Jak na to, 12. 10. 2022

Foto: Shutterstock

Rekonstrukce interiéru není jen o výběru nových barev na zeď a pořízení jiných kusů nábytku. Naopak, společnost již dávno pochopila její komplexnost a složitost. Proto je čím dál populárnější využívat služeb bytového designéra, který tu nejhorší práci odvede za vás. V čem konkrétně ale jeho služby oceníte nejvíce?

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Plány dopředu

Možná máte pár myšlenek a nápadů na to, co by se ve vašem bytě dalo zlepšit a co od rekonstrukce očekáváte. Aby celý proces ale proběhl zdárně, potřebujete poměrně podrobný plán a vizualizaci. Ta vám totiž pomůže v nákupu nábytku a dekorací a předem vám napoví, zda budou vámi vybrané kombinace vypadat opravdu tak dobře, jak si je představujete.

„Jakmile si s klientem ujasníme veškeré požadavky, vždy zpracuji 3D vizualizaci, která velmi dobře odhalí, jak bude finální výtvor vypadat a zda se do interiéru vše komfortně vejde. To je důležité například u malometrážních bytů, kdy hraje roli každý centimetr,“ říká interiérová designérka Anke Glut.

Podceňovat byste ale neměli ani harmonogram rekonstrukce. Vše je potřeba domluvit s řemeslníky a s firmami zajišťujícími přepravu předem a tak, aby na sebe jednotlivé úkony navazovaly. „Pokud nechceme, aby i sebeobyčejnější rekonstrukce trvala půl roku a my tak dlouho žili v nepohodlí, je nutné brát plán rekonstrukce vážně. Je třeba promyslet, co se bude dělat jako první a co jako poslední a vše se musí s řemeslníky ověřit a potvrdit. Jakmile pak už práce probíhají, tak je nutné s nimi komunikovat, organizovat dodání materiálů a podobně,“ upozorňuje Anke.

Pomoc s nákupem

Máte-li už jasno v tom, co všechno budete pořizovat, na nákupy nejezděte sami. I na nich totiž oceníte služby interiérového designéra Ten vám kromě plánu rekonstrukce může pomoci i k výrazným slevám. „Každý solidní designér má díky své předešlé práci již vybudovanou síť dodavatelů a partnerských firem, a při nákupu si tak sáhne na slevy, které by obyčejný zákazník jen tak nedostal. Kontakty designéra jsou ale důležité i z hlediska kvality odvedené práce. Na rekonstrukci se tak totiž podílí už prověřené firmy, se kterými má designér dobré zkušenosti,“ dodává Anke Glut.

Pomoc bytového designéra vás pak ochrání i před spontánními nákupy vybavení a dekorací. „Bezhlavé nakupování dělá snad každý. Něco se nám líbí v obchodě, tak to koupíme, aniž bychom si vůbec byli jisti, že pro to máme vhodné místo a že se nám to do interiéru bude hodit. V důsledku takto ale můžeme koupit několik věcí za několik tisíc, které nakonec ani nevyužijeme. Od toho je tu také designér, aby své klienty trochu korigoval, je-li to potřeba,“ vysvětluje s úsměvem Anke.

Úspora času i sil

Při rekonstrukci vám však designér v neposlední řadě ušetří kvantum času a energie.

„Málokdo si umí představit, co všechno rekonstrukce obnáší, pokud již nějakou nepodstoupil. Od komunikace s dodavateli a řemeslníky, přes nákupy až po organizaci práce. To vše jsou úkony, které denně seberou několik hodin, o energii ani nemluvě. Má-li tak někdo svou práci a k tomu musí ještě dohlížet na rekonstrukci, dovedu si velmi dobře představit, jak to musí být náročné. Designér ovšem veškeré starosti bere na sebe a pokud klient nechce, nemusí se po celou dobu rekonstrukce prakticky o nic starat,“ uzavírá Anke Glut.

Zdroj: TZ Anke Glut

Autor článku: Radek Kovář