Usnadněte si, 24. 10. 2022

Foto: Shutterstock

Ačkoli máme v dnešní době na výběr z nepřeberného množství přípravků na mytí podlahy, které nám mají usnadnit práci a zajistit našemu domovu čistotu a lesk, ve skutečnosti nemusí být podlaha tak čistá, jak si myslíte.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Moderní povrchy samozřejmě nemůžete drhnout – tak jako naše babičky – mýdlovým roztokem a kartáčem. Ale pravdou je, že chceme-li mít podlahu opravdu čistou, určitou námahu budeme muset vynaložit (navzdory tomu, že nám etiketa na čisticím přípravku říká, že stačí jedno lehké setření a všechny nečistoty jsou pryč).

Jak poznat, že je podlaha opravdu čistá?

Existují tři jednoduché testy, které dokážou odhalit, zda povrch, o kterém se domníváte, že je jako zrcadlo a hygienicky bezpečný, takový skutečně je. Možná vám následující rady budou připadat jako z příručky našich babiček, ale to ještě neznamená, že bychom je měli zavrhovat (jak se ukazuje, spousta babiččiných rad se opět dostává do popředí, protože zkrátka fungují).

Ubrouskový test

Vezměte čistý bílý ubrousek (nebo třeba kuchyňskou utěrku) a přejeďte s ním po podlaze. Zůstal bílý a není na něm ani smítko zapomenutého prachu? Pak máte po starostech. Pokud se na něm ale zachytily nečistoty, nezbývá vám než znovu zakleknout s kýblem a hadrem (nebo vzít do ruky mop) a podlahu znovu vytřít, tentokrát důkladněji. Někdo doporučuje provést tento test s bílými ponožkami – je to sice pohodlnější a jistě vyzkoušíte čistotu větší plochy povrchu než s jedním ubrouskem, ale zase vám stoupne spotřeba bílých ponožek.

Dotykový test

I když na povrchu podlahy nebudou žádné viditelné nečistoty a ani ubrousek nic neodhalí, pořád ještě nemusíte mít vyhráno. Zkuste se spolehnout na svou dlaň – přejeďte jí na několika místech podlahu, abyste zjistili, zda není ulepená apod. (to, že sladký čaj, který rozlilo vaše dítko, už není vidět, neznamená, že se na podlaze stále nevyskytuje a že neodolal prvním úklidovým snahám).

Test pohledem

Asi nejjednodušší a základní test. Má-li být podlahová krytina lesklá, opravdu se leskne? A nejsou některá místa matnější, nebo naopak lesklejší? Nezapomněli jste v koutě nějaký ten prach? Pokud máte nějaké pochybnosti, nezbývá vám, než se dát znovu do úklidu.

Obecně platí, že neuděláte chybu, když budete podlahu pravidelně zametat a poté vytírat. Navzdory tomu, že vám etiketa na oblíbeném přípravku či návod úklidového náčiní říká, že nic takového není potřeba. Některou nečistotu samotný mop nezvládne, jinou zas nevyřeší pouze smetáček. Opravdu čistá podlaha je taková, na které byste bez obav servírovali jídlo.

Zdroje: How to tell if your floors are really clean; So You Think You Know How To Clean Your Floor

Štítky: úklid

Autor článku: Ivana Koutná