Domov, 2. 9. 2022

Foto: Shutterstock

V posledních letech jsme v trendech interiérového designu pozorovali dánskou hygge, skotskou cosagah a švédskou lagom - filozofii založenou na míru, přijetí a maximalizaci pohodlí. Novinky v oblastech interiéru jsme se tentokrát vydali hledat až na daleký východ, kde jsme našli ikigai - domácí oázu v japonském stylu. Chcete, aby váš dům zářil harmonií a přispíval k vaší pohodě a poklidu? Musíte poznat ikigai!

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Ikigai je slovní spojení, které v překladu z japonštiny znamená „důvod být” či „smysl života”. Je to název životní filozofie, která se zaměřuje na teorii štěstí. Učí vás, jak si udělat pořádek v tom, co opravdu chcete a potřebujete, užívat si malých věcí a dosáhnout naplnění v dnešním rušném světě. Japonci hledají smysl v klidu a odpočinku – pokud tedy chcete implementovat filozofii ikigai do svého vlastního života, stojí za to začít s interiérovým uspořádáním, které podpoří vaše klidné vnitřní já.

Unikátní kombinace stylů

Interiér ve stylu ikigai je rafinovanou kombinací skandinávské funkčnosti a japonské estetiky. První z nich se vyznačuje řádem a jasnými barvami. Druhým jsou tlumené barvy, jednoduchost forem a materiálů a motivů převzatých z přírody. Tato dokonalá kombinace dodá vašemu uspořádání klid.

Příroda hraje prim

Vybavte interiér nábytkem a doplňky z přírodních materiálů jako jsou kamenina, keramika, dřevo, len nebo ratan. Jsou příjemné na dotek, přátelské k lidem a životnímu prostředí a mají pozitivní vliv na pohodovou atmosféru. Jejich tlumené, přírodní barvy umožňují očím odpočívat a smyslům se uklidnit.

Pohodlí a odpočinek

Chcete-li se plně ponořit do své oázy ve stylu ikigai, vsaďte na funkční nábytek a čisté linie. Abyste dosáhli nedotčené čistoty, pořádku a rovnováhy, udržujte počet předmětů v interiéru na minimu.

Teď už jen stačí rozložit meditační podložku nebo se pohodlně posadit do křesla a vypít lahodné matcha latte. Nechť tento okamžik trvá!

Zdroj: TZ Westwing

Autor článku: Radek Kovář