Usnadněte si, 13. 9. 2022

Foto: Shutterstock

Brambory jakožto jedna ze základních potravin nechybí téměř v žádné domácnosti. A že je musíte jen jíst? Ale kdeže. Poslouží jako čistidlo šperků a kožených bot, zatímco vás zbaví odolných skvrn na pokožce, s nimiž si mýdlo neví rady!

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Říká se, že brambory jsou po rýži, pšenici a kukuřici čtvrtou nejkonzumovanější plodinou na světě. A co vy, máte je nejraději pečené, smažené, restované nebo jen tak vařené? Buď, jak buď, určitě by vám nemělo uniknout, že tahle zelenina nezasytí jenom žaludek. Brambory se totiž uplatní i v těchto situacích!

Záchrana přesolené polévky či omáčky

I mistr tesař se někdy utne. A v kuchyni to platí dvojnásob! Jenže co si počít, když pečlivě připravovanou polévku nebo omáčku poněkud přesolíte? Ne, rozhodně to neznamená, že budete o hladu, vždyť tenhle průšvih jde snadno „vyžehlit“! V takových případech do hrnce nakrájejte syrovou bramboru, jež má schopnost přebytečnou sůl pohltit. Povařte ji deset minut a pokrm bude mít opět fantastickou chuť.

Likvidace odolných skvrn

Ačkoli je červená řepa nesmírně zdravá, vy si ji raději držíte od těla? Je pravdou, že kontakt s tímto rubínovým pokladem způsobuje skvrny, kterých se jen těžko zbavuje. To samé platí také pro dýni, kurkumu nebo kari. Jak smýt veškeré důkazy, když mýdlo a voda selhává na celé čáře? Zasažená místa potírejte tepelně neupravenou uvedenou zeleninou. Jakmile se její složky absorbují do pokožky, likvidace nežádoucích fleků půjde u umyvadla jako po másle.

Ošetření kožených bot

Historické prameny uvádí, že nejstarší dochovaná obuv vyrobená z kůže je stará přibližně 10 tisíc let. Kdo ví, možná už tehdy lidé k čištění bot z tohoto materiálu používali bramborovou šťávu, která nejenže dodává lesk a obnovuje zašlou barvu, ale dokonale čistí i nečistoty. Stačí ji nechat působit zhruba pět minut a poté setřít papírovou utěrkou.

Leštidlo stříbra, které si zamilujete

Běžně své stříbrné šperky nosíte na čistění do klenotnictví, kde je dávají „do pucu“ třeba pomocí ultrazvuku? Možná by se vám hodil fígl, jenž šetří čas, energii a v neposlední řadě také finance. Až budete příště vařit brambory, rozhodně se nezbavujte zbylé vody. Namočte do ní prstýnky, řetízky a náramky, a to přibližně na hodinu. Po uplynutí stanovené doby je vyjměte a lehce přeleštěte jemným suchým hadříkem. Z výsledku budete nadšení!

Zdroje: 6 Surprising Things You Can Clean with a Potato; Surprising Uses Of Potatoes In Cleaning

Autor článku: Andrea Veselá