Domov, 17. 10. 2022

Foto: Shutterstock

Snad žádnou jinou místnost v našem bytě nemilují nejrůznější mikroorganismy tak jako právě koupelnu – je v ní teplo, vlhko, spousta zákoutí, v nichž se dá nerušeně růst… Jak co nejsnáze, ale účinně proměnit koupelnu v čisťounkou místnost?

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Je jasné, že podlahu, umyvadlo a vanu čistí pravidelně každý z nás. My se podíváme na místa, jež bychom třeba mohli opomenout, čímž bychom sice udělali velkou radost mikrobům, ale svému zdraví už moc ne… Takže na co bychom se kromě běžného úklidu měli v koupelně soustředit?

Zrcadlo

Samozřejmě, že ho občas přetřeme, protože už se v něm přes všechny ty kapky a spol. vlastně ani nevidíme, ale vězte, že zrcadla v koupelně si zaslouží více péče. Jak jim tedy zajistit čistotu a krásný lesk? Nemusíte kupovat žádné drahé specializované prostředky, stačí následující recept:

Smíchejte asi litr vody s 1 decilitrem octa, 0,5 deci lihu a několika kapkami tekutého mýdla (toho opravdu potřebujete málo). Naplňte směs do lahve s rozstřikovačem a naneste na zrcadlo. Vyleštěte.

Sprchový závěs

V závěsu se daří nejrůznějším plísním a mikrobům, proto je důležité jej jednou za čas vzít a pořádně vyprat v teplé, mýdlové vodě (namísto mýdla můžete použít prací prášek, v tom případě ale chraňte své ruce rukavicemi). Neexistuje na to žádný moderní postup. Zkrátka vezmete kartáč nebo houbičku s hrubším povrchem a závěs pěkně vydrbete. Poté jej nechte pečlivě uschnout.

Poličky a pulty

Pokud máte v koupelně nějaký nábytek (od skříňky nad umyvadlem přes pračku až po poličky apod.), je třeba mu jednou za čas věnovat pozornost a pořádně jej otřít. Protože se v koupelně neusazuje většinou žádná mastnota, nemusíte používat žádnou chemii – úplně stačí voda s octem, pokud chcete svěží vůni, namísto octa použijte citron. Obojí má antibakteriální účinky a je 100% přírodní!

Okraje vany, umyvadla

Většina z nás vydrhne vanu, sprchu nebo umyvadlo především zevnitř, ale na vnější okraje se často zapomíná – přitom i na ně saháme špinavýma rukama (například když lezeme do vany), proto je důležité věnovat pozornost také jim. Jen se zkuste podívat na umyvadlo zespodu, kolik špíny se na něm usazuje!

Zdroje: 4 of the Grimiest Things You Definitely Forget to Clean in Your Bathroom; 10 Bathroom Hot Spots You Forget to Clean That Make a Huge Difference

Autor článku: Ivana Koutná