Jak na to, 9. 1. 2024

Foto: Shutterstock

Už máte dost své slabé imunity i toho, že se vám nedaří zhubnout? Možná je to tím, že se koupete v horké vodě. Zkuste přijít na chuť otužování, budete šťastnější, štíhlejší a celkově odolnější!

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Kdo se neotužuje, není Čech? Poslední dobou to skutečně tak vypadá. Lidé nejrůznějších věkových kategorií berou polozamrzlé vodní toky útokem! Říkáte si, co na tom mají? Pro někoho je to výzva, pro jiného koníček či způsob, jak upevnit své zdraví. A pro vás to může být třeba všechno dohromady. Že do ledové řeky během nejchladnějších měsíců roku nevlezete ani omylem? Vlastně ani nemusíte. Snesitelnější nádech otužování má přece i studená sprcha. Proč byste tuto možnost měli alespoň zvážit?

Lék proti stresu podávaný po kapkách

To by člověk nevěřil, co udělá chvilka ve sprchovém koutě, když se otočí kohoutkem do „modré polohy“. Podle závěrů americké studie, které se zhostila Virginia Commonwealth University, chlad pozitivně působí na část mozku, jež řídí produkci stresových hormonů. Jde tedy o efektivní a mokrý způsob, jak ulevit pocuchaným nervům i těžce zkoušené psychice.

Posílení imunity s rychlým účinkem

Neustále kupujete vitaminy a různé doplňky stravy, od kterých si slibujete, že vás před útočícími bacily ochrání? Tak jistě, své opodstatnění tyto medikamenty bezpochyby mají, ovšem v rámci prevence můžete využít i vlastní koupelnu a studenou vodu. Když je totiž tělo vystaveno nízkým teplotám, přirozeně se snaží zahřát, přičemž zvýší metabolismus i produkci bílých krvinek. Ty jsou, jak známo, základním pilířem obranyschopnosti. Čím častěji budete mrazivou hygienickou kúru opakovat, tím odolnější můžete být.

Delší mládí? No samozřejmě

Je prokázáno, že otužilci mívají vyšší aktivitu oxidačních enzymů v krvi, tím pádem se lépe vyrovnají s oxidačním stresem, který stojí, mimo jiné, za předčasným stárnutím. I tudy možná vede cesta k mladistvému vzhledu a nezlomné kondici. A navíc, jedinci, kteří se dobrovolně a pravidelně chladí, také snáze hubnou a trpí mírnějšími příznaky alergií. I to je jistá motivace. Nebo snad ne?

Zdroje: Are there any health benefits to a cold shower?; 12 shocking cold shower benefits

Autor článku: Petra Chmelová