Jak na to, 21. 8. 2022

Foto: Shutterstock

Dáváme jim najíst, chodíme s nimi na procházku a necháváme je spát v našich postelích. A samozřejmě je celým srdcem milujeme. Psi prostě s definitivní platností jsou nejlepším přítelem člověka. Co se děje v jejich mozku, když se s nimi mazlíte? Tyhle výhody si nenechte ujít!

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Majitel psa, který svému mazlíčkovi věnuje plnou pozornost, ví, že mu jeho zvířecí společník rozumí. A pozor, není to jen pocit. V posledních několika letech se zrovna v tomhle směru vědu pohnula o kousek dál. Výzkumníci skenovali psí mozky s pomocí těch nejdokonalejších přístrojů. Co zjistili?

Pojď sem, huňáči!

Ragen McGowan, vědkyně a etoložka, která se specializuje na poznávání psů a jejich emocí, ke studiu využívá stroje detekující změny v průtoku krve. Je tak schopna měřit mozkovou aktivitu mazlíčků. Díky tomu se kupříkladu dozvěděla, že přítomnost člověka vede ke zvýšenému průtoku krve do očí, uší a tlapek psa, což znamená, že je zvíře vzrušené.

Ragen McGowan se také zabývala tím, co se děje, kdy se s pejskem mazlíte.

Výhody? Pro oba!

U obou, takže jak u zvířete, tak u člověka, dochází ke zmírnění stresu a úzkosti. Člověk navíc má tu výhodu, že se mu ve slinách výrazně navýší podíl imunoglobulinu A, což je významná protilátka, která chrání organismus nejen proti respiračním onemocněním.

Dá se tedy směle tvrdit, že několikaminutový láskyplný kontakt se zvířetem (a to pochopitelně psem i kočkou), posiluje celkovou obranyschopnost. Pro vystresovaného nebo chronicky nemocného jedince je tak chundelatý společník tou nejlepší terapií!

Jak moc vám pejsek rozumí?

V další studii vědci zjistili, že psi dokáží rozpoznat lidské emoce, takže jsou stejně chytří jako děti staré dva až dva a půl roku. Skutečnost je taková, že psi rozumějí až 250 slovům a gestům. Ještě překvapivější je, že podle zvířecích psychologů mohou pracovat s nízkými čísly (do pěti) a dokonce jim není cizí jednoduchá matematika.

Po výčtu všech těchto schopností není překvapivé, že chlupatí mazlíčci také žárlí a vynucují si pozornost – stejně jako nejmenší ratolesti. Zároveň vynikají empatií, což znamená, že vycítí, když je jejich majitel smutný či naopak veselý. Nejsou doslova k sežrání?

Zdroje: Can you spare 15 min? The measurable positive impact of a 15-min petting session on shelter dog well-being; The Health and Mood-Boosting Benefits of Pets; 6 Ways Pets Can Improve Your Health

Štítky: pes , zdraví

Autor článku: Petra Chmelová