Usnadněte si, 20. 10. 2022

Foto: Shutterstock

Mikrovlnná trouba je velmi oblíbeným spotřebičem v domácnosti - často se nezastaví po celý den. Schválně, kolikrát za den "jede" u vás doma? Ovšem má to i stinnou stránku. Občas totiž mikrovlnka patří k nejšpinavějším spotřebičům. A není třeba si nic namlouvat, její čištění nebývá právě zábava... Jak si ulehčit práci a mít mikrovlnou troubu jako ze škatulky?

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Při běžném čištění mikrovlnné trouby se obejdete bez drahých chemických čističů. Pokud vám v troubě doslova něco nebouchlo nebo se nespeklo, vystačíte si i s obyčejným octem, citronem a jedlou sodou. A jak na to?

Nejdříve z trouby vyndejte vše, co jde. To můžete namočit do dřezu a umýt běžným saponátem, či v myčce nádobí. A jak snadno omýt stěny uvnitř mikrovlnky?

Čištění pomocí octa

Vezměte si misku vhodnou do mikrovlnky, nejlépe skleněnou či keramickou. Budete potřebovat šálek vody a 4 lžíce octa. Misku vložte do mikrovlnky, zapněte ohřev na nejvyšší výkon a nechte směs v misce přejít varem. Až uvidíte, že je mikrovlnka uvnitř celá „zapařená“, přichází ta správná chvíle. Troubu vypněte a ještě nechte páru několik minut působit. Poté troubu vytřete papírovou utěrkou či měkkým hadříkem. Pokud se neuvolnily všechny nečistoty, postup opakujte.

Čištění pomocí citronu

Stejným způsobem můžete čistit mikrovlnnou troubu i s pomocí citronu. Do misky s vodou vymačkejte šťávu z citronu, ponechte v misce i vymačkané poloviny a vložte do trouby. Postup je stejný jako v předchozím octovém případě. Citron funguje i výborně na odstranění pachů z mikrovlnky. Pro svěží vůni můžete skombinovat citron a pár plátků pomeranče.

S odolnými nečistotami si poradí soda

Jedlá soda je skvělým pomocníkem při úklidu. Můžete ji použít jako jemný písek na odolné nečistoty. Na závěr nezapomeňte troubu vytřít čistou vodou, případně přidejte ještě lžíci octa na odstranění pachů. Pokud máte na stěnách mikrovlnky velmi odolnou špínu, nasypte si na hadřík jedlou sodu, zakápněte octem a co nejrychleji přiložte na dané místo. Tyto dvě látky spolu budou mít „šumivou“ reakci a „vyžerou“ i připálené jídlo.

Tip: Jako přírodní čisticí písek můžete také použít sůl, i ona je pro čištění jako stvořená.

Zdroje: How to naturally clean and freshen your microwave oven; 4 Simple Microwave Cleaning Hacks That Work!

Štítky: úklid

Autor článku: Petra Chmelová