Jak na to, 17. 9. 2022

Foto: Shutterstock

Nemáte rádi sport? Máme pro vás několik aktivit, díky kterým si můžete zlepšit kondici, či dokonce zhubnout, a zároveň je nebudete nenávidět.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Objevte radost z pohybu

Pohyb je důležitou součástí života. Budete-li ho provozovat pravidelně, poslouží vám jako prevence nadváhy a obezity, pomůže k zachování zdraví a snížení rizika rozvoje onemocnění srdce a cév. To však neznamená, že musíte denně běhat nebo trávit hodiny v posilovně.

„Pohyb by vám měl přinášet nejen zdravotní benefity, ale i radost. Díky pozitivní motivaci u sportování dlouhodobě vydržíte, dosáhnete lepší kondice a vysněné postavy,“ vysvětluje Tereza Kompánková, hlavní trenérka z Fitness Clubu Contours.

Stejný princip platí i pro jídelníček

To stejné platí i pro jídelníček, což stále velká část lidí snažících se zhubnout nechápe. „Aby se vám podařilo efektivně a především trvale zhubnout, je potřeba změnit své stravovací návyky a naučit se jíst takovým způsobem, který vám bude příjemný. Pokud zvolíte nějakou drastickou dietu, dříve či později ji porušíte a dostanete se do stavu jako před dietou nebo dokonce přiberete ještě o nějaké to kilo navíc,“ varuje Věra Burešová, hlavní výživová poradkyně center pro výživu a hubnutí Naturhouse.

Ať už tedy v případě sportu nebo jídelníčku, jděte cestou zkoušení, nebo si nechejte poradit od odborníka. Nebojte se však poslouchat především své tělo. Zkoušejte různé aktivity a zjistěte, která je tou vaší srdcovkou či která vám naopak nevyhovuje. Abychom vám volbu usnadnili, dali jsme dohromady několik zábavných způsobů, jak se více hýbat.

Tanec

Tanec patří mezi pohybovou aktivitu, při které můžete spálit nejen velké množství energie, ale zároveň se u tance skvěle pobavíte a odreagujete. Začít s tancem můžete prostřednictvím nejrůznějších kurzů. Můžete se zapsat na lekce společenského tance, využít nabídky na taneční večery na půdě univerzit nebo zvolit internet a tančit doma podle videí. „Pokud nejste zrovna typ na společenské tance, stojí za vyzkoušení latinské nebo břišní tance, volný taneční styl či zumba,“ dává svoje tipy fitness trenérka a dodává, že díky tanci si můžete zlepšit i koordinaci, aerobní schopnosti a posílit svaly celého těla.

Zahradničení

Práce na zahradě bývá mnohdy náročná, ale z hlediska fyzické kondice i duševní pohody je to výborná volba! Zahradničení, sekání trávníku, zastřihávání a další úpravy na zahrádě pomůžou spálit energii a mimo to má pobyt venku mnoho dalších příznivých účinků. „Benefitem práce na zahradě je to, že si člověk odpočine od hektického pracovního života, může si tím do určité míry ulevit od pocitů nátlaku, úzkosti a depresivní nálady a navíc je zahradničení vhodné prakticky pro každého. Například běhání bych některým svým klientům kvůli vysoké tělesné hmotnosti nedoporučila, práci na zahradě ano, takže pokud máte zahrádku, pusťte se do toho“ říká Věra Burešová. Při pobytu na sluníčku si ještě k tomu všemu zajistíte nějakou tu dávku vitamínu D.

Kruhový trénink

Pokud nemáte zahradu nebo si naopak potřebujete od každodenní práce na zahradě odpočinout, vyzkoušejte kruhový trénink přímo upravený ženám. Na rozdíl od klasického kruhového tréninku, kde se často zvedají těžká závaží a potřebujete určitou fyzickou zdatnost, je kruhový trénink pro ženy ušitý přímo na míru ženskému pohlaví. Navíc si každý může upravit intenzitu dle své potřeby.

„Kruháč kombinuje aerobní cviky s posilováním na posilovacích strojích, ale na rozdíl od klasického fitka vám stačí cvičit intenzivně 30 minut. Už během této krátké doby dochází k efektivnímu spalování tuku a zlepšení kondice. Zvládne ho opravdu každá žena. Není výjimkou, že ho cvičí padesáti, šedesátileté ženy,“ tvrdí Tereza Kompánková.

Kruhový trénink navíc pomáhá odstranit zdravotní problémy spojené se svalovou nerovnováhou a bolestmi. V neposlední řadě je kruhový trénink pro ženy mnohem zábavnější než silové cvičení v běžném fitness centru.

Turistika

Zábavnou činností, při které si zlepšíte kondici a zároveň si u ní vyčistíte hlavu, je turistika. Při celodenním výletu do přírody člověk obvykle ujde i několik desítek tisíc kroků, spálí nespočet kalorií, zdokonalí si vytrvalostní schopnosti a koordinaci. Mimo to je pobyt v přírodě blahodárný pro duševní zdraví, zlepšuje náladu a pomáhá ulevit od úzkostí. Pokud se chystáte na náročnější výšlap, nepodceňujte pitný režim a mějte se sebou plnohodnotné jídlo.

„Podle délky a náročnosti aktivity si do batůžku přibalte svačinu. K rychlému doplnění energie poslouží kvalitní flapjack, müsli či proteinová tyčinka, čerstvé ovoce, oříšky nebo si můžete upéct zdravý dezert,“ radí výživová poradkyně.

Tip na svačinku: Šípkovo-jablečný koláč

Ke zpříjemnění výšlapu a zároveň doplnění energie skvěle poslouží šípkovo-jablečný koláč. Zabalte si porci pro sebe a svou rodinu či přátelé do batohu. Úspěch zaručen!

Ingredience:

  • 100 g lískových ořechů
  • 50 g vlašských ořechů
  • 50 g slunečnicových semínek
  • 50 FIBROKI sušenek
  • 1 lžíce arašídového máslo
  • 50 ml kokosového mléka
  • 2 tvarohy
  • 2 vejce
  • čekankový sirup podle chuti
  • 3 lžíce šípkového pyré
  • 2 jablka

Postup: Nejprve smíchejte tekuté suroviny (mléko, olej, vejce a med), pak přidejte suché suroviny. Netřete! Pouze lehce promíchejte. Pečte na 170° asi 30 minut.

Videohry

Ačkoliv by se z hraní videoher neměla stát celodenní zábava, pokud si nastavíte rozumné časové rozmezí a spojíte to s pohybem, můžete z toho těžit. Hraní s herní konzolí s pohybovým senzorem se totiž může stát dobrou motivací i pro zatvrzelé antisportovce. Na herních konzolích je zajímavá nabídka her, při kterých je nutné se pohybovat. Najdete tam sportovní, taneční i další hry, při kterých spálíte energii a přitom se dobře pobavíte. I přesto by však hraní her mělo zůstat spíše jako doplněk. Při dlouhodobém sledování televize nebo monitoru jsou namáhány oči. Navíc pohybu na čerstvém vzduchu, například jízdě na bruslích, se jen tak něco nevyrovná.

Zdroj: TZ Fitness Club Contours + Naturhouse

Štítky: pohyb , sport

Autor článku: Ivana Koutná