Jak na to, 21. 10. 2022

Foto: Shutterstock

Nepříjemné bolesti břicha, nevolnost, střevní obtíže, jako jsou nepopulární zácpa a obávané hemoroidy. To vše může mít na svědomí nevyvážená střevní mikroflóra a nesprávné fungování střev. Přestože je optimální denní dávka vlákniny okolo 25–30 g, Češi průměrně konzumují ani ne polovinu.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Nedostatečná konzumace vlákniny a probiotik, nezdravý životní styl a málo pohybu mohou výrazně přispívat k rozvoji celé řady neduhů, jako jsou například zácpa a hemoroidy.

Obtíže 21. století

Zácpa se objevuje u více než 15 % dospělých a dokonce u 30–40 % lidí nad 65 let, může být také jednou z příčin vzniku hemoroidů. Hemoroidy pak dle odborného odhadu trápí až polovinu populace nad 50 let věku, nevyhýbají se ani mladší generaci, kde může hrát roli sedavé zaměstnání i stres. Jedná se o problémy, které nejsou nijak neobvyklé, zato ale velmi citlivé, stud zde však není na místě. Zaslouží adekvátní šetrnou péči. Kombinace vlákniny, probiotik a prebiotik je cestou k větší spokojenosti střev.

Životní styl a stravování naší populace se za poslední roky významně proměnily. Sedavé zaměstnání, rychlé jídlo, stres, časté užívání antibiotik a málo pohybu se podepisují na kondici našich střev. Se zácpou a hemoroidy se tak často v tichosti potýká celá řada z nás, přestože možností, jak se cítit dobře, je dnes již mnoho.

„Zácpa a hemoroidy dnes trápí nemalou část populace. V případě zácpy zpravidla dochází k poruše správného pohybu střev a člověk se potýká s obtížným vyprazdňováním tuhé stolice, které se daří méně než třikrát týdně. Hemoroidy se pak projevují bolestí a krvácením při vyprazdňování, svěděním a otokem konečníku a přítomností citlivých bulek v jeho okolí. Oběma těmto problémům můžeme předcházet i je zmírňovat úpravou životního stylu a podporou správného fungování střev, která vyžadují dostatek vlákniny. V těchto případech byly prokázány významné účinky psyllia z jitrocele vejčitého, probiotik a prebiotik. Tyto tři elementy příznivě působí na střeva a zažívání a jsou dostupné v podobě přírodních, nechemických a nenávykových přípravků,“ vysvětluje MUDr. Radek Kroupa, Ph.D., vedoucí lékař Interní gastroenterologické kliniky FN Brno.

Kde hledat viníka…

Nezdravá strava je pro naše trávicí ústrojí velmi obtížně zpracovatelná a může v našem organismu zůstat ležet až po dobu několika týdnů, ale i dvou měsíců. Konzumací například průmyslově zpracovaných potravin, sladkostí a smaženého jídla ničíme v našem těle potřebné, tzv. hodné bakterie a naopak narůstá množství těch špatných. Dokážeme v něm tak nahromadit až 7 kg nežádoucího jídla, které tělo nezvládá zpracovat a vytváří toxické látky. Ty se dále uvolňují do tělesného oběhu a mohou způsobit onemocnění jako zácpa a hemoroidy.

Neméně důležitá je i pravidelná fyzická aktivita, která aktivuje a podporuje činnost všech orgánů v těle včetně střev. Pravidelný pohyb má pozitivní vliv i na stres a je účinnou protiváhou sedavého zaměstnání; oba tyto prvky mohou totiž přispívat k rozvoji hemoroidů.

…a kde pomoc

Mezi látky, které podporují správnou funkčnost našeho zažívání, se řadí již zmiňovaná probiotika, prebiotika a vláknina. Probiotika jsou takzvané živé bakterie, které v našich střevech přirozeně podporují rozklad potravy a současně příjem živin a enzymů. Prebiotika, mezi která se řadí mj. inulin, jenž se získává například z kořene čekanky, pak fungují jako potrava pro probiotika.

„Největšími zdroji vlákniny jsou celozrnné obiloviny, luštěniny, zelenina a ovoce. Dostatečný příjem vlákniny mimo jiné zvyšuje pocit nasycenosti a snižuje využitelnost energie z přijímané stravy. Vláknina příznivě ovlivňuje funkci střev – nerozpustná vláknina zvětšuje objem stolice a podporuje střevní peristaltiku. Různé druhy vlákniny (např. inulin) zajišťují výživu střevní mikrobioty a probiotika produkci obranných látek potřebných pro náš organismus,“ vysvětluje nutriční poradce Ing. Radovan Vytlačil.

Zdroj: TZ ColonFit / Další info: Zácpa; Hemoroidy

Autor článku: Petra Chmelová