Jak na to, 8. 8. 2022

Foto: Shutterstock

Kvalitní spánek udržuje zdravé srdce, snižuje stres, zlepšuje paměť, ovlivňuje hormonální hladiny, regeneruje tělo a zmírňuje deprese. Kolik spánku potřebujete zrovna vy a kdy je vhodné to otestovat? Takhle zjistíte, na co je vaše tělo stavěné.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Potřeba spánku je individuální, nicméně i tak lékaři sestavili obecnou tabulku podle věku. Tohle jsou jejich závěry, co se nároků na noční relax týče.

  • Novorozenci (0 až 3 měsíce): 14 až 17 hodin (se zdřímnutím)
  • Kojenci (4 až 11 měsíců): 12 až 15 hodin (se zdřímnutím)
  • Batole (1 až 2 roky): 11 až 14 hodin (se zdřímnutím)
  • Předškolní děti (3 až 5 let): 10 až 13 hodin (se zdřímnutím)
  • Školní věk (6 až 13 let): 9 až 11 hodin
  • Teenageři (14 až 18 let): 8 až 10 hodin
  • Mladí dospělí (18 až 25 let): 7 až 9 hodin
  • Dospělí (26 až 64 let): 7 až 9 hodin
  • Starší dospělí (nad 65 let): 7 až 8 hodin

Málo, nebo naopak moc?

Nedostatek spánku způsobuje únavu, zvyšuje riziko chronických onemocnění a obezity, negativně ovlivňuje jak výkonnost, jak i duševní stav, přispívá k celkové úmrtnosti. Pokud si však myslíte, že delším nočním relaxem něco zlepšíte, opak je pravdou.

Nadměrný spánek je spojen se zdravotními problémy, jako je diabetes 2. typu. Dále se hovoří o srdečních chorobách, obezitě, depresi nebo bolestech hlavy. Pochopitelně, že se to však netýká výjimečných situací, jako třeba odpočinku v době nemoci. Zvýšenou potřebu spánku mají i některé těhotné ženy. Uvedeným skupinám lidí by se něco takového nemělo zazlívat. A vy víte, jak jste na tom?

Spánek přímo na míru

Experti se přiklánějí k tomu, že jelikož je někdy těžké odhalit přesný počet hodin, které tělo pro noční regeneraci potřebuje, je vhodné udělat si takový malý test. Doporučované rozmezí sedm a půl až osm a půl hodiny u dospělých je totiž trochu zavádějící.

Máte-li chuť zjistit, co vlastně vaše tělo potřebuje, sledujte své spánkové návyky – na dovolené. Je to čas, kdy neřešíte budík a můžete si spát, jak chcete. V prvních dnech bude vaše potřeba spánku vyšší, neboť tělo dohání případný deficit z předchozích dní. Po nějakém čase se ale spánkový vzorec ustálí. Zjistili jste, že se sami probouzíte po osmi hodinách spánku? To je délka, která vašemu organismu svědčí.

Zdroje: How Much Sleep Do We Really Need?; How many hours of sleep are enough for good health?

Autor článku: Petra Chmelová