Zahrada, 5. 8. 2022

Foto: Shutterstock

Léčivé houby? Jsou všude. K mání bývají ve formě tinktur či třeba pilulek. Houby jako takové jsou bezesporu zdravé, nicméně několik druhů se vyloženě hodí jako prevence proti respiračním virům, nachlazení a chřipce. Za které by vás imunolog pochválil?

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Existují tisíce druhů hub, od kterých se předpokládá podpora zdraví jater a srdce či posílení energie. Je tomu tak proto, že houby samy o sobě potřebují antibakteriální a antivirové sloučeniny, aby přežily ve volné přírodě, takže přirozeně obsahují mnoho těchto látek.

Ukrývají se v nich silné složky nazývané beta-D-glukany, beta-glykosidy a další látky, které vědci považují za výrazné pomocníky imunitního systému. Imunitní systém je navíc podporován i minerály (selenem, hořčíkem a zinkem) vyskytujícími se v mnoha druzích hub.  A které jsou na tom v tomhle směru nejlépe?

Housenice čínská

Cordyceps

Ačkoli houby s latinským názvem Cordyceps sinensis technicky nejsou houbou, ale parazitem, o jejich blahodárných účincích na lidské zdraví měly povědomí již starověké kultury. Housenice se považuje za přírodní antimykotikum a antibiotikum. Její protichřipkový účinek je pověstný, stejně jako působení proti zánětům jak u chronického astmatu, tak i u jiných plicních onemocnění. Také zvyšuje energii a odstraňuje únavu. Zkusíte ji?

Maitake

Maitake

Maitake (trsnatec lupenitý) neboli tančící houba, konkrétně její extrakt, významně působí proti virům chřipky a stimuluje produkci antivirových cytokinů, jako je TNF-alfa. Zajímavé je, že se její účinek maximalizuje v kombinaci s dalším přírodním zázrakem, houbou shiitake, jež je k dostání i jako tinktura nebo sušená tobolka.

Shiitake

Shiitake

Houby shiitake patří k asijským kulinářským základům, jenž se dá koupit v každém supermarketu. Ukázalo se, že kromě chřipkového viru vykazují antivirovou aktivitu proti hepatitidě C a viru herpes simplex. Dobré vědět!

Reishi

Reishi

Další antivirovou houbou je reishi. Reishi se přitom uznává již po tisíce let. A rozhodně ne neprávem. Bojuje s mnoha viry, jako je herpes či hepatitida. Bylo také zjištěno, že je účinná při zabíjení viru chřipky A. (Chřipku vyvolávají dva typy RNA virů z čeledi Orthomyxoviridae: Myxovirus influenzae typ A a B, přičemž existuje i typ C, který tvoří zvláštní rod).  Reishi je obvykle k mání jako prášek, tinktura nebo tobolka. Už jste na ni narazili?

Zdroje: 6 Mushrooms That Act as Turbo-Shots for Your Immune System; 7 Medicinal Mushrooms and Their Health Benefits

Cordyceps spp.: A Review on Its Immune-Stimulatory and Other Biological Potentials; Immune-enhancing effects of Maitake (Grifola frondosa) and Shiitake (Lentinula edodes) extracts; Medicinal Mushrooms (Reishi) & Immune Intelligence

Štítky: houby , zdraví

Autor článku: Andrea Veselá; Foto: Shutterstock