Jak na to, 23. 8. 2022

Foto: Shutterstock

Znáte to. Pustíte se do velkého úklidu, od rána do večera neustále něco myjete a leštíte. Domácnost se blýská od podlah ke stropu, když v tom si všimnete skvrn na čalounění. Klid, všechno se dá řešit. A s těmito radami to půjde jako po másle!

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Úklid bez chemie je v českých domácnostech stále oblíbenější. Jste také jeho fanouškem? Výborně, pak vám přijdou vhod babské rady ohledně čištění, údržby nábytku a oživení barev potahů. V hlavní roli ocet, mléko a sůl!

Jak na skvrny?

Čerstvou flekatou „nadílku“ zpacifikujete tím, že na postižené místo nasypete trochu soli. Nechte pár minut působit a opatrně vykartáčujte.

Kožené čalounění dáte opět „do pucu“ jednoduše a za hubičku, když na pomoc povoláte mléko. To je přímo geniální a účinný čisticí prostředek! Mezi další možnosti patří směs octa a stejného množství oleje. Zbývá už jen doleštit suchým hadříkem, v ideálním případě kouskem flanelu.

Zašlých fleků na kůži se definitivně zbavíte směsí vaječného bílku a lněného oleje v poměru 1:1.

Ratanový nábytek v přírodní barvě perfektně vyčistí vlažná voda s přídavkem jedlé sody. Výplet v proutěných křeslech či židlích zase tvrdší kartáček a slaná voda.

Jak osvěžit barvy?

Potahy se krásně rozjasní, vytřete-li je opatrně octovou vodou. Můžete do této zázračné kapaliny také namočit větší hadr, rozprostřít ho na čalounění a vyklepat. Nutno dodat, že důležité je sedačku nejprve vyluxovat.

Gauč potažený plyšem bude opět jako nový, když ho ošetříte odvarem ze šťovíku. Bohatě postačí malé množství, stačí lehce namočit hadřík a dát se do díla.

Proutěný nábytek dokonale oživíte octovou vodou. Pokud byste chtěli jeho barvu o něco zesvětlit, vytvořte si speciální kašičku z octa a soli. Aplikujte, opláchněte a vytřete do sucha. Nový kus je na světě!

Zdroje: Battle For The Best Upholstery Cleaner: 10 Natural Homemade Upholstery Cleaners Tested & Rated; The Best Way To Clean A Couch

Štítky: úklid

Autor článku: Petra Chmelová