Jak na to, 22. 10. 2022

Foto: Shutterstock

Přestaly vám vonět boty, z čehož máte špatný pocit, proto byste se na návštěvě snad raději ani nezouvali? Tenhle problém lze snadno vyřešit. Třeba stelivem pro kočky nebo esenciálním hřebíčkem a starými novinami!

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Ať se to někomu líbí nebo ne, v určitém okamžiku mohou začít boty zapáchat i těm nejčistotnějším jedincům. Na vině jsou bakterie, které si ve vlhkém prostředí, jemuž potivost nohou jenom nahrává, vyloženě libují. Ano, nákup speciálních deodorizačních prostředků je jistým řešením, nicméně mnohé odrazuje jejich vyšší cena i chemické složení. Dají se tedy tenisky, kozačky, lodičky i mokasíny ovonět nějak jinak? No samozřejmě. Pomocnou ruku nabízí tyhle účinné domácí zbraně!

Esenciální oleje se nehodí jen do aromalampy

Esenciální oleje jsou dnes běžnou součástí alternativní medicíny. Trocha té správné vůně dokáže rychle zprůchodnit ucpané dýchací cesty, zlepšit náladu, uspíšit usínání nebo zmírnit astma. Vnější použití vonných olejů je zase prospěšné při léčbě akné, vyrážek i nadměrného vypadávání vlasů, stejně jako při regulaci kožního mazu. Ovšem pozor, tyto tekutiny se dají nakapat i na zmačkaný novinový papír nebo starý kapesník. „Balíček“ pak vložte do každé boty a nechte ho tam přes noc. Zvolíte citron, levanduli, hřebíček nebo eukalyptus s dezinfekčními vlastnostmi? Výběr je na vás.

Stelivo pro kočky najde i jiné uplatnění

Toto řešení je ideální pro hrdé majitele domácích koček. Stelivo, které se běžně dává do zvířecích toalet, pohlcuje nejen vlhkost, ale i nepříjemný zápach. A toho se dá skvěle využít! Proč tedy neobětovat trochu granulí a nenasypat je přímo do špiček? Po nějakých dvou třech hodinách vás čeká příjemné překvapení.

Použité čajové sáčky. Těch se rozhodně nezbavujte

Jste příznivcem čajů, ale příprava sypaných je pro vás příliš zdlouhavá, proto máte raději ty porcované? To je dobrá zpráva. Především tedy pro vaše boty, do kterých pak můžete umístit použité sáčky. I tento zdánlivě neužitečný odpad dokáže absorbovat „odér“, jež dráždí vaše čichové buňky! Nutno zmínit, že před použitím byste je měli nechat alespoň trochu proschnout.

Zdroje: 7 Unexpected Ways to Get the Odor Out of Your Shoes; 10 Smart Tricks to Keep Your Shoes Stink-Free

Štítky: praní , úklid

Autor článku: Petra Chmelová