Jak na to, 30. 7. 2022

Foto: Shutterstock

Vlídné přítmí korun statných stromů, vzduch prosycený vůněmi jehličí a lesních bylin. A tady, u paty smrku, rodinka pravých hřibů. Najednou se ozývá prastará sběračská vášeň, ukrytá někde hluboko v našich genech. Houby se zkrátka v našich kuchyních pevně zabydlely. Nejčastěji skončí ve smaženici s vejci, přidávají se k masu, nakládají se do sladkokyselého nálevu – nebo se suší. Věděli jste, že je pohodlně usušíte i bez sušičky ve vhodné troubě? Poradíme, jak na to.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

K houbám máme jako národ neobyčejně blízko, a to už hodně dlouho. Už první písemné prameny ze 14. století dokládají hojné používání hub v naší lidové kuchyni. Skutečně masové rozměry však houbaření nabralo v Čechách, na Moravě i ve Slezsku až v 19. století a tato sběračská vášeň trvá v nijak nezmenšené míře dodnes.

Houbaříme po tunách

Jak lesy využíváme, sleduje dlouhodobě Česká zemědělská univerzita v Praze. A čísla mluví jasně: v těch nejúrodnějších letech si odnášíme z lesa i 40 000 tun lesních plodů. Naprostou většinu tvoří houby. V letech, kdy dobře rostou, je to skoro 7 kg na domácnost. S velkým odstupem následují borůvky (necelé 2 kg) a maliny (kolem 0,5 kg).

Houbařit chodí dvě třetiny z nás, často celé rodiny. Houby totiž představují lahůdku, která si našla cestu nejen do našich kuchyní, ale hlavně srdcí. Ale zatímco dříve houby nahrazovaly v chudších rodinách drahé maso, dnes jde o delikatesu a vítané zpestření jídelníčku. Část přímo zkonzumujeme, část zavaříme a část usušíme.

Sušení hub přitom není jen nejstarším způsobem konzervace této pochoutky, ke které se pak můžeme vrátit v zimě – tedy praktickou nutností. Takto upravené houby totiž mají intenzívnější chuť a aroma, a proto jsou jídla, která prostě připravíte lépe z hub sušených. Pokaždé však nemáte po ruce sušičku potravin. Nic se neděje, houby jde snadno usušit i v multifunkční troubě.

Jak na to

„K sušení hub se hodí i multifukční trouba. A jak na to? Troubu si zapněte na horkovzdušný ohřev na 40 °C. Když je předehřátá, umístěte do ní houby naskládané na pečicím papíru ‒ buď přímo na rošt, nebo i na plechy. Po dvou hodinách sušení můžete zvýšit teplotu na 50–60 °C. Houby tak budou dříve usušené. Ke konci je dobré teplotu opět snížit na 40 °C. Takto můžete sušit nejen houby, ale třeba i křížaly z jablek nebo hrušek a podobně,“ říká odbornice Jana Neuszerová.

Doba sušení závisí na míře vlhkosti a velikosti plátků hub, případně sušeného ovoce nebo zeleniny. Je proto individuální. Nezapomeňte však, že vše musí být opravdu důkladně vysušené, protože jinak hrozí, že vám začne úroda během skladování (ideálně ve vzduchotěsných dózách) plesnivět. A to by byla škoda.

Zdroj: TZ Mora

Štítky: houby

Autor článku: Tomáš Pekař