Jak na to, 1. 8. 2022

Foto: Shutterstock

Letní počasí může být zdravotně zátěžové pro mnoho lidí, protože hrozí zvýšené riziko úpalů, úžehů nebo spálení od sluníčka. Horko je nicméně zátěžovým obdobím hlavně pro kardiaky. Vysoké teploty, především v kombinaci s vysokou vlhkostí, mohou společně s dehydratací způsobit rozšíření cév a přivodit tak kolísání krevního tlaku. Pozor by si měli dát pacienti, kteří trpí onemocněním věnčitých tepen nebo srdeční arytmií, zejména pokud prodělali nedávno infarkt. Na druhé straně je léto nejlepším obdobím, kdy lze zdravým a pravidelným pohybem prospět svému zdraví.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Pozor na přechody do horka

U lidí, kteří mají vysoký krevní tlak, teplota vzduchu ovlivňuje jejich hodnoty naštěstí pozvolněji. Paradoxně více infarktů je v zimě, protože chladné počasí klade na kardiovaskulární systém větší nároky. V létě by si ale lidé trpící hypertenzí měli dát pozor na teplotní šoky, které mohou způsobit nebezpečné výkyvy krevního tlaku. Především při přechodu ze silně klimatizovaných místností do venkovního horka. Ideální rozdíl mezi teplotou uvnitř a venku by neměl být větší než 5 stupňů,“ říká kardiolog prof. MUDr. Michal Vrablík a dodává: „Příliš studená klimatizace není obecně zdravá. Situace může být analogická se saunováním, u kardiaků je důležité se o této aktivitě poradit se svým lékařem. Rozhodně se také nedoporučuje skákání do ledové vody, ale spíše postupné ochlazování. Jisté je, že pacienti s onemocněním srdce a cév, kteří berou léky, musí počítat s větší zátěží při horkém počasí.“

Sport je půlka zdraví… I v létě

Existuje několik mýtů o tom, že kardiaci by se neměli v létě příliš zatěžovat a sportovat. Samozřejmě, pokud berete léky na tlak či cholesterol a je vám nad 65 let, rozhodně není dobré běžet ve vedru maraton nebo cvičit v posilovně se silovou zátěží. Pohyb po celý rok je ale pro celkové zdraví velmi důležitý. S pravidelným pohybem se zlepší výkonnost našeho kardiovaskulárního aparátu, zlepší se funkce cév, a nejen kardiaci mají dobrou šanci prožít delší život v lepší kvalitě.

Zejména pro pacienty s rizikovými faktory aterosklerózy (vysoký krevní tlak, vysoká hladina cholesterolu, vyšší tělesná hmotnost) je pravidelný pohyb nezbytnou součástí jejich léčebného režimu. Navíc vhodný pohyb může pomoci snížit počet léků, které mají předepsány. Sportovat by samozřejmě měl každý podle svých sil a zdraví. Jinou zátěž si zvolí zdravý třicátník a jinou člověk s vysokým cholesterolem či tlakem v 55 letech. Výběr by měl být vždy individuální. Pokud je někdo zvyklý sportovat od mládí, může si naordinovat intenzivní jízdu na kole nebo jogging bez problémů i v seniorském věku,“ říká prof. MUDr. Michal Vrablík.

V létě je ale ideální sportovat ráno či později odpoledne a vyvarovat se tak přímému sluníčku. Ideální je kolo, ale často i „obyčejná“ svižná chůze (alespoň hodinu v kuse) je pro náš kardiovaskulární systém skvělou volbou. Během sportu nezapomeňte doplňovat tekutiny.

Pozor na pocit žízně

V létě je také velmi důležitá hydratace. Problém s dostatečným pitím může často nastat u lidí vyššího věku, protože nemají takový pocit žízně jako mladší lidé. Nedostatek tekutin a vysoké teploty mohou u kardiaků způsobit kolísání krevního tlaku. Pít by se mělo rovnoměrně po celý den, ideální jsou 2 litry tekutin, ale absolutní množství vždy záleží na více faktorech a je individuální.

Příjem vody by se neměl přehánět. K pití je nejlepší čistá voda či neslazené čaje. Pakliže hovoříme o pacientech již léčených s vysokým krevním tlakem nebo z jiných důvodů, není chybou konkrétní letní rady probrat se svým lékařem.

Zdroj: TZ Srdce v hlavě

Autor článku: Petra Chmelová