Vláknina i bílkoviny
Špalda je přímo nabitá vitamíny, minerály a stopovými prvky (např. vitamíny skupiny B, také A a E, draslík, hořčík, zinek). Oproti obyčejné pšenici obsahuje také hodnotné bílkoviny, prospěšné tuky a vlákninu, důležitou pro naši střevní mikroflóru. I z toho důvodu byla využívána např. ve středověkém léčitelství nebo v čínské medicíně.
„Špaldu můžeme v její původní, ryzí a divoké podobě s trochou nadsázky označit za léčivé obilí,“ říká expertka na přirozenou stravu Barbora Hernychová. „Je výborně stravitelná a obsahuje kompletní složení živin, které jsou v této podobě naším organizmem maximálně využitelné,“ dodává. Zajímavostí je, že lepek špaldy je mnohem lépe stravitelný, než je tomu u klasické pšenice. Proto mnozí z těch, kteří nesnesou pšeničný lepek, nemají se špaldou potíže.
Do pečiva i polévky
Špaldová mouka najde využití v pečivu, polévkách i omáčkách. Ze špaldy se vyrábí také bulgur, krupice, těstoviny, chléb, sušenky nebo nápoje. Špaldová kaše je lehce stravitelná a nezahleňuje.
Milovníci kávy mohou vyzkoušet i její špaldovou variantu, která je samozřejmě bez kofeinu.
Není špalda jako špalda
Oblíbenost špaldy v posledních letech však s sebou přináší také negativní důsledky – šlechtí se levnější „pološpalda“, případně se špalda míchá s pšenicí. Produkty jsou pak sice o něco levnější, ale za cenu klamání spotřebitelů.
Zdroj: TZ ProBio