Domov, 6. 9. 2022

Foto: Shutterstock

Jen málokdo si úklid opravdu užívá. Většina z nás mu věnuje hodinku dvě o víkendu, jen aby byla domácnost čistá, ale abychom její údržbou nestrávili příliš času. A tak se může stát, že na některá místa zapomínáme. Přitom právě ona mohou být pořádným semeništěm prachu, roztočů, bakterií či virů...

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Pozor na lapače prachu

Pravidelné otírání nábytku je pro vás jistě rutinou, ale myslíte i na méně nápadné „pracholapače“. Máme na mysli nejen všelijaké suvenýry z dovolených vystavené na poličkách, ale také například pokojové květiny, na jejichž listech ulpívají jemné částice prachu. Proto je otírejte hadříkem z mikrovlákna a vlažnou vodou anebo jemnou sprchou.

Při generálním úklidu nezapomínejte ani na méně přístupná místa – za nábytkem, za radiátorem, horní strana dveří, obrazů a zarámovaných fotografií, vrchní strana kuchyňských skříněk či digestoře a spodní strana stolů… A velkým lapačem prachu jsou také žaluzie! Poprat se s prachem na různých místech vám pomohou správné nástavce vysavače, pro jednoduchou manipulaci jsou ideální tyčové akumulátorové vysavače.

Záškodníci v matracích

Prach se zachytává rovněž do nejrůznějších textilií. „Prach se skládá z řady složek, včetně roztočů, alergenů, bakterií a virů, které se mohou ukrývat hluboko v čalouněném nábytku a kobercích,“ říká Tom McVey ze společnosti vyrábějící vysavače a radí, že pomalejší vysávání dává vysavači více času na odstranění nečistot, zejména špíny a skrytého prachu. Nezapomínejte ale také na matrace, které se stávají doslova semeništěm roztočů! Je to proto, že tito drobní živočichové se primárně živí částečkami odumřelých kožních buněk.

„Kde v domácnosti trávíte nejvíce času, tam také ztratíte nejvíce kůže. Zde s největší pravděpodobností najdete také největší množství roztočů,“ uvádí mikrobioložka Gem McLuckie. „V posteli strávíme třetinu našeho života. Ve skutečnosti tedy většina z nás pravděpodobně spí v lůžku plném výkalů roztočů,“ dodává.

Tyto výkaly pak mohou způsobovat alergickou reakci. Studie z roku 2003 zjistila detekovatelný alergen roztočů v postelích u asi 84 % dotazovaných amerických domácností, v Evropě byl nalezen v 68 % domovů. „Je také běžné najít více roztočů v postelích a lůžkovinách lidí, kteří trpí suchou pokožkou, protože jejich odpadlé kožní buňky mají snížený obsah lipidů, což je oblíbené jídlo roztočů,“ doplňuje Gem. Vysajte svou matraci na obou stranách pomocí přístroje s pokročilým filtračním systémem, stejně jako pohovky a další čalounění.

Kam se hrabe záchodové prkénko…

Klávesnice, ovladače na televizi, počítačová myš, smartphone, tablet… S elektronickými zařízeními jsme v dennodenním kontaktu, a ne nadarmo se uvádí, že jejich povrch je mnohdy zamořen bakteriemi a viry více než záchodové prkénko. Do jemných spár se navíc dostává prach, kožní šupinky, drobky a další nečistoty.

Pravidelně je proto otírejte antibakteriálními ubrousky, ale nezapomínejte čas od času ani na důkladnější čištění. Použít můžete speciální čistící hmotu, která na sebe nečistoty nalepí, jako „první pomoc“ lze projet spáry také post-it papírkem. Prach lze rovněž vyfoukat čistícím ofukovacím balonkem, anebo vysavačem s hlavicí s jemnými štětinami.

Na co sáhnete jako první

Na kliky, vypínače a úchytky se při úklidu často zapomíná, přitom patří k místům, která jsou v domácnosti nejvíce „osahávaná“. V době koronaviru byste měli mít také na paměti, že zejména klika od venkovních dveří je první věc, na kterou sáhneme, když přijdeme z MHD nebo obchodu, a proto se může stát semeništěm virů.  Ale ani v interiéru na otírání klik, vypínačů či úchytek skříní nezapomínejte.

Péče o pomocníky

Zatímco naše babičky si musely poradit se spoustou věcí pěkně ručně „po starém“, my máme dnes spoustu pomocníků, kteří nám s úklidem pomáhají. Aby ale přístroje dobře sloužily, nezapomínejte, že i o ně se musíte starat a čistit je! Jedině tak budou správně pracovat a také vám déle vydrží, čímž vám ušetří čas i peníze. Dbejte proto na pravidelnou údržbu vysavače podle pokynů (zejména mytí filtrů a vyprazdňování koše). Čistit rovněž musíte pračku a sušičku, abyste z nich nevyndávali špinavé prádlo. Pravidelně (cca jednou za 1 až 2 měsíce) používejte speciální čistič myčky, umyjte pryžové těsnění, kde se může tvořit plíseň a vyčistěte rovněž filtr.

Jednou za půl roku se také doporučuje vyměnit filtr v digestoři (záleží ovšem na tom, jak často ji používáte). A v neposlední řadě nezapomeňte vyměnit filtr u čističky vzduchu – obvykle při každodenním používání po dobu 12 hodin stačí filtr s dlouhou životností vyměnit po roce, chytré přístroje vám ukážou, kdy nastal čas na nový. Vyperte také veškeré hadříky, utěrky, mop, měňte často houbičky na nádobí… Jedině s čistými pomocníky můžete ze svého domova vytvořit čisté místo!

Zdroj: TZ Dyson

Autor článku: Andrea Veselá