Domov, 16. 10. 2022

Foto: Shutterstock

Módním trendům podléhá kdeco. A tak není divu, že se jim přizpůsobuje i zdobení interiérů, nátěry na zdech nevyjímaje. Některé odstíny ovšem budou vypadat vždycky dokonale a lidé se k nim s oblibou budou vracet.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Za našich babiček byly oblíbené světlé stěny s výrazným válečkem, pak se přesedlalo na barevné, avšak nepříliš syté barvy, není to tak dávno, kdy naše byty zdobily tmavé či velmi křiklavé a syté odstíny. Trendy se zkrátka mění. Ovšem některé barvy na stěnách zůstávají klasikou, která nikdy nezklame. Které?

Bílá

Těžko bychom mohli začínat jinou barvou. Bílá je zkrátka klasika, která nevymizí. Některým lidem přijde příliš nudná nebo studená (některým dokonce evokuje prostředí v nemocnici), ale když se zkombinuje s těmi správnými doplňky a laděním nábytku, vykouzlí úžasnou atmosféru. Takže není třeba se jí bát.

Světle béžová

Toužíte po nějakém teplejším odstínu, ale do nějakých „divočejších“ barev se vám nechce? Pak se porozhlédněte v obchodech či na vzornících po odstínech béžové. Působí velmi elegantně a dodá místnosti útulnou atmosféru.

Holubičí šedá

Do paneláku si ji nejspíš nedáte (i když ani tam se meze nekladou), ale v domcích či vilách vypadá tahle světlá šedá úžasně. Nepůsobí studeně ani nepohlcuje světlo, takže se nemusíte bát tmy v pokojích. A co víc, je úžasně univerzální, co se vybavení a doplňků týče. Jen málokterá barva světlounce šedým stěnám nesluší.

Světle mátová

Jste milovníky zelené, ale na nějakou výraznou hráškovou si tak docela netroufáte? Co takhle pustit na stěny světle mátovou? Působí velmi útulně, a navíc dokonale uklidňuje. Hodí se prakticky do jakéhokoli pokoje – od ložnice až po obývák. Jen v kuchyni se zelená obecně nedoporučuje, aby se zelenavé odstíny neodrážely na jídle.

Modrá

Další z barev, které jsou již desetiletí v interiérech velmi oblíbené. Na rozdíl od výše jmenovaných ovšem musíte při natírání stěn na modro zvážit spoustu aspektů – jak světlá je místnost, jakou barvu má její vybavení, který pokoj chcete mít modrý… Právě podle těchto kritérií volte konkrétní odstíny. Nicméně pravdou zůstává, že modrá je barvou královskou a interiérům velmi sluší.

Světle žlutá

Především místnosti s malými okny či bez přímého dopadu slunce žlutou na stěnách ocení. Dokáže opticky projasnit a zvětšit prostor, a navíc díky ní bude i ta nejmenší špeluňka působit opravdu útulně. Jen se často nedoporučuje pro ložnice – vyvolává pocit tepla, a tak podle některých odborníků může negativně ovlivňovat usínání.

Zdroje: 10 Paint Colors That Will Never, Ever, Ever Go Out of Style; Timeless Paint Colors That Will Never Go Out of Style

Autor článku: Petra Chmelová; Foto: Shutterstock