Domov, 29. 7. 2022

Foto: Shutterstock

Léto je v plném proudu a spousta z nás vyráží na dovolenou. Abyste si ji však užili až do posledního dne volna, vyplatí se na ni předem připravit. Úklid bytu před dovolenou je pravděpodobně jednou z nejdůležitějších příprav, kterou můžete udělat, a rozhodně se vyplatí. Není totiž nic depresivnějšího, než přijít po krásné dovolené do chaosu a nepořádku.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Pokud opustíte dům bez důkladného úklidu, vrátíte se k většímu nepořádku, než byste čekali. Stojící voda by se mohla stát plesnivým hřištěm pro všechen možný hmyz. Potraviny, které necháte volně ležet v kuchyni, budou pozvánkou pro brouky a hlodavce, aby sami využili váš domov jako místo pro dovolenou. Ať už budete mimo město pár dní nebo několik týdnů, pokud váš domov připravíte předem, užijete si bezproblémový návrat do čistého domova.

Vytvořte si seznam úklidu

Než se pustíte do úklidu, je dobré vytvořit si kontrolní seznam, který si můžete vzít s sebou z místnosti do místnosti. Je snadné vrhnout se do práce a nechat se vytočit všemi věcmi, které musíte udělat. Nechcete však před odjezdem na delší dovolenou nic vynechat.

Sedněte si a sepište si seznam všech místností, které chcete připravit. Zaměřte se na kuchyň, koupelny a hlavní obytné prostory. Pro jistotu byste však měli zahrnout i garáž a prostor na dvoře.

Doporučuji sáhnout po kvalitním univerzálním čistícím prostředku a utěrkách z mikrovlákna. Tyto položky pokryjí většinu povrchů ve vaší domácnosti,“ radí Alexandr Řeháček, zakladatel značky eko čistících prostředků.

Kde začít

Nezačínejte práci v místnosti tím, že otřete konferenční stolek a pak vyčistíte žaluzie, abyste pak viděli, jak prach ze žaluzií pokrývá čerstvě vyčištěný konferenční stolek. Je třeba začít v horní části místnosti, například utíráním prachu ze stropního ventilátoru, a postupovat dolů k podlaze, abyste eliminovali zbytečnou práci.

Stejně tak úklidem zleva doprava zajistíte, že pokryjete celou místnost, místo abyste se vrhali z místa na místo. „Pokud pracujete shora dolů a zleva doprava, pracujete jednou, místo abyste čistili místa, která jste právě uklidili,“ vysvětluje Řeháček.

Co se týče místností, začněte úklid kuchyní a koupelnou, které jsou nejnáročnější, a později by se vám do nich nechtělo pustit. Na začátku úklidu máme nejvíce energie, a tak hurá na tyto náročné místnosti. Jen toaletu a místo, kde si budete napouštět vodu, nechejte na konec. Budete nabírat vodu, vylévat špinavou vodu, tak ať neuklízíte zbytečně dvakrát.

Úklid kuchyně

Kuchyně je pravděpodobně nejdůležitějším prostorem, který je třeba připravit, když jedete na dovolenou. Pokud po sobě zanecháte částečky jídla a nezkontrolujete, zda jsou všechny suché potraviny pevně uzavřeny, můžete se vrátit k problémům se škůdci nebo plísní.

Začněte tím, že se ujistíte, že je všechno nádobí ve vaší domácnosti čisté. Naložte a spusťte myčku nádobí. Poté důkladně vyčistěte kuchyňskou linku a další povrchy v kuchyni. Ujistěte se, že na nich nezůstaly žádné zbytky jídla.

Dále zkontrolujte lednici a zpracujte nebo vyhoďte vše, co se během vaší nepřítomnosti zkazí. V závislosti na tom, jak dlouho plánujete být pryč, může být výhodné všechno vyhodit a snížit teplotu v lednici, abyste z dlouhodobého hlediska ušetřili nějaké peníze.

Vyprázdněte odpadkový koš, vyčistěte drtič odpadu a překontrolujte, zda jsou všechny suché potraviny dostatečně uzavřené a zabezpečené v nádobách před škůdci.

Úklid ložnice

Při úklidu ložnice stáhněte z postele povlečení a polštáře a nechte matraci chvíli vyvětrat. Poté povlečení vyměňte za čerstvé a postel pěkně ustelte, abyste měli po dlouhé cestě domů připravené místo pro vytoužený odpočinek. Dveře skříní nechte otevřené, abyste se vyhnuli zatuchlému zápachu. Před odjezdem je dobré se ujistit, že je všechno vaše oblečení čisté. Po návratu z dovolené budete mít pravděpodobně už tak velké množství prádla potřebného vyprat.

Kontrolní seznam pro koupelnu

Připravena musí být i vaše koupelna. Před odjezdem ji důkladně vyčistěte. Vyprázdněte odpadkový koš a vyměňte ručníky. Poté pevně uzavřete kohoutky, abyste se ujistili, že netečou. Pokud odjíždíte na delší dobu, vypněte vodu a nechte toaletu spláchnout.

Pokud si všimnete stojící vody ve sprše, otřete ji a zbavte se jí ještě před odjezdem. Může to být místo, kde se množí komáři a plísně,“ říká Alexandr Řeháček.

Údržba dvora, garáže a podkroví

Nyní se přesuňme k prostorám mimo váš dům. Projděte se kolem svého domu a zkontrolujte, zda se nenachází místa, která je třeba uklidit. Zkontrolujte prostor u grilu a na terase. Existují místa, kde jste si všimli, že byste mohli mít problém se škůdci? Během vaší nepřítomnosti se to jen zhorší, proto zvažte, zda tento problém nenechat vyřešit ještě před odjezdem.

Hračky, hadice a nářadí by měly být uklizeny. Vyprázdněte všechny předměty, ve kterých by se mohla držet voda a otočte je dnem vzhůru, abyste zabránili vzniku plísní a komárů. Pokud máte velký bazén, zakryjte ho.

S přípravou garáže a podkroví na dovolenou si nemusíte dělat příliš velké starosti. Tato místa jsou určena k uložení věcí, které jsou po dlouhou dobu neporušené. Před odjezdem však proveďte prohlídku, abyste se ujistili, že nedošlo k žádnému poškození.

Přizvěte si pomoc

V závislosti na tom, jak dlouho plánujete být na dovolené, může být dobré požádat o pomoc. Požádejte důvěryhodného souseda, přítele nebo příbuzného, aby na váš dům dohlédl. Dejte jim klíč, aby se mohli několikrát podívat, zejména pokud by se vyskytly silné deště, bouřky nebo podobné typicky letní jevy. Ať dohlédnou na únik vody, škůdce nebo jiné problémy, které by se mohly objevit v době vaší nepřítomnosti. Mohou se také ujmout zalévání vašich rostlin.

Zdroj: TZ AYETO Eco

Autor článku: Ivana Koutná