle ovládání na mechanicky nastavitelné pomocí kliky nebo motorové s dálkovým ovládáním. Některé modely jsou pak vybavené větrným čidlem a v případě nepříznivého počasí se automaticky zasunou,“ říká Ing. Kateřina Simerská ze společnosti specializující se na dům a zahradu.

Možná vás láká vybírat markýzu jen podle designu potahu, ale to by byla chyba. Pokud chcete, aby markýza sloužila dlouhé roky, prioritou musí být kvalita látky a pro kompromisy zkrátka není prostor. Znakem kvalitnějšího provedení a větší odolnosti materiálu je vždy vyšší gramáž látky. Samozřejmostí by měla být jeho impregnace odpuzující vodu i nečistoty, dále pak ochranný UV faktor, který se u jednotlivých typů materiálu liší. V obchodě se v široké nabídce markýz rychle zorientujete i podle tzv. třídy odolnosti větru udávající, do jaké intenzity větru smí markýza zůstat vysunutá. Hraniční hodnota je síla větru stupně 5 (29-38 km/h), v obchodech nejčastěji narazíte na markýzy se stupněm 2.

Dokonalý úkryt pod pergolou

Alternativou zastřešení terasy, balkonu nebo verandy je instalace pergoly, ať už samostatně stojící nebo s montáží ke zdi. Na rozdíl od markýzy poskytne útočiště také před deštěm i větrem a vy si tak můžete užívat volný čas nehledě na počasí.

Při výběru pergoly hraje klíčovou roli prostor, ale také materiál. Klasické dřevěné provedení skvěle doplní rustikálně pojaté domy – chaty, chalupy nebo dřevostavby. Perfektně zapadne do prostředí plného zeleně a vykouzlí útulnou atmosféru. Přestože jsou levnější, je potřeba počítat s péčí v podobě broušení, pravidelného natírání a ošetření proti plísním a jiným neduhům. Alternativou jsou hliníkové pergoly s designem ladícím spíše s moderní zástavbou. Jsou sice dražší, ale odolnější a takřka bezúdržbové – stačí je jednoduše podle potřeby omýt.

Zvažte také, jaké funkce od pergoly očekáváte. „Obchody nabízejí řadu pergol s pokročilejšími vlastnostmi a variabilním nastavením. Volit lze mezi fixní nebo posuvnou střechou či naklápějícími se lamelami, které kromě regulace slunečního svitu pomáhají také s prouděním vzduchu. Pro ještě větší soukromí nebo ochranu proti nepříznivému počasí jsou určeny pergoly s bočním stíněním pomocí žaluzií nebo rolet. Ovládání těchto prvků může být manuální nebo motorové s dálkovým ovládáním. Nejmodernější pergoly pak nabízejí vychytávky v podobě LED osvětlení, které vytvoří příjemnou atmosféru během jarních a letních večerů,“ upřesňuje Ing. Kateřina Simerská.

Nezapomínejte na podlahu

Pro maximální pohodlí a bezpečný pohyb pod markýzou a pergolou je důležitá i podlaha. Jelikož je vystavena slunci i proměnlivému počasí, je nutné vybrat odolné a trvanlivé materiály. Těch je pro balkony, ale zejména terasy v obchodem celá řada – od dřevěných, dřevoplastových, kamenných až po žulové a různé typy dlažby. Při výběru zároveň zvažte, jak moc se péči o podlahu v budoucnu chcete věnovat a kolik peněz jste ochotni do ní investovat.

Oblíbenou podlahou na terasách je dřevo, ať už evropské nebo odolnější tropické. Je vyhledávané pro svou přírodní povahu, autentický dřevěný reliéf, ekologičnost, ale také příznivější cenu. Ať už vyberete kterékoliv dřevo, počítejte s nutností průběžné péče. Důležitá je nejenom kvalitně provedená impregnace, ale také podkladová konstrukce, aby nedocházelo k zadržování vlhkosti. Některé dřevěné desky vyžadují navíc ošetření pigmentovanými oleji.

Méně náročnou variantou je WPC neboli dřevoplastové podlahy. Ze 70 % jsou tvořeny přírodními vlákny a z 30 % polymery a dalšími přísadami. Kvůli jejich propracovanému designu jsou téměř k nepoznání od dřeva. Desky je možné zakoupit v různých velikostech i designu, mají navíc dva různé povrchy, proto je můžete používat oboustranně. Jsou odolné nejen vůči UV záření, ale také různému počasí a hravě odolají škůdcům. Zároveň jsou tvarově stálé a bezúdržbové,“ doplňuje odborník Ing. Petr Novák.

Štítky: terasa

Autor článku: Radek Kovář