Jak na to, 23. 7. 2022

Foto: Shutterstock

Noc co noc chodíte nervózně po bytě a vzteky bez sebe přemýšlíte, jak chrápání vaší polovičky učinit přítrž? Perte častěji lůžkoviny a vyhlaste doma alkoholovou prohibici. To pomůže! Jsou ale i další metody. Na které vsadit?

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Není třeba zatloukat, že chrápání bývá postrachem společných ložnic. Tenhle zvuk, kvůli kterému neusne nikdo v okruhu několika čtverečných metrů, ale nezpůsobuje jenom partnerské rozepře. Odborníci totiž varují, že mu ve své podstatě lze přičíst ztrátu libida, poruchy soustředění, podrážděnost nebo jisté zdravotní komplikace. Nejde tedy o žádnou banalitu! Co si ale počít, když je rušivým elementem člověk na druhé straně postele? Pak to v zájmu klidu i rodinné pohody chce jasnou strategii…

Změna spánkové polohy

Chcete-li si v noci ještě někdy odpočinout, musíte vzít osud do svých rukou. Ve vašem případě to znamená, že drahému protějšku nabídnete další polštář. Tím, že bude mít hlavu i ramena o něco výš, se „umoudří“ jeho dýchací ústrojí, které nebude mít tak velkou „chrápací potřebu“. A když už jsme u toho, buďte ve střehu i v dalším případě.

Alergeny? Pryč s nimi

Většina lékařů se shoduje v tom, že jednou z častých příčin nenáviděného „chrčení“, jsou alergie. Pravdou je, že jejich pravděpodobnost podstatně zvyšuje výskyt prachových roztočů, kterých v polštářích i peřinách nežijí tisíce, ale miliony. Z tohoto důvodu se doporučuje praní lůžkovin jednou za dva měsíce. Hodně pomůže i sušička, jež počty nezvaných nepřátel pořádně zredukuje.

Alkohol jako tabu

Není žádným tajemstvím, že alkohol uvolňuje. A to nejen nervy a mravy, ale i svaly. Takový relax ovšem podporuje vibrace v krku, což pro výše zmíněnou hlasitou patálii představuje ideální podmínky. Takže ne, pivo k večeři dneska nebude. A pro víno to platí taky!

Zpěv léčí. Všechno a všechny

Na skutečnost, že zpívání má překvapivě blahodárný vliv, už poukázalo mnoho studií. Podle závěrů vědců popěvky zlepšují náladu, neboť se při nich uvolňuje hormon štěstí oxytocin. Libozvučný koníček prý bojuje také proti infekcím a psychickým poruchám. Světe, div se, tahle činnost je dokonce i prevencí chrápání! Tedy alespoň tak to tvrdí britští experti působící v nemocnici Royal Brompton Hospital.

Zdroje: How To Stop Snoring; 15 Remedies That Will Stop Snoring

Autor článku: Lenka Šmídová