Domov, 11. 10. 2022

Foto: Shutterstock

Doby, kdy byly kvůli špatné dostupnosti v každé domácnosti stejné vzory obkladů a dlažeb, už naštěstí dávno pominuly. Na trhu dnes existuje dostatečně široký sortiment, díky kterému má zákazník nespočet možností, jak vzhled místností či exteriéru vyšperkovat. Na své si přitom v poslední době přicházejí i fanoušci divokých vzorů, ze kterých přechází zrak.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Touha zkrášlit si zdi a další části domu je lidem blízká už od pravěku, kdy si stěny zdobili všemožnými kresbami. Není tomu ale tak dávno, kdy byla na trhu k dostání pouze omezená nabídka obkladů a dlaždic, a tak se většina domácností nápadně podobala. Dnes už jsme naštěstí jinde. K dostání je nepřeberné množství různých tvarů, velikostí, materiálů, ale především designů. Sortiment se navíc stále rozšiřuje, takže si na své přijde opravdu každý.

Dovnitř i ven

Tyto imitace jsou velmi často na první pohled nerozeznatelné od původního materiálu. Například zmíněná dlažba napodobující kámen má tři přírodní odstíny pro milovníky klasických odstínů ale i atypický odstín, který je jakoby poznačen rzí. Formát těchto dlaždic navíc umožňuje takzvanou modulární skladbu, která je typická pro oblast Středozemního moře. Taková dlažba je vhodná do interiéru i exteriéru, jednou z jejích klíčových vlastností je totiž protiskluznost.

Odvážnější variantou v případě imitace mramorů je pak například zelená až petrolejová barva, která může mít lesklou i matnou úpravu. Pokud preferujete spíše odvážnější design, sáhnout můžete také po imitaci betonu v modré barvě, která na mnohé působí až kovovým dojmem a celému interiéru dodá originální nádech.

(Ne)jen pro odvážné

Tyto nové designové možnosti potěší především milovníky barev. V posledních letech byly totiž v kurzu především jednoduché imitace přírodních materiálu bez barevných odlesků. Dnes už je kromě modrého či zeleného mramoru dostupná například i oranžová imitace betonu, která je díky svému různorodému designu mnohem zajímavější než jednobarevné kachličky, které se prodávaly v minulosti.

Divoké imitace mramoru se nejlépe hodí jako dekorace za čelo postele nebo jako pohledová zeď do obyváku. Někteří lidé však tyto výraznější kousky umísťují i jako obklad za kuchyňskou linkou či na podlahu do obýváku,“ popisuje možnosti využití odborník Martin Bezděk.

Krásné i praktické

Nejen v případě kuchyňské linky oceníte jednu ze skvělých vlastností barevných designů s různými odstíny – není na nich vidět tolik nečistot, takže jsou jednodušší na údržbu, a navíc vypadají dlouho jako nové. Zároveň jsou oblíbené i pro jejich kombinovatelnost. Pokud se člověk rozhodne pro barevnou dlažbu, jedná se o dominující prvek, který pak může sladit prakticky s jakýmkoliv decentním obkladem nebo dlažbou například bíle či šedé barvy. Přešlap neudělá ani v případě, že se rozhodne kombinovat barevnou dlažbu s imitací dřeva. Možností je nespočet, takže si nejen kreativní osoby mohou s designem skvěle vyhrát.

Pokud někdo touží po obkladech a dlažbě, které jsou aktuálně trendy, rozhodně jsou trefou do černého odstíny modré, zelené či petrolejové. Z teplejších odstínů je to pak cihlová či rezavá. Tyto výraznější designy nejlépe vyniknou, pokud jsou použity na jednu zeď nebo jen na podlahu či její část.

Zdroj: TZ MB Keramika

Autor článku: Radek Kovář