Aby bylo uzrálé víno plnější a harmoničtější, došlo u něj k vylepšení chuti, vůně a celkové kvality, je třeba věnovat pozornost potřebným podmínkám. Přečtěte si 7 jednoduchých pravidel, jak víno správně archivovat.
Které bude to pravé
O vhodnosti vína k archivaci rozhoduje mnoho faktorů, namátkou třeba množství bezcukerného extraktu a zbytkové kyseliny. Čím více jich víno obsahuje, tím lepší bude k archivaci. Každý ročník i každá půda jsou však specifické a může se stát, že i sebelepší víno se v jednom ročníku zkrátka nepovede.
„Které láhve jsou pro archivaci vhodné, ví vždy nejlépe vinař, proto je nejjistější dát na jeho doporučení. Většinou se jedná o vlajkové lodě vinařství,” radí na úvod sommelier Honza Pánek. Uniknout vaší pozornosti by neměla ani zátka – archivní vína by měla být zapečetěná vysoce kvalitním a čistě přírodním korkem.
Na teplotě záleží
Že u vína hraje roli teplota, víme skoro všichni – bílé víno před podáváním chladíme, pro červené je zase ideální teplota do 18 °C. Jak je to ale při archivaci? Ideálně by v místnosti, kde archivní víno uchováváte, měla být teplota mezi 10–15 °C. Jestliže bude vašemu vínu zima, může ztratit aroma. Pokud mu bude moc teplo, může se stát, že bude aroma naopak až agresivní. V místnosti by navíc nemělo docházet k výkyvům teplot.
„Máte-li na výběr ze dvou místností, přičemž ta první je za normální situace ve správné teplotě, ale občas v ní dojde k náhlým výkyvům teploty, zatímco ve druhé je o něco tepleji, ale teplota je stabilní – zvolte druhou variantu,” doporučuje Pánek.
Pěkně lehnout
Spousta z nás víno jen tak postaví do spíže nebo do boční přihrádky v ledničce. Neuvědomujeme si ale, že tím vínu škodíme – v tom nejhorším případě se dokonce může úplně zkazit. Spodní část korku by totiž měla být neustále ponořená, čehož dosáhneme tím, že budeme víno skladovat naležato. Korek si díky tomu udržuje svou elasticitu a do lahve nepronikne obávaný kyslík. Ten by mohl způsobit, že naše víno potká předčasné stárnutí. Pokud tedy chcete víno archivovat, postarejte se, aby leželo.
Raději samostatně
Korek má ještě jednu zapeklitou vlastnost – nasává pachy. Dávejte si proto pozor, s čím víno skladujete. S výrazně aromatickými potravinami se vaše víno kamarádit nebude. Snažte se předejít i uskladnění spolu s dezinfekcemi a dalšími chemikáliemi – opar čisticích prostředků, který se na vás vyvalí ihned po otevření lahve, vám radost nejspíš neudělá. Ideální není skladování vína v takovém sklepě, kde by bylo v blízkosti ovoce či zeleniny, které také celkem silně voní.
Vlhko a tma
Vlhkost, která vínu vyhovuje nejvíc, se pohybuje mezi 60 a 70 %. To je zhruba o 20 % víc, než jaká je doporučená vlhkost v ostatních místnostech. V obýváku se tedy vašemu vínu líbit nebude, čistý sklep je v tomto ohledu lepší varianta. Další věcí, kterou víno nemá rádo, je světlo – ani to od sluníčka, ani to od žárovek. UV záření obsažené ve světle totiž nepřiměřeně urychluje proces zrání a oxidace.
Nedotýkat se, prosím
Pro optimální zrání víno potřebuje být v klidu, nemělo by se s ním hýbat. Když tedy budete láhev neustále natřásat, často ho přesouvat nebo někam vozit, proces archivace zbytečně narušíte.
Až do dna!
Až nastane ten slavnostní den, pro který víno archivujete, vypijte jej ideálně během jednoho sezení. „Mladé víno vydrží ještě několik dní po otevření v ledničce. U zralého vína se ale těžce odhaduje, jak se bude po otevření vyvíjet jeho charakter. Pokud je to například dvacetileté víno, pusťte se do ochutnávání do půl hodiny od otevření,” uzavírá Pánek.
Zdroj: TZ Vinozarchivu.cz