Domov, 25. 9. 2022

Foto: Shutterstock

Vonné svíčky či bytové parfémy sice dokážou v domácnost navodit úžasnou atmosféru, ale některé chemikálie, jež řada z nich vypouští do prostředí, odborníkům přidělává vrásky na čele. Vsadit můžete jistě i na nejrůznější přírodní vůně, ale tu pravou svěžest vám zajistí v bytě i správně vybrané rostliny!

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Které dokážou provonět celý byt?

Levandule

Levandule

Popularita téhle jemně fialové rostlinky dosahuje v současnosti vrcholu, a tak je jen málo domácností, které by jí nebyly vybaveny. Levanduli vůbec nevadí, když ji budete pěstovat v květináči. Nejenže vám její květy provoní byt, ale navíc má její aroma uklidňující účinky (pomáhá usnout), takže je vhodnou rostlinou třeba do ložnice. Když květy ostříháte a usušíte, budete mít voňavou nádheru na dosah ruky po celý rok!

Orchideje

Orchidej

Také tyto rostliny si své příznivce získaly nejen krásou svých květů, ale i vůní. Jen je třeba vybírat při nákupu, která vás odmění tím nejlepším aroma, některé odrůdy totiž téměř nevoní. Pokud budete při péči o orchidej dodržovat rady zkušenějších pěstitelů, pokvete vám i několikrát do roka!

Plumérie

Plumerie

Tato exotická rostlina pochází z Havaje, ale její oblíbenost roste i u nás. Není extrémně náročná na péči (vyžaduje ale dostatek světla a také teplo, přece jen je její domov v tropech), zato vás potěší nádhernými a hlavně výrazně voňavými květy. Jen pamatujte, že může dorůst až do dvou metrů, takže pro ni vyhraďte dostatek místa.

Vonné pelargonie

Pelargonie

Jak sám název napovídá, nejedná se o klasické muškáty – tyhle mají neodolatelné aroma. Jejich listy výrazně voní například po citrusech, čokoládě nebo borovicích. Záleží na vás, jakou odrůdu si vyberete. Navíc jsou pelargonie nenáročné na pěstování a lahodí oku.

Gardénie

Gardénie

Ačkoli se tato rostlina hodí spíše pro zkušenější pěstitele, pokud se vám ji podaří udržet při životě (nemá cenu si nic nalhávat, gardénie jsou velmi náročné rostliny), její věty vás odmění přímo pohádkovou vůní, která se bude linout celým bytem.

Jasmín

Jasmín

Typické a výrazné aroma jasmínu mu zajistilo stálou pozici i na poli „přísad“ do nejrůznějších parfémů. A není divu! Květy jasmínu voní přímo omamně, dokážou zvednout náladu a už po prvním přičichnutí se budete cítit, jako by starosti a stres na světě ani neexistovaly. Vyberte si odrůdu vhodnou do květináče.

Eukalyptus

Eukalyptus

Ačkoli většina lidí má jeho vůni spojenou s nejrůznějšími přírodními prostředky, jež mají ulevit při rýmě, aroma, které eukalyptus vydává, osvěží celý váš byt. Stačí mezi prosty promnout jeden či dva eukalyptové lístky a bude vám líp na těle i na duši.

Zdroje: 7 Fragrant Houseplants For A Nice Smelling Home; Top 10 Best Smelling Flowers For Indoors

Štítky: rostliny

Autor článku: Petra Chmelová; Foto: Shutterstock