Jak na to, 29. 10. 2022

Foto: Shutterstock

Známe to všichni. Někdy se prostě stane, že se v lednici něco zkazí nebo do ní dáme něco zvlášť „aromatického“, a pak se ne a ne zápachu zbavit. Přinášíme vám pět tipů, jak na to.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Základem je prevence

Je to prostě tak. Lednici je nutné minimálně jednou měsíčně celou vymýt. K tomu nám skvěle poslouží vlažná voda, do níž přidáme ocet. Uvnitř lednici nejen otřeme, ale musíme i vysušit. Když už lednici umýváme, kontrolujeme, zda v ní nejsou prošlé potraviny nebo se třeba zelenina nezačíná kazit. Kontrolu však nestačí dělat jednou měsíčně, ale minimálně jednou týdně. Pak se vám nestane, že v šuplíku se zeleninou najdeme hnijící rajčata či okurku.

Někdy se i přes všechnu snahu stane, že je lednice cítit. Tady jsou rady, které mohou pomoct. Ne všechny však fungují vždy, musíte proto vyzkoušet, která vám bude vyhovovat:

Soda

Zažívací soda je univerzální pomocník, vytřete lednici jejím roztokem (1 litr teplé vody + 15 ml sody) a zápach bude pryč.

Dezinfekce

Je známo, že zápach působí bakterie. Pokud jste zastánkyně razantnějších metod, vytřete lednici dezinfekcí. Jen si dejte pozor, kterou vyberete. Nezapomeňte, že v lednici skladujete jídlo.

Domácí pohlcovače pachu

Do mističky vysypte sáček zažívací sody, nebo nalijte ocet a dejte někam do lednice, kde vám nebude překážet. Tyto látky působí jako pohlcovače pachu. Stejně působí prášek do pečiva, rozpůlený citron či jablko, mletá káva, zavěšený sáček rýže.

Koupené pohlcovače pachu

Pohlcovačů pachů je nepřeberné množství, některé vypadají jako drátěnka, jiné jsou designově vychytanější. Záleží jen na vás, jaký si vyberete. Koupíte je jak v prodejnách domácích spotřebičů, tak i v drogeriích.

Zdroje: 7 brilliant hacks to remove odour from your fridge; 9 Natural Remedies To Get Rid Of Bad Smells In Your Fridge

Štítky: úklid

Autor článku: Andrea Veselá