Domov, 11. 10. 2022

Foto: Shutterstock

Tedy ne, že bychom jakkoli propagovali tvrdý alkohol, či dokonce alkoholismus, ale občas se vyplatí mít v zásobě láhev vodky. A vůbec ne na pití! Možná vás to překvapí, ale vodka patří mezi univerzální domácí pomocníky.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Díky vysokému obsahu alkoholu působí vodka například jako dezinfekce, čisticí prostředek nebo třeba šampon. Nevěříte? Máme pro vás několik tipů, jak v domácnosti vodku využít.

Snadné odlepování náplastí

Znáte to – občas je bolestivější strhnout z kůže náplast než samotné zranění, které kryje (především máte-li na postiženém místě chloupky). Nechejte náplast na lepicích plochách nasáknout vodkou – lepidlo se rozpustí a náplast jednoduše sundáte. A hlavně bezbolestně!

Čistič koupelen

Máte-li v koupelně dlaždičky, víte, jak je občas otravné vyčistit spáry mezi nimi od všech usazenin a plísní, jimž se tu v důsledku vlhkosti daří. Vezměte proto rozprašovač, naplňte jej vodkou a tu nastříkejte na spáry. Nechejte 5 až 10 minut působit a poté opláchněte.

Leštič brýlí

Namočte měkký hadřík ve vodce a vyčistěte jím brýle. Zbavíte skla mastnoty a také bakterií.

Dezinfekce na břity

Žiletky, břitvy a holicí strojky jsou domovem spousty mikroorganismů, a tak bychom je měli pravidelně dezinfikovat. Ovšem ruku na srdce – jak často a poctivě tak činíte? Přitom stačí omočit je ve vodce – nejenže budou vydezinfikované, ale také nebudou tak náchylné ke zkorodování a déle vydrží.

Odstraňovač skvrn

Pokud se vám povede polít se červeným vínem, nastříkejte na skvrnu vodku a poté vyperte.

Pleťová voda

Pokud vodku nanesete na vatový tamponek, můžete ji použít jako provizorní pleťovou vodu. Odstraňuje mastnotu a nečistoty, stahuje póry. Ovšem také velmi pleť vysušuje, takže byste ji opravdu neměli používat pravidelně.

Vylepšený šampon

Pokud nalijete panáka vodky do 400mililitrové lahve šamponu, prostředek na mytí vlasů tím „upgradujete“. Vodka zajistí, že se při mytí zbavíte toxinů a nečistot z vlasů a dezinfikujete pokožku hlavy.

Prostředek proti hmyzu

Pokud vás v létě trápí doma vosy, nemusíte používat chemii, abyste se jich zbavili. Prostě nalijte vodku do rozprašovače a vosu jí postříkejte.

Tinktura proti bolesti

Do čisté sklenice dejte levandulové květy a listy, zalijte vodkou a 3 dny nechte louhovat na sluníčku. Přeceďte. Získáte skvělý prostředek proti namoženým svalům či bolavým zádům apod., který vmasírujete do postiženého místa.

Koupel proti zápachu

Pokud se rychle potřebujete zbavit zápachu nohou, omyjte je vodkou.

Zdroje: 17 Unusual Uses For Vodka; 37 Unusual Uses for Vodka

Štítky: úklid

Autor článku: Petra Chmelová