Zahrada, 2. 10. 2022

Foto: Shutterstock

Pozorování ptáčků je opravdová zábava. Někteří se naparují, jiní legračně poskakují a někdy dojde i na menší strkanici. Navíc jsou ptáci užitečnými společníky. Pomáhají nám zbavit se nepříjemných škůdců.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Pořízení krmítka není žádná věda, zakoupit ho můžete téměř kdekoli anebo ho spolu s dětmi vyrobíte doma. Máme pro vás 3 tipy, které byste měli vědět o krmítkách pro ptáky.

Nečekejte na sníh a mráz

Stěhovaví ptáci už jsou skoro pryč a ti, co u nás přezimují, si musejí na nové krmítko chvíli zvykat. Takže nečekejte až na zimu a klidně krmítko instalujte už nyní. Za mrazů a v době, kdy je hodně sněhu, je pak dobré dávky krmení navyšovat. Při krmení ptáků je důležitá pravidelnost.

Na vzhledu záleží

Stříška krmítka by měla být dostatečně velká a široká, aby zabránila dešti i sněhu jídlo pro ptáky rozmočit. Zvýšené okraje, tzv. ohrádka, zase slouží k tomu, aby semínka a ostatní ptačí dobroty z krmítka nevypadávaly.

Kam s ním

Při hledání správného místa, kam krmítko upevnit, mějte na paměti dvě věci – krmítku bude lépe v závětří a nesmí k němu mít přístup kočky.

Zdroje: Best Bird Feeder Placement; How to Hang a Bird Feeder?

Autor článku: Tomáš Pekař