Jak na to, 16. 10. 2022

Foto: Shutterstock

Schopnost domluvit se minimálně jedním cizím jazykem je už považována za samozřejmost. Firmy se i přesto často potýkají s nedostatečným jazykovým vybavením svých zaměstnanců. Podle průzkumu, který porovnával atraktivitu trhu práce v 75 zemích, je nízká jazyková vybavenost Čechů v mezinárodním srovnání hlavním problémem lidských zdrojů. Jak se naučit cizí jazyk i v případě, že nemáte čas docházet pravidelně na kurzy?

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Co vlastně potřebujete

Jednou z nejdůležitějších věcí, kterou je na začátku studia dobré udělat, je uvědomit si, v jaké oblasti chcete jazyk zlepšit – tím si později ušetříte spoustu času, neboť se budete od začátku věnovat pouze té oblasti, které sami chcete. To znamená, že pokud potřebujete zlepšit svou schopnost vést small talk, prezentační dovednosti nebo velmi specifickou slovní zásobu, výuka bude zaměřena právě na tuto problematiku.

„Pokud se vaše firma zaměřuje na obchodní právo a zaměstnanci se často účastní obchodních jednání, budete pravděpodobně chtít zlepšit úroveň právě v této pracovní a právní terminologii,“ uvádí Simona Škurková z jazykové školy. Se správně nastaveným očekáváním bude již od začátku jasně dán směr výuky a nebudete ztrácet čas frázemi, které běžně nevyužijete.

Kdo mě bude učit?

Právě správná volba lektora je základ úspěchu. Jazykové školy potřebují vědět nejen to, na jakou oblast se má výuka zaměřit, ale i jaké specifické potřeby má sám student vůči svému lektorovi. Pro dosažení výrazného posunu v relativně krátkém čase je potřeba, aby učitel studentovi opravdu vyhovoval a splňoval jeho studijní potřeby od samého začátku.

Například manažeři obecně preferují zkušené lektory, kteří se nebojí je opravovat a zadávat jim úkoly. Naopak třeba v IT sféře se lépe hodí lektor, jenž hlavně dokáže často plaché studenty, kteří nejsou zvyklí vyjadřovat se v angličtině, před dalšími lidmi, rozmluvit. Správný lektor neodradí studenty po první hodině, naopak je dovede motivovat pro další studium.

Technologie šetří čas

Moderní variantou výuky, která vytíženým zájemcům o studium šetří čas, je výuka přes Skype či jiné aplikace. Tato forma patří mezi velmi oblíbené a je vhodná pro každého, kdo nemá pevně daný týdenní rozvrh, je často v pohybu a potřebuje možnost flexibilní domluvy.

„Se Skypem máme jen tu nejlepší zkušenost, progres je rychlejší v průměru o 25 procent, což je dáno především tím, že studenti lekce neruší, ale pouze přesouvají na vhodnější den, čímž se zabrání stagnaci a student zvládne lekce nutné pro posun o úroveň výše,“ dodává Škurková.

Na míru

Pro firmy, které potřebují své zaměstnance připravit například na výjezdy do zahraničí, nabízejí jazykové školy intenzivní kurzy. Ty jsou přizpůsobené společnosti na míru podle toho, na jakou úroveň je potřeba studenta posunout a za jak dlouho. Nutné je zároveň myslet na to, aby výuka nenarušovala jeho další fungování v pracovním procesu, i počet lekcí v rámci týdne je tak upravený individuálně, dle potřeb společnosti a studenta.

Zábava i v cizím jazyce

Kromě aktivního učení je dobré podpořit svou snahu také pasivním příjmem jazyka. V tomto ohledu může kromě klasického sledování filmů a seriálů v originálním znění pomoci kupříkladu jazykové nastavení chytrých zařízení. Čím větší součástí každodenního života cizí jazyk bude, tím snadněji se z něj stane rutina. Jednou z možností, jak jazyk zařadit do běžného dne, je zkusit si pro začátek nastavit prohlížeč nebo telefon do cizího jazyka nebo zavést ve firmě cizojazyčnou interní komunikaci.

Zdroj: TZ Lingua

Štítky: studium

Autor článku: Lenka Šmídová