Domov, 29. 10. 2022

Foto: Shutterstock

Při výběru vhodného koupelnového nábytku hraje důležitou roli nejen jeho design, ale také praktičnost. Ne vždy se však podaří tato dvě kritéria dokonale skloubit. Jak tedy vybavení do koupelny správně vybrat a na jaké detaily se zaměřit? Zeptali jsme se odbornice.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Vybavit koupelnu tak, aby se do ní vešlo všechno potřebné a důležité není zrovna jednoduchý úkol. A co teprve tehdy, když chcete, aby byla místnost nejen praktická, ale také dobře vypadala. Zdánlivě neřešitelný úkol se dá zvládnout díky několika základním tipům.

Chce to plán

Rozhodně není radno pouštět se do rozsáhlých rekonstrukcí či vybavování koupelny bez toho, aniž byste se patřičně seznámili s rozvržením místnosti. Jedině tak totiž můžete zvolit to nejlepší prostorové řešení, ale také ideální umístění odpadů, zásuvek, rozvodů, případně oken. Pokud jsou dispozice koupelny již dané, bude třeba se se jimi řídit a přizpůsobit se jim. Plánek si můžete načrtnout sami nebo s pomocí pokročilých nástrojů, například 3D modelování.

„Ideální je využít pomoci odborníků, kteří se na interiéry koupelen specializují. Poradí vám, co vše je třeba vzít v potaz a na co rozhodně nezapomenout. Zpracují vám návrh místnosti na míru a promyslí s vámi veškeré detaily, od umístění vany až po směr otvírání dvířek od koupelnových skříněk,“ říká Lucie Willanderová, která se specializuje na prodej koupelen.

Řekněte sbohem nudě

Koupelna nemusí být fádní. Prvky jako podsvícené zrcadlo nebo neobvykle řešená závěsná skříň  mohou místnost originálně oživit. Zároveň ale myslete i na dlouhodobé používání. Není nic horšího, než když vás vlastní bydlení začne svou nekonvenčností za chvíli nudit.

„Obvykle zákazníkům doporučujeme, aby se inspirovali současnými trendy. Zároveň by však měli myslet i na jistou nadčasovost a praktičnost. Místnosti každodenní potřeby, mezi něž koupelny bezesporu patří, by měly být především funkční a příjemné pro své uživatele,“ doplňuje Lucie Willanderová.

Jak na materiály

I obyčejná polička nebo skříňka pod umyvadlo mohou být v interiéru koupelny trefou do černého, zvolíte-li vhodný materiál. Bílá keramika je sama o sobě často dostatečným jednotícím prvkem, takže se zbylými povrchy si můžete více vyhrát.

V oblibě jsou v současnosti minimalistické a kovové motivy, ale trochu textury můžete přidat třeba díky zajímavému dřevěnému akcentu nebo potisku.

Nezapomeňte na doplňky

S doplňky si můžete vyhrát, a to i ve smělejších barevných kombinacích. S jejich pomocí totiž vytvoříte z koupelny osobitější místnost, a zároveň narušíte její občas přílišnou uhlazenost. Tabu již v interiéru koupelny nejsou ani umělé nebo skutečné rostliny a zpět ke slovu se vrací také proutěné doplňky, jako je například koš na prádlo.

Je-li součástí vaší koupelny i pračka nebo sušička, můžete je vhodně zakomponovat do nábytku, čímž zvýšíte jeho funkčnost, a navíc získáte další úložný prostor. Nesmí samozřejmě chybět vhodné háčky, zásobníky na mýdlo, úložné koši či boxy a další užitné předměty.

Pečujte o nábytek

Koupelnový nábytek má svá specifika. Zvýšená vlhkost a hygienické nároky koupelen si říkají o laminované povrchy nebo alespoň ochranné fólie či laky. Ty zabrání poničení a deformaci nábytku a usnadní vám pravidelný úklid.

Vybírejte proto opravdu pečlivě, aby vám nábytek v koupelně vydržel dlouho hezký a vaše koupelna pro vás byla každodenní vizuální i praktickou oázou.

Zdroj: TZ Senesi

Autor článku: Radek Kovář