Jak na to, 25. 10. 2022

Foto: Shutterstock

Chystáte si oblečení na chladné dny, vytáhli jste ze skříně péřovku a na ní objevili flek. Co teď? Výlet do čistírny je docela drahá záležitost. Dobrou zprávou je, že bundu můžete vyprat i doma. Jen se vyplatí dodržovat několik základních pravidel.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Pamatujte, že prvním předpokladem, abyste mohli bundu strčit do pračky, je, že výrobce takový způsob čištění dovoluje. Tuto informaci najdete na etiketě oblečení. Pokud máte „zelenou“, můžete se pustit do praní!

Šup do pračky

Před samotným praním ještě vyrazte do obchodu pro speciální přípravek na praní péřových výrobků. Klasický prášek totiž z peří odstraní důležitou mastnou vrstvu, jež je tajemstvím toho, proč péřovky tak úžasně hřejí a izolují teplo.

Co se teploty, na kterou bundu prát, týče, pak se držte raději při zemi. Péřovou bundu perte na 30 stupňů. Pokud vaše pračka nabízí speciální program na péřové oblečení, využijte toho. Pokud ne, pak zvolte program na velmi jemné prádlo. Nejdůležitější ale je, abyste péřovku neždímali. Bundu proto z pračky vyndejte hned po máchání. Vody ji zbavte tak, že ji z oblečení vymačkáte mezi dvěma ručníky (pozor, neždímejte kroucením).

Když nemáte sušičku

Jestliže je vaše domácnost vybavena sušičkou, máte situaci zjednodušenou a nemusíte nic moc řešit – prostě vyberete vhodný program a počkáte, než z ní vytáhnete čistou, suchou a nadýchanou péřovku.

A když sušičku nemáte? Pak bundu rozložte na sušák a pohmatem se snažte rozložit případné chuchvalce peří. A obrňte se trpělivostí – bunda se nejspíš bude sušit i několik dní, během nichž budete oblečení opakovaně obracet, protřepávat a zbavovat chuchvalců. Nesnažte se proces sušení uměle urychlit a nedávejte bundu například na topení nebo nad jiný zdroj tepla. Peří by mohlo zkřehnout a začít se lámat.

Zdroje: How to Wash a Ski Jacket; How to Wash and Store Your Winter Coats

Autor článku: Petra Chmelová