Domov, 26. 10. 2022

Foto: Shutterstock

Ať už se chystáte zařídit vysněnou novou kuchyni nebo chcete dát jiskru té stávající modernějšími spotřebiči, máte před sebou spoustu možností. Abyste svého rozhodnutí brzy nelitovali, máme pro vás článek s užitečnými tipy odborníka. Poradí, jak vybrat ty nejvhodnější spotřebiče nejen do běžných kuchyní v bytech, ale i do těch docela maličkých v garsonkách, nebo naopak do velkorysejších kuchyní, v nichž můžete i tančit. Získáte spolehlivé pomocníky, co dobře zapadnou i do vašeho způsobu života.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Vestavné versus volně stojící

První otázkou, kterou zpravidla řešíte, je zda zvolit volně stojící, nebo vestavné spotřebiče. „Vestavné spotřebiče získávají stále větší oblibu a zvolna nahrazují volně stojící – to platí hlavně  o sporácích, které postupně ustupují samostatně ovládané varné desce a troubě s možností umístění v mnohem pohodlnější výšce pasu. Kuchyně s vestavnými spotřebiči také působí estetičtěji: spotřebiče můžete designově dokonale sladit a umístit nejen nad sebou, ale u větších kuchyní i v jedné pohodlné horizontální linii. Některé, jako např. myčku nebo chladničku nebo i odsavač par, můžete případně úplně schovat,“ říká odbornice Darina Papáčová a dodává: „Vyhnete se také spárám mezi nábytkem a volně stojícími spotřebiči, které ubírají cenné centimetry využitelného prostoru. A navíc jsou místem, kde se brzy usazuje prach, drobečky a nečistoty, které prakticky nejde odstranit, aniž byste spotřebiče odsunuli.“ 

Ten, kdo si to zkusil, potvrdí, že to rozhodně není ani příjemné, a pokud nemáte svaly jako Herkules, ani snadné. Vestavné spotřebiče jsou navíc zpravidla vybavené mnohem zajímavějšími funkcemi, které vám podstatně zjednoduší každodenní rutinu v kuchyni. Rozhodně to platí například pro varné desky, pečicí trouby a mikrovlnky. Jak tedy zařídit funkční varné centrum?

Když na velikosti záleží

Trouby se liší svým objemem, a to podstatně. Pokud si chcete ušetřit nepříjemné překvapení, kdy se vám třeba nedělní kachna do trouby nevejde, zbystřete. „Větší rodiny nebo domácnosti, kde se hodně peče, rozhodně využijí velké trouby o 73 litrech vnitřního objemu. Výhodné je i to, že umožňují péct až na čtyřech úrovních najednou, aniž by se smíchaly chuti a vůně,“ radí Darina Papáčová a dodává: „Svátečním kuchařům v malých bytech zpravidla postačí spotřebiče o objemu kolem 40 litrů.“  

Pokud v sobě máte duši experimentátora, ale oceníte pomocnou ruku, přizvěte si domů inteligentního asistenta. „Inteligentní technologie 6. smysl snímá pomocí senzorů důležité parametry prostředí v troubě. A podle zvoleného receptu automaticky nastaví – a také průběžné upravuje – čas, teplotu a u parních trub i vlhkost vzduchu. Formou jednoduchých pokynů v češtině vás provede krok za krokem celým procesem přípravy jídla, takže se můžete směle pustit i do náročnější kulinářské kreace, na kterou jste si zatím netroufli. Pokrm se pokaždé povede. Navíc při co nejnižší spotřebě energie,“ radí Darina Papáčová.

Síla páry

Vedle klasického pečení a grilování se v troubách stále více zabydluje i pára. Není divu – tento báječný kulinářský vynález vám zajistí svěží křupavou zeleninu bez soli, lahodné, šťavnaté maso i nadýchané dezerty a ušetří vám až třetinu času. Zatímco před lety byly parní trouby vyloženě luxusní záležitostí, jsou stále dostupnější. Tato investice se vám rychle vrátí v podobě zdravého jídla i netušených kuchařských možností.

V páru s pečicí troubou se zpravidla pořizuje i mikrovlnná trouba – měla by být od stejného výrobce a ve stejném designu, aby byla stejná barva nerezu i skla a výsledný vzhled jednotný a harmonický.

Multifunkční talenti

Někdy se může se stát, že máte málo místa pro oba spotřebiče. V takovém případě je pro vás možná tou nejlepší volbou multifunkční mikrovlnná trouba, která dovede nejen ohřívat, ale i plnohodnotně péct horkým vzduchem jako tradiční trouba. A také grilovat nebo vařit v páře pomocí speciální nádoby. Může i zapékat a dokonce také smažit do křupava – jako třeba horkovzdušná fritéza díky technologii Crisp.

Možná, že je pro vás jako stvořená jiná novinka – turbo trouba. „Kombinuje výhody tradičního a horkovzdušného pečení a mikrovln. Představuje vlastně dva samostatné spotřebiče v jednom, a nenárokuje si víc než 45 cm na výšku. S její pomocí připravíte spoustu dobrot v polovičním čase a vejde se i do nejmenšího 1+kk,“ dodává Darina Papáčová.

Jak to bude s varnou deskou

Varné desky jsou obvykle široké 60 cm, na trhu však najdeme i nestandardní rozměry, třeba 65 cm nebo i 86 cm s integrovaným odsavačem par. Systém Power Management umožní připojit varnou desku do běžné sítě na 230 V. Ty kvalitní desky vám navíc pomocí senzorové technologie 6. smysl zjednoduší život v kuchyni díky automatickým funkcím a také optimalizují spotřebu energie.

Praktická je i možnost propojovat plotýnky do větší boční nebo zadní plochy podle toho, jak velké nádobí zrovna používáte. A pak je tu ještě revoluce jménem FlexiSide a ChefControl. Zprudka osmažte, zvolna poduste, udržujte v teple. A to vše pouhým posouváním nádobí po flexibilní ploše varné desky, aniž byste se dotkli ovládání. Rychlé, praktické, intuitivní.

U odsavače par vsaďte na výkon

Typ odsavače vybírejte v první řadě s ohledem na velikost prostoru. Platí pravidlo, že odsavač by měl být schopen vyměnit vzduch v celém větraném prostoru nejméně 5x, lépe však 10x za hodinu. „Velmi účinné odsávání je nutné zejména tam, kde je kuchyňský prostor propojen s obytnou zónou. To zajišťuje unikátní štěrbinové odsávání, tzv. Perimeter, kdy je pára spolu s kouřem a nečistotami vedena po obvodu těla vertikálního nebo komínového odsavače a zde je intenzivně odsávána. Štěrbinové odsávání je při stejném výkonu motoru účinnější a tišší až o 7 %.  Vertikální odsavače Whirlpool mají navíc velmi užitečný protikondenzační systém, který brání rosení skleněné stěny odsavače a stékání kondenzátu na varnou desku,“ radí Darina Papáčová.

Pokud se varná zóna nenachází u stěny, můžete sáhnout po některém prostorovém odsavači. Nebo novince – odsavači, který jde ukrýt do pracovní desky, nebo který je přímo integrovaný v moderní varné desce.

Myčka pro bezchybný lesk

Moderní myčka bezesporu usnadní každodenní fungování v kuchyni. Na trhu jsou i modely, které dokonale umyjí a usuší plnou myčku běžně špinavého nádobí za 60 minut, a to díky unikátní technologii PowerClean a aktivnímu sušení ventilátorem PowerDry. Jedinečná technologie PowerClean je vybavená vysokotlakými tryskami, které se do nečistot i mastnoty pořádně opřou, takže už nemusíte ani silně znečištěné nádobí předem předmývat. Navíc můžete rovnat velké nádobí, jako hrnce a pánve, do zóny PowerClean nastojato, a tak získat ve spodním koši až 30 % místa navíc. A nebojte, že se nádobí převrhne při náporu vody – drží pevně na svém místě díky speciálním konzolám.

Pokud to jen trochu jde, zvolte klasicky širokou 60cm myčku. Když se nevejde, rozhodněte sáhněte po takové, co má stejné špičkové technologie jako její širší sestra – včetně účinného mytí vysokotlakými tryskami a příborové zásuvky.

Spousta místa v lednici

Už dávno není pravda, že vestavné chladničky nedokážou nabídnout dostatečnou skladovací kapacitu. Zatímco standardní kombinovaná chladnička pro vestavbu je vysoká 177 cm, na trhu jsou i modely, které přidávají cenné litry úložného prostoru tím, že jsou vyšší a případně i širší, čímž dosáhnou až k hranici 400 l čistého vnitřního objemu. Nabízejí tak až o 40 % větší kapacitu, než standardní vestavěné chladničky, extra velkou zásuvku na zeleninu a ovoce a praktickou nulovou zónu pro maso, ryby a lahůdky. I zde vsaďte na moderní technologie, které se postarají o perfektní kondici uložených potravin a zjednoduší odmrazování.

Údržba snadno a rychle

Spoustu času vám ušetří, když se spotřebiče dají snadno vyčistit. Skvělé jsou automatické čisticí funkce nejen u pečicích trub, jejichž čištění je jinak spíš za trest, ale třeba i u myček. Hodně pomohou i nanotechnologické úpravy povrchů trub, mikrovlnek, varných desek a odsavačů par proti otiskům prstů, poškrábání a změně barevnosti.

Zdroj: TZ Whirpool

Autor článku: Radek Kovář