Jak na to, 8. 8. 2022

Foto: Shutterstock

Mytí hlavy je úkon natolik banální a automatický, že jen málokdo zapochybuje o správnosti svého postupu. Možná právě proto, že si vlasy myjeme tak často a pravidelně, snadno zapomínáme na to, jak si nevhodným šamponováním můžeme kvalitu vlasů poškodit.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Jak si vlasy správně mýt, abychom zabránili jejich zbytečnému poškozování?

Na šamponu záleží

Namočit, přidat šampon, napěnit a opláchnout. Zaběhlá rutina, nad kterou zpravidla tolik nepřemýšlíme, a už vůbec nás nenapadne, že bychom se mohli dopouštět přečinů vůči zdraví a kráse našeho vlasového porostu. Každý z nás si potřebuje mýt hlavu a šampony jsou tu od toho, aby pečovaly o vlasy a pokožku na hlavě, odstraňovaly nečistotu a přebytečný maz.

Na pohled je to obyčejná, voňavá a pěnící tekutina, ve skutečnosti v sobě šampon skrývá složitou a důkladně promyšlenou chemickou směs důkladně otestovaných látek. Obsahuje mycí látky, parfém, konzervační přísady a tužicí látky, které vlasy obalí, aby byly silnější a odolnější. Nevhodný výběr šamponu vzhledem k typu vlasů i špatný postup při jeho používání způsobují našim kadeřím újmu. Jaké jsou zásady šamponování, aby naše vlasy byly zdravé, lesklé a plné života?

Chvilka s chemií

Co je pH, si pravděpodobně pamatujeme ještě z hodin chemie. Tato hodnota uvádí stupeň kyselosti nebo zásaditosti látek, a to na stupnici od 1 do 14. Hodnota menší než 7 označuje kyselost, větší naopak zásaditost. Většina šamponů z drogerie se pohybuje někde mezi hodnotou 5 až 7, lékárenské a profesionální výrobky z kadeřnických salonů se blíží neutrální míře.

Je důležité, aby šampony při působení neodnímaly příliš kožního tuku, který funguje jako přirozená hradba proti bakteriím. Kožní tuk má mírně kyselé pH, zhruba kolem 4,5 až 5,5, v kterém cizorodé organismy nemohu přežít. Tuto ochrannou vrstvu je třeba udržet, aby byly vlasy a pokožka v optimálním stavu. Hledejte tedy v regálech šampony s vyrovnaným pH – mají stejnou kyselost jako vlasy. Zvláště to platí pro lidi s jakkoli narušenými vlasy, ať už barvenými, lámavými či vysušenými.

Správný postup není věda

Reklama nám může slibovat sebelepší výsledky, ale pokud budeme zázračný produkt používat špatně, nebude to mít žádný efekt. Hlavní zásadou je používat jen tolik přípravku, kolik je nutné. Používáním většího množství šamponu nebudete mít vlasy čistší a lesklejší, jak by se mohlo zdát, ale mohou naopak působit matně a zplihle. Na kratší vlasy použijte množství o velikosti lískového oříšku, na delší prameny o velikosti vlašského ořechu. Vždy používejte šampon vhodný pro váš typ vlasů.

Základní typologie mluví o suchých, normálních, mastných a chemicky ošetřovaných vlasech. Pokud jste na pochybách a nemáte možnost se o výběru poradit, nic nezkazíte nejjemnějším šamponem, který seženete. Může to být například ten dětský. A jaký je správný postup pro nanášení šamponu?

Před samotným mytím si vlasy pročešte, aby se uvolnily zacuchané vlasy, nečistoty a odumřelé kožní buňky. Používejte vlažnou vodu, protože horká voda může být nepříjemná a aktivuje mazové žlázky k nadprodukci. Poté vlasy propláchněte a do dlaně si dejte odpovídající množství šamponu. Pak šampon vetřete konečky prstů do vlasů a masírujte pokožku hlavy krouživými pohyby, abyste podpořili krevní oběh a růst zdravých vlasů.

Když vlasy domyjeme, důkladně je spláchněte, dokud nestéká čistá voda. Postup opakujte jen v případě nutnosti, když jsou vlasy ještě mastné a špinavé.

Zdroje: How to Wash Your Hair, Because It Turns Out There’s (Kinda, Sorta) a Right Way to Do It; Steps To Wash Your Hair The Right Way! (Dos And Don’ts Included); You Might Be Washing Your Hair All Wrong

Štítky: krása , vlasy

Autor článku: Ivana Koutná