Stravovací návyky se v posledním desetiletí vyvíjejí směrem ke sladším a tučnějším potravinám. Letní měsíce pak představují období, kdy se častěji setkáváme a dopřáváme si právě tento typ pokrmů. Vysoký kalorický příjem však obecně zvyšuje riziko vzniku obezity, diabetu 2. typu, metabolického syndromu a také ztukovatění jater. Problémem bývá již samotné složení grilovacího jídelníčku, kterému často dominují kupované omáčky, marinády, pečivo a tučné maso.
„Zejména nadměrná konzumace červeného masa je spojována nejen se zvýšeným rizikem rakoviny tlustého střeva a konečníku, ale také vyšším rizikem pro vznik rakoviny jater a chronických jaterních onemocnění, jako je například nealkoholová tuková choroba jater,“ upozorňuje praktický lékař MUDr. Michal Lazák. Zdravotní riziko představuje i samotná příprava grilovaných pokrmů. Problematické je zejména spalování tuku z masa na otevřeném ohni, při němž vznikají potenciálně škodlivé chemické látky.
Rizikové jsou i alkoholické a nealko nápoje, které ke grilovaným pokrmům popíjíme ve větším množství. Konzumace alkoholu je pro lidský organismus obecně škodlivá. Alkohol zvyšuje riziko až 200 různých typů onemocnění a je také nejčastější příčinou onemocnění jater. První stadium poškození – tzv. steatóza neboli ztukovatění jater se přitom může rozvinout již po několika dnech intenzivního popíjení.
„Alkohol je navíc vysoce kalorický a svádí nejen k dalšímu pití, ale i k přejídání. Ani oblíbené nealkoholické nápoje plné sacharidů však na játra nemají příznivý vliv. Jejich nadměrná konzumace vede k obezitě, hromadění podkožního tuku, zvyšuje tvorbu viscerálního tuku a ukládání tuku v játrech,“ dodává MUDr. Lazák.
Čemu se raději vyhnout
Játra filtrují všechny látky, které přijímáme, a pokud je „krmíme“ nezdravými potravinami plnými špatných tuků, alkoholem nebo sycenými nápoji s rafinovanými cukry, může být zátěž pro tento důležitý orgán někdy příliš velká. Jak tedy chránit své zdraví a játra během letní sezóny?
Při ztukovatění jater se obecně doporučuje tzv. středomořská dieta, jejíž základem je dostatek čerstvé zeleniny, vlákniny, kvalitních tuků, libového masa a ryb. Tento typ stravy také obsahuje minimální podíl průmyslově zpracovaných látek. Místo omáček a umělých dochucovadel se tak používá čerstvé koření a bylinky. V praxi to tedy může například znamenat, že místo grilované krkovice naložené v oleji a doplněné kupovaným dresinkem a bílým pečivem zvolíme raději rybu nebo drůbeží maso marinované v citronové šťávě a bylinkách a doplněné čerstvým zeleninovým salátem.
Co se týče alkoholu, ideální je se mu zcela vyhnout nebo alespoň dodržovat doporučené množství. Za bezpečné se považuje 30 g čistého alkoholu denně, což jsou např. 2 malá piva, 2 dcl vína nebo 2 malé skleničky lihovin, přičemž toto množství je nižší u žen než u mužů.
Při poškození jater je vhodné užívat esenciální fosfolipidy, což jsou látky přírodního původu, které dokáží pronikat přímo do buněčných membrán jaterních buněk, kde je pomáhají obnovit a regenerovat, takže dochází ke zlepšení jaterních funkcí.
Zdroj: TZ Essentiale / MUDr. Michal Lazák