Jako vše, i na první pohled jednoduché ukládání a uchování potravin, má svá pravidla. Vhodným uložením předejdete nejen možným zdravotním potížím, ale především i plýtvání.
Základem je správná teplota
Teplota je rozhodně hlavním parametrem, pokud jde o bezpečnost potravin, protože:
- podmiňuje enzymatické reakce;
- podmiňuje rozvoj mikroorganismů, a to jak těch, které mají nepříznivé účinky na lidské zdraví (patogeny), tak těch, které mají nepříznivé účinky na organoleptické vlastnosti potravin (kažení);
- ovlivňuje většinu chemických reakcí, které vedou ke ztrátě kvality;
- chlazení a mražení zpomaluje oxidaci tukových látek, ale také růst bakterií.
Čistota je klíčová
Nezáleží na tom, jestli jíte uvnitř nebo venku, bezpečnost potravin začíná v kuchyni. Dbejte na čistotu kuchyňských povrchů a spotřebičů a před manipulací s potravinami si vždy umyjte ruce.
Měli byste také myslet na mytí všech produktů a na to, aby například syrové mořské plody, maso a drůbež byly odděleny od ostatních potravin. Takové syrové maso by samozřejmě mělo být před podáváním důkladně tepelně zpracováno.
Oddělujte přípravu syrových a vařených potravin
„Vejce, syrové maso, ovoce, zeleninu a další syrové potraviny uchovávejte při nákupu potravin, přípravě jídla nebo i při skladování odděleně, abyste zabránili kontaminaci. Při přípravě syrových a vařených potravin byste měli používat oddělená prkénka. Kuchyňské povrchy, desky a další kuchyňské náčiní je třeba rovněž čistit a dezinfikovat. Syrové potraviny jsou nositeli bakterií, které mohou kontaminovat vařené potraviny, a ty mohou být při požití bez dalšího vaření škodlivé,“ upozorňuje Oliver Fecko z platformy pro online nákupy.
Důkladné vaření
Jídlo řádně a důkladně uvařte, abyste zničili bakterie, které mohou způsobit onemocnění. Pokud si nejste jisti, zda je jídlo dostatečně uvařené, rozřízněte ho uprostřed a zkontrolujte. Potraviny, jako je maso, vejce, ryby a drůbež, je třeba řádně tepelně upravit, aby se odstranila/zabila většina typů bakterií způsobujících otravu jídlem.
Kam s nákupem?
Obecně platí, že místo pro skladování potravin by mělo být vzdušné, větratelné, suché, ale přitom v chladu.
Ve skříňce kuchyňské linky jsou nejčastěji uchovány potraviny jako káva, čaj, cereálie, mouka, cukr či koření. Jsou to potraviny, kterým stačí být především v suchu. K praktickému uložení a pro lepší organizaci i uchování potravin, můžete nakoupit nejrůznější dózy či sáčky s uzavíráním na zip. Zabráníte tak nepříjemnému míchání pachů, kdy aromatickým kořením například načichne čaj, ale prodloužíte tak i trvanlivost potravin.
Do této zóny patří i pečivo. Chléb vždy uchovávejte mimo sáček z obchodu. Patří do chlebníku. Nebojte se ho zabalit pouze do kuchyňské utěrky. Je to daleko lepší způsob než v sáčku, který je neprodyšný a způsobí zplesnivění. Rohlíky ovšem v sáčku zůstat mohou, v utěrce by brzy ztvrdly.
Řešení většiny problémů: Lednice
Jedním z nejběžnějších a nejvděčnějších způsobů je uchování potravin v chladu. Ať už ve sklepě, lednici či když to nejde jinak, na parapetu za oknem.
Teplota v lednici by se měla pohybovat kolem 5 °C a v mrazničce kolem -18 °C. Dnešní lednice ale umí s teplotou pracovat více, a tak se teploty v horní části mohou lišit od spodní, i od boxu ve dveřích.
Do horních polic, kde je nejmenší vlhko, budeme ukládat potraviny jako jsou vajíčka, zbytky uvařených pokrmů, dezerty a produkty, na kterých je označení vyloženě vybízející k uchování v chladu. Výše je zároveň vyšší teplota, která pomáhá optimálně k uchování takovýchto potravin. Do nižších polic s nižší teplotou ukládáme čerstvé maso. Nízká teplota je velmi důležitá! Zabrání se tak množení a míchání organismů z mléčných a masných produktů. Níže už bývají boxy na ovoce a zeleninu. Ovoce a zeleninu vždy skladujte odděleně, kvůli přenosu pachů a plísní. Sezónní zeleninu a ovoce si pak můžete dopřát celoročně uchováním v mrazáku, kdy díky rychlému a šokovému zmražení neztrácí potravina podíl vitaminů.
Nejteplejším místem jsou dveře ledničky. Určitě si všichni dobře vzpomenou na neustále napomínání rodičů, proč tak dlouho koukáte do ledničky a ať ji už zavřete. Budeme sem tedy ukládat spíše nápoje či různá dochucovadla, které vyžadují pouze mírné chlazení.
V lednicích často bývá nápověda v podobě grafického znázornění potravin, které do dané police patří. V takovém případě se už na nevědomost vymlouvat nemůžete.
Pozor! Rajčata ani olivový olej do lednice nepatří, mají se uchovávat v pokojové teplotě. Nepatří tam ani tropické ovoce jako je ananas, banán či mango. Tyto potraviny by mohly vlivem chladu ztratit chuť. Stačí jim chladnější místo či ošatka v kuchyni. Do lednice nepatří ani červené víno.
Spotřeba a trvanlivost
Nenechte se zmást označeními „minimální trvanlivost“ a „spotřebujte do“. Statní zemědělská a potravinářská inspekce je vykládá jasně. Datum použitelnosti, tedy ‚Spotřebujte do‘ bývají označeny potraviny, které rychle podléhají zkáze. Jsou to například jogurty, ryby, drůbež. Takové výrobky by měl výrobce označit i doporučeným způsobem uchování.
Minimální trvanlivost uvádí datum, do kterého se doporučuje potravina zkonzumovat. Zajímavé určitě je, že i potraviny s prošlým datem minimální trvanlivosti lze nadále v řetězcích prodávat. Musí být ovšem patřičně označeny a od ostatního zboží odděleny.
Pořádek dělá přátelé
Ať už ve spíži, lednici, či kuchyňské skříňce, dodržujte pořádek. Z organizace udělejte zábavu. Nakupte si různé dózy, štítky. Jednou za čas své zásoby zkontrolujte. Skříňky a police otírejte, rozsypanou mouku smeťte. I tak prodlužujete životnost potravin. I vaše spíž může být ukázkově zorganizovaná, a to díky strategii FIFO, první dovnitř, první ven. Čerstvě nakoupené potraviny ukládejte vždy za ty již uložené.
Tipy na závěr
- Mražené potraviny v obchodě vkládejte do košíku jako poslední a doma je ukládejte jako první!
- Rozporcované ovoce i zeleninu vždy balte do potravinářské fólie, prodloužíte tak životnost.
- Do papírového sáčku uschovejte houby, ten následně uložte do police. Brambory a batáty patří také do papírového sáčku, ty ale nejlépe uložíme do temné místnosti.
- Bylinky se stonky ve vodě a lehce zabalené uchovávejte na lince.
- Parmazán zabalte do pečícího papíru.
- Zázvor, fazolky či tmavý listový salát zabalte do ubrousku a poté do sáčku na zip.
- Do lednice nedávejte pokrmy ihned po uvaření, nechte je nejprve vychladnout.
- Do pravidelného úklidu domácnosti zařaďte i omytí a dezinfekci lednice.
- Při zamrazování odstraňte ze sáčku vzduch.
Prevence
- Při vaření si po kontaktu se syrovým masem nebo drůbeží umyjte ruce, prkénka, náčiní a pracovní desku. Ruce si myjte i mezi manipulací s různými druhy potravin (například s masem a zeleninou).
- Čerstvou zeleninu a ovoce před konzumací důkladně omyjte.
- Vařte potraviny na doporučenou bezpečnou teplotu.
- Udržujte teplotu v chladničce pod 8 °C.
- Připravené jídlo vložte do chladničky do 30 minut po konzumaci.
- Potraviny, které se mohou zkazit, uchovávejte v chladu.
- Čerstvé potraviny vložte do chladničky ihned po nákupu potravin.
- Nejezte ani nepijte potraviny obsahující syrová vejce nebo syrové (nepasterizované) mléko.
Zdroj: TZ Everli
Další info: Preventing food poisoning; 10 ways to prevent food poisoning