Jak na to, 27. 7. 2022

Foto: Shutterstock

Způsobuje vám pití vychlazeného či horkého nápoje nesnesitelnou bolest zubů? Citlivé zuby jsou nepříjemným problémem, který dokáže znepříjemnit každodenní život. Co tento problém způsobuje a jak ho řešit? Podle odborníků pomůže správná technika čištění zubů a výběr vhodné zubní pasty.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Proč zrovna já?

Existuje mnoho důvodů pro zvýšenou citlivost zubů. „Kromě porušené zubní skloviny a obnažených zubních krčků může být důvodem zvýšené citlivosti zubní kaz, následek periodontitidy, vznik zubního kamene, zlomený či uštíplý zub, čerstvá výplň, bělení a další procedury,“ říká MDDr. Jana Karbusická, zubní lékařka a odborná garantka značky SPLAT. Nejčastější příčinou však zůstává odhalení zuboviny, tzv. dentinu. „Dentin se nachází pod sklovinou a tvoří ji citlivá vrstva živé tkáně a kanálků, které jsou propojené s nervy zubů. Pokud dásně ustupují a zubovina se obnažuje, potraviny, které dříve žádnou bolest nevyvolávaly, mohou nyní spustit velmi bolestivou reakci,“ vysvětluje zubní lékařka.

Zajímavost: Věděli jste, že příčinou může být i eroze, která spočívá v naleptání zubu kvůli časté konzumaci kyselých nápojů či potravin? Ve výjimečných případech se můžete s odhalenou zubovinou dokonce narodit, nebo se setkat s krátkodobou citlivostí, která bývá způsobena například následkem již zmiňovaného bělení zubů. Tato citlivost však odezní.

Jde o čištění

Odhalení zuboviny je způsobeno mnoha faktory a jedním z nich je špatná technika čištění zubů, kdy člověk čistí zuby v horizontálních tazích příliš tvrdým zubním kartáčkem, používá zubní pastu s vysokým abrazivním účinkem a navíc na kartáček příliš tlačí.

Správná technika čištění nejen citlivých zubů vypadá přesně opačně. Na zuby při čištění netlačte a dělejte malé krouživé pohyby v oblasti krčků. Nicméně univerzální návod na čištění zubů neexistuje. Dalo by se říct, že se tvoří každému na míru, s čímž může být velmi nápomocný zubní lékař nebo dentální hygienistka,“ tvrdí Ing. Kateřina Králová, DiS., dentální hygienistka.

Samotná technika čištění však bez působení ostatních faktorů, jako například špatné postavení zubů a skusové poměry, nezpůsobí odhalení krčků. Dalším faktorem je tzv. fenotyp gingivy neboli typ dásně, který je vrozený. Všechny tyto faktory se dají do určité míry ovlivnit a zlepšit.

Na kartáčku záleží

Neméně důležité je používat měkký zubní kartáček, ideálně s rovně střiženými vlákny. Na trhu jsou dokonce k dispozici antibakteriální zubní kartáčky na citlivé zuby obsahující ionty stříbra, které brání tvorbě a množení bakterií na vláknech. „K měkkému kartáčku doporučuji používat také zubní pastu pro citlivé zuby s obsahem aktivních složek, jako jsou hydroxyapatit vápníku, draslík a ionty zinku, které odstraňují příčinu přecitlivělosti zubů a mají protizánětlivý účinek na dásně,“ radí Ing. Zuzana Heiník Bělová ze společnosti BELdental specializující se na péči o zuby a ústa.

Zajímavost: Zvýšenou citlivost zubů mívají ženy během těhotenství a kojení. Pro ty jsou vhodné přírodní zubní pasty obsahující organickou formu vápníku, která se získává z vaječných skořápek a posiluje zubní sklovinu. Pokud je součástí pasty také organický gel z aloe vera, pomůže při posílení a léčbě dásní.

Jak je to s fluoridem

Ke snížení citlivosti zubů občas pomáhá nasadit zubní pasty či gely s obsahem fluoridu, který pomáhá zaplňovat dentinové kanálky.

Fluorid je nejefektivnější prostředek v prevenci proti zubnímu kazu a v případě zvýšené citlivosti zubů může sám zubní lékař na zuby aplikovat fluoridovou pastu, výplach nebo glazuru a vytvořit tak dostatečnou ochranu,“ říká zubní lékařka MDDr. Jana Karbusická.

Potřeba používat výrobky s obsahem fluoridu je však pro každého jiná. Záleží také na kvalitě vody a její charakteristice v dané zemi, protože v některých zemích se stále ještě fluorizuje kohoutková voda, v ČR však nikoliv.

Transplantace dásní?

Pokud je příčinou citlivých zubů úbytek dásní, je na doporučení zubního lékaře možné provést transplantaci části dásně odjinud a umístit ji na postižené místo. Jestliže zvýšenou citlivost způsobují obnažené krčky, může lékař doporučit bonding pro zpevnění této oblasti. Při déletrvajících obtížích může být efektivním řešení i vyčištění zubních kanálků.

Příčin citlivosti zubů a možnosti jejich řešení existuje nespočet. Důležité je citlivost zubů řešit. Nejde totiž o nevyřešitelný problém. Nebojte proto svěřit se svým problémem zubnímu lékaři či dentální hygienistce,“ radí na závěr MDDr. Jana Karbusická.

Zdroj: TZ Splat + TZ BelDental

Štítky: zdraví , zuby

Autor článku: Ivana Koutná