Zahrada, 13. 8. 2022

Foto: Shutterstock

Posezení v zahradním křesle po dlouhém dni představuje ideální relax a dopřává zasloužený odpočinek. Ovšem v srpnu se dny už významně krátí, a tak aby mohl být čas strávený na zahradě po setmění co nejdelší, je potřeba venkovní prostor komfortně vybavit, a to včetně osvětlení. To zajistí dostatek světla, vytvoří příjemnou atmosféru a podtrhne celkový design zahrady či terasy.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Ať už po setmění odpočíváte na terase, pod pergolou nebo v altánu, osvětlení je nutností. Je důležitým prvkem dotvářejícím vizuální dojem daného prostoru. Myslet je však potřeba nejenom na rozmístění svítidel v relaxační zóně, ale také podél cest, chodníčků a vybraných částí zahrady, kterými se můžete kochat i po večerech.

Při výběru zahradního osvětlení, ať už funkčního nebo k dekorativním účelům, bychom se měli držet několika pravidel. Svítidlo by mělo ladit s okolím a nemělo by nijak narušovat vzhled exteriéru. Je dobré jej vybírat nejenom podle designu, ale také praktičnosti. Před samotným nákupem se ujistěte, že skutečně dokáže osvítit daný prostor podle vašich představ. Preferovat bychom měli vždy teplé bílé světlo vytvářející nejlepší atmosféru,“ říká Jana Gottvaldová ze společnosti nabízející vše pro dům, zahradu a dílnu.

Vsaďte na klasiku

Osvědčenou klasikou jsou na zahradě světelné zdroje se skutečným ohněm v podobě luceren, loučí, ohnišť nebo svíček. Vřelá barva plamene vytváří útulné prostředí, oheň navíc spolehlivě odežene komáry a další nežádoucí hmyz. Jejich pořízení nebývá nákladné, díky velikosti je navíc snadno přenesete a uspořádáte v prostoru podle aktuální nálady.

Skvěle se hodí především k „boho“ a rustikálně pojatým exteriérům. Lze je navíc kombinovat s dalšími typy osvětlení, třeba světelnými řetězy a LED pásky. Zdůrazní hrany terasy nebo jiného typu venkovního posezení a vizuálně tak ohraničí prostor.

„Designovka“ v centru pozornosti

Chcete-li odpočinkový prostor nebo vybraný kout zahrady obohatit vkusným a efektním doplňkem, vybírejte z designových svítidel. Potěší nejenom po setmění, ale také přes den a upoutají pozornost každé návštěvy. V obchodech najdete celou řadu produktů lišících se styly, materiály, světelnými efekty, meze jsou dané jen vaší představivostí.

„Trendy jsou zejména futuristická a minimalisticky pojatá svítidla, často inspirovaná geometrickými tvary. Skvěle doplní jakoukoliv moderně pojatou relaxační zónu, zvládnou být ale i dominantním prvkem v zahradě. Oblíbené jsou také exoticky a orientálně pojaté lampy s precizními tvary nebo pestrými barvami. Svítidla vdechnou interiéru nádech dalekých koutů a potěší hrou stínů i vřelým světlem,“ uvádí Jana Gottvaldová.

Pro větší bezpečnost

Nezapomínejte na funkční osvětlení příjezdové cesty, chodníčků a dalších cest kolem domu. Jejich správné nasvícení vytvoří krásný efekt, zároveň přispěje k bezpečnějšímu pohybu na zahradě a lehčímu návratu domů. Díky nim se vyvarujete zrádnému šlápnutí mimo cestu nebo do záhonu.

„Ideálním řešením pro cesty kolem domu je sloupkové osvětlení nebo přízemní svítidla s trny, která snadno umístíte zapíchnutím do záhonu. Zvlášť praktická jsou světla na principu solární energie, která se přes den nabijí a v noci svítí. Velkou výhodou je nejenom úspora peněz za energie, ale také nulová péče,“ doplňuje odbornice.

Zahrada na scénu

Máte krásnou zahradu, kterou se chcete kochat i po večerech? Zvažte osvětlení některých dominantních prvků jako jsou jezírka, vodopády, stromy nebo keře. Ať už se rozhodnete pro osvětlení břehu vodní plochy nebo umístění podvodního světla, výsledkem bude fascinující podívaná s romantickým nádechem, při které si dokonale odpočinete. Prostor lze dát také stromům a keřům.

Scénické spodní nebo boční osvětlení, ať už pomocí LED reflektorů nebo svítidel s bodcem, vám na každý večer přichystá jedinečné představení.

Zdroj: TZ Bauhaus

Štítky: léto , světlo

Autor článku: Ivana Koutná