Domov, 4. 8. 2022

Foto: Shutterstock

Přemýšlíte o nové koupelně a nemůžete se rozhodnout, jak by měla vypadat? Není divu. Vybrat si z nepřeberného množství barev, motivů a velikostí obkladů a dlažeb není jednoduchá záležitost. Pět následujících rad vám rozhodování ulehčí.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Nadčasová

Chcete-li mít v koupelně obklad a dlažbu, které budou trendy i za pár let, zvolte nestárnoucí, světlejší barvy: „Koupelnu je v tomto případě vhodné ladit do béžových či šedých tónů. Doplnit ji lze třeba zajímavým prvkem ve formě keramického obkladu s motivem mozaiky, která je také v přírodních odstínech,“ říká Lucie Willanderová ze společnosti specializující se na koupelny. Při použití světlých barev bude navíc i malá koupelna působit větším dojmem.

Ve velkém

Hitem posledních let jsou velkoformátové dlaždice (nad 60 x 60 cm či 20 x 50 cm): „Velké dlaždice doporučuji především do větších koupelen. Design tak lépe vynikne. Ale existují i možnosti, jak je využít i v menších prostorách. Například obdélníky, které položíte na šířku, místnost opticky rozšíří,“ upřesňuje Lucie Willanderová.

Moderní

Chcete koupelnu podle aktuálního trendu? Zvolte moderní minimalistický styl. Ten nejlépe evokují barvy jako šedá, bílá nebo černá, ale také imitace betonu nebo cementové stěrky.

„S uspořádáním dlaždic v koupelně se dá všemožně čarovat. S tím vám ideálně poradí koupelnoví návrháři. Možná vás překvapí, jaké kombinace vypadají dobře, i když by vás to samotné ani ve snu nenapadlo. Kombinace velkých a malých formátů, rozložení na výšku či šířku i různé barvy. Opticky se tak dají dobře oddělit či zdůraznit různé části koupelny,“ zdůrazňuje Lucie Willanderová.

Netradiční

Pokud chcete neobvyklou a originální koupelnu, můžete zvolit netradiční tvary či materiály: „Mezi zajímavé trendy patří styl patchwork nebo dlaždice ve tvaru polygonů. Inspirací mohou být také vzory přírodních materiálů jako je kámen, mramor nebo dřevo,“ vyjmenovává Lucie Willanderová.

Barevná

Pokud máte rádi výrazné barvy a chcete je zakomponovat do své nové koupelny, poraďte se s odborníkem: „Barvy mohou být skvělým zpestřením koupelny, ale musí se používat s citem, aby byl výsledek pěkný. Většinou radíme zakomponovat výrazné barvy spíše v menším množství, například na jednu stěnu či jako barevný pruh. Vaší fantazii se ale samozřejmě meze nekladou,“ dodává Lucie Willanderová.

Zdroj: TZ Senesi

Autor článku: Radek Kovář