Zahrada, 11. 9. 2022

Foto: Shutterstock

Zahradničení je relax i zábavná forma fyzické aktivity, ale může představovat také jistá zdravotní rizika. Pokud jste ale opatrní a dodržujete několik zásad, můžete si užívat výhody své zahrady ve zdraví. Nejčastější příčinou poranění a úrazů na zahradě je podcenění bezpečnostních opatření a použití špatného nástroje pro práci.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Poslední sekání trávy

Mezi poranění, která hrozí při neopatrné manipulaci se sekačkou, patří otevřené rány a zlomeniny postihující ruce a nohy. Poranění očí pak mohou způsobit odlétávající kamínky nebo úlomky větviček. Všem těmto rizikům můžete předejít, když budete dodržovat základní bezpečnostní pravidla.

Při sekání trávníku proto noste vždy pevnou uzavřenou obuv. Nepodceňujte také vhodnou ochranu očí, například ochranné brýle. Noste dlouhé kalhoty, nejlépe vyrobené z těžké látky, jako je džínovina, abyste si chránili nohy před odletujícími úlomky. Jezděte pomalou rychlostí, zejména při zatáčení. Při tahání sekačky směrem k sobě nebo při sekání na svahu dbejte zvýšené opatrnosti, aby nedošlo k poranění nohou.

„Sekačky mohou také způsobit popáleniny. Dávejte pozor, abyste se nedotkli horkých částí zařízení. V případě, že k tomu dojde, použijte jako první pomoc sprej na popáleniny s hydrogelem, případně s obsahem panthenolu, aloe vera apod., které popálené místo ochladí a zklidní,“ doporučuje odborník Dušan Sedláček se společnosti specializující se na zdravotnické prostředky.

Nekonečné hrabání listí

Zdánlivě drobné práce na zahradě, a především hrabání listí, se zdají jako poměrně snadný úkol a jednoduchý způsob, jak si na podzim zajistit nějakou fyzickou aktivitu. Zároveň je to ale také snadný způsob, jak si natáhnout nebo skřípnout například zádové svaly. Především krátké hrábě, kvůli kterým je nutné se příliš ohýbat, nebo přecenění fyzických sil, mohou být snadnou příčinou problému.

Každý rok tak stovky lidí končí na pohotovosti kvůli zraněním způsobeným podceněním prací na zahradě. Je proto důležité zahradničit bezpečně a používat vhodné nástroje. Stejně tak si dělat pravidelné přestávky. V případě úklidu listí existuje řada šikovných pomocníků, kteří práci maximálně usnadní. Mezi takové patří zahradní fukary a vysavače, ty snadno nežádoucí listí, kousky větví či další drobný nepořádek nasají či odfouknou, a následně jej lze lehce pohromadě přemístit na požadované místo.

Ruce v ohrožení

Nejčastějšími zraněními při práci na zahradě jsou úrazy rukou a prstů, proto vždy používejte zahradnické rukavice, které chrání vaše ruce před pořezáním a hlínou. Ideální jsou kožené nebo jiné pevné rukavice, které nabízejí vyšší ochranu. Při práci se zahradní chemií používejte výrobcem doporučené rukavice na štítku přípravku. Mohou to být například lehké pryžové rukavice, u agresivnějších přípravků pak rukavice s vyšším ochranným faktorem, resp. z odolnějších materiálů. Před použitím zkontrolujte, zda nejsou ochranné rukavice poškozené,“ radí Dušan Sedláček.

Při práci s půdou je vhodné se také poradit se svým lékařem o aktuálnosti očkování proti tetanu. V případě poranění je vždy nutné ránu rychle vyčistit, dezinfikovat a ošetřit. Na drobná poranění je možné využít spreje na zastavení krvácení a tekuté obvazy ve spreji.

V případě rytí zahrady nebo pletí záhonů používejte místo rukou a prstů vhodné nástroje. Důležitý je i samotný výběr nářadí, aby vám vyhovovalo a tzv. padlo do ruky. Vyhněte se nákupu nebo používání ručního nářadí s „tvarovanými“ rukojeťmi, které vám nesedí. Pokud jsou prsty na rukojeť příliš malé nebo příliš velké mohou se objevit puchýře, mozoly a bolesti svalů.

Při používání ručního nářadí držte ruku a zápěstí ideálně v přímé poloze. Ohýbání zápěstí oslabuje stisk nástroje, což způsobuje, že vyvíjíte svaly rukou a paží větší silou. To může způsobit únavu a poranění měkkých tkání.

Zdroj: TZ Aveflor

Autor článku: Lenka Šmídová